Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja \ Virtuve

Elīnas Vānes loma virtuvē

"Virtuvē nejūtos kā svešiniece. Man patīk gatavot ēst, un rezultāts arī nav peļams, dažkārt ir pat sekmīgs," savu kulināres talantu vērtē Valmieras drāmas teātra aktrise Elīna Vāne.

Viena no lomām

Autors: Māra LAPSA

"Tagad vairāk iznāk taisīt ēst, bet, kad augu, tiku ļoti lutināta, jo gan mamma, gan vecāmamma ir izcilas kulināres. Bija viss, ko es, cilvēks, vēlējos. Taču šajā ziņā mana lutināšana nav beigusies, jo mans draugs gatavo vienkārši burvīgi," savus mīļos uzteic aktrise.

Pelmeņi pienā

"Kad nav laika ilgi stāvēt pie plīts, glābēji ir pelmeņi (esam iecienījuši Mazulīšus). Draugs iemācīja, kā tiem piešķirt bagātīgāku garšas buķeti. Vispirms pelmeņus nelielā eļļas daudzumā no abām pusēm apbrūnina uz pannas, tad uzlej pienu un pārkaisa kariju, melnos maltos piparus, sāli un pasutina. Sanāk pelmeņi pikantā piena mērcītē," vienu no ātro ēdienu receptēm, ko iecienījusi ar savu draugu Ģirtu, atklāj Elīna. "Draugam ir kulināra talants, viņš izjūt ēdienu. Es nekad nemāku piemest sāli tā, lai nebūtu par sāļu vai par pliekanu, bet Ģirts garšvielu gradēšanā ir virtuozs. Viņš prot gatavot vēl vairākus ģeniālus un vienkāršus ēdienus, piemēram, biešu pankūkas. Tās ir ļoti gardas – saldas. Ēdot kopā ar krējumu, var mēli norīt."

Elīna nosmej – kaut abi ar draugu neesot veģetārieši, ekonomiskā situācija valstī dažas dienas pirms algas piespiežot par tādiem kļūt. "Bet tas nemaz nav slikti, jo dārzeņi jau ir veselīgi. Drauga vecāki parūpējas, lai mums krājumā būtu gan pašu audzēti kartupeļi, gan burkāni un bietes, bet no manas mammas atceļo ievārījumu un sulas burciņas. Viņai ir nags arī uz konservu un kompotu gatavošanu."

Ja kārojoties sakņu sautējuma, ņemot burkānus, kartupeļus, nopērkot vistas filejas gabaliņu, konservētus zaļos zirnīšus, dillītes un lociņus. "Man garšo, ka sautējums ir biezs," nosaka aktrise un atceras kādu mammas taisītu ēdienu. "Tie ir jauki aukstie salāti. Uz zaļo salātu lapām kārto šķēlītēs sagrieztu žāvēto vistiņu, svaigus tomātus, svaigus gurķus, kuriem pārbārstīti smalki sagriezti lociņi un dillītes un pārlieta majonēze. Vienkārši un garšīgi!"

Lasis sīpolos

Elīna tāpat kā viņas darbabiedre aktrise Ieva Puķe uzteic kafejnīcu Rātes vārti, kas atrodas pretim Valmieras teātrim, ir tikai jāšķērso iela. "Tur piedāvā ļoti garšīgu lasi sīpolu mērcē. Es šo ēdienu dažkārt taisu arī mājās. Sākumā izmantoju svaigu lasi, bet, tā kā nemāku īstajās proporcijās pievienot sāli un piparus, zivs nesanāca tik laba, kā būtu gribējies. Nākamreiz nopirku mazsālītu lasi un viss bija kārtībā," rotaļīgi nosaka Elīna un turpinājumā izstāsta, kā top lasis sīpolos. "Uz pannas uzkarsētā eļļā apcep sīpolus un zivi, uzlej pienu, pasautē, tad pārbārsta malto timiānu un rozmarīnu."

Aktrise stāsta – kad esot iecerējuši skatīties kādu garāku filmu, jau laikus pagatavojot abu iecienītu kārtojumu. "Sarīvēju svaigus kartupeļus, sieru, paņemu malto gaļu un tos pēc kārtas lieku veidnē: vispirms kartupeļus, tad gaļu, bet pēdējo pārbārstu sieru (mans favorīts ir Holandes siers) un garšvielas. Cepeškrāsnī iekšā, un pēc pārdesmit minūtēm ēdiens ir gatavs."

Ar cepeškrāsni, kas nesen iegādāta, Elīna vēl esot uz jūs, tāpēc maltīti gatavojot uz lēnas uguns. "Biju sasparojusies cept plātsmaizi ar upeņu ievārījumu un mandeļu skaidiņām. Man ir uzdāvināta apjomīga pavārgrāmata, kur atradu recepti. Pati pagatavoju smilšu mīklu, bet laikam kaut ko nošāvu greizi, un garšīgās plātsmaizes vietā sanāca oglīte. Piedega. Kad atvaļinājumā braukšu pie mammas, vajadzēs patrenēties plātsmaižu un kūku cepšanā."

Tagad Elīnai vairs neesot raksturīgi no mājas izskriet, nepaēdušai brokastis un neizdzērušai krūzi aromātiskas kafijas, kā tas reizēm gadījies, kad dzīvojusi viena. "Man garšo krabju nūjiņas, kuras nereti mēdzu iecept omletē. Sakuļu olas ar pienu, pievienoju kariju (tā man ir mīļa garšviela), uzleju maisījumu uz pannas, pievienoju krabju nūjiņas un pārbārstu sarīvētu sieru. Kad omlete gatava, garšas buķetes dažādošanai izmantoju smalki sagrieztus lociņus un dillītes. Pēc tādām brokastīm var mierīgi doties dienas gaitās."

Visu rakstu lasiet 2. jūnija izdevumā.