Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Citi raksti

Sulu mēnesī darbību sāk Sulu ekspertu padome

Lai stiprinātu sulu dzeršanas tradīcijas Latvijā un veicinātu izpratni par veselīgu dzīvesveidu, ir izveidota Sulu ekspertu padome. Padomes galvenais uzdevums būs sekmēt, lai Latvijas iedzīvotāji ikdienā vairāk dzertu sulas. Viens no pirmajiem Sulu ekspertu padomes soļiem būs izglītojoša projekta par sulu veselīgumu īstenošana, iesaistot sabiedrību plašā, netradicionālā eksperimentā.

Sulu ekspertu padomi veidos dietologs un Latvijas Diētas ārstu asociācijas prezidents Andis Brēmanis, Latvijas Lauksaimniecības universitātes docente Solvita Kampuse, uztura zinātniece Laila Meija, Zemkopības ministrijas pārstāve Iveta Veinberga, sertificētas uztura speciālistes Lizete Puga, Alise Kindzule, Rīgas Stradiņa universitātes pasniedzēja un sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore, sulu ražotājs Latvijā „Cido Grupa”, kā arī "Tetra Pak" - pasaulē vadošais pārtikas iepakojumu ražotājs.

Andis Brēmanis, Sulu ekspertu padomes vadītājs: „Sulu ekspertu padomes mērķis ir ar dažādām izglītojošām aktivitātēm stiprināt sulu dzeršanas tradīcijas Latvijā. Ja Dienvideiropas valstīs rīts sākas ar glāzi sulas, tad mums šīs tradīcijas tikai veidojas. Esam ļoti aizņemti savā ikdienā. Sabiedrības aptaujas rāda, ka svaigi spiestām sulām mums ikdienā nepietiek laika, tai pat laikā par paku sulām ar uzrakstu "sula" mums ir dažādi aizspriedumi par to veselīgumu un dabīgumu. Tāpēc mums, vairākiem ekspertiem apvienojoties, tika nolemts izveidot Sulu ekspertu padomi, kas ar savām aktivitātēm veicinātu sabiedrības izpratni par sulu veselīgumu, to atšķirībām un iedrošinātu dzert šo veselīgo produktu. Jāmin, ka visā pasaulē sulas tiek uzskatītas par svarīgu veselīga dzīvesveida sastāvdaļu.”

Sulu ekspertu padome savas aktivitātes uzsāk aprīlī, kas pēc senā kalendāra ir sulu mēnesis. Vienlaikus šis ir brīdis, kad cilvēka organisms pēc garās ziemas ir izsmēlis tā enerģijas rezerves, bet tās var atjaunot ar sulās esošajiem vitamīniem un minerālvielām. Tāpat jāatceras, ka sulās ir daudz citu vērtīgu vielu, piemēram, antioksidanti.

Padome arī iesaistīs sabiedrību možuma pētījumā par sulas spējām atjaunot enerģijas resursus organismā, izmantojot speciālus koncentrēšanās testus.

Līdz šim Latvijā veikti vairāki sulu pētījumi. Saskaņā ar Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes veiktajiem pētījumiem par paku sulām, to iekļaušana ikdienas uzturā ļauj uzņemt organismam tik nepieciešamās minerālvielas un bioaktīvos savienojumus, kā arī tām piemīt labas spējas neitralizēt kaitīgos brīvos radikāļus. Saskaņā ar pētījumiem katrai no tām piemīt savas unikālālās īpašības, tāpēc uzturā tās ieteicams lietot dažādas.

Savukārt uztura zinātnieces Lailas Meijas virsvadībā veiktais pilotpētījums ar senioriem, kuri divus mēnešus uzturā dzēra glāzi apelsīnu sulas, ļauj secināt, ka šī sula ir labs B grupas vitamīna folskābes avots. Pētījuma sākumā 75% dalībnieku folskābes līmenis bija nepietiekams. Savukārt pētījuma beigās vairs tikai 30% dalībnieku tas bija nepietiekamā daudzumā. Vienlaikus šī pētījums ietvaros netika novērots, ka apelsīnu sula atstātu ietekmi uz holesterīna un cukura līmeni asinīs.