Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Novembra beigās Saeima galīgajā lasījumā varētu lemt par 2018.gada budžetu

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Saeima varētu 22.novembrī un 23.novembrī skatīt nākamā gada valsts budžetu galīgajā lasījumā, šodien žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Paredzēts, ka rīt valdība noslēgs darbu pie nākamā gada budžeta jautājumiem, un budžeta projekts ar saistītajiem likumprojektiem tiks iesniegts parlamentā 11.oktobrī. Premjers sacīja, ka pretrunu budžeta jautājumos nav, bet vēl tiek risināts jautājums par ģimenes valsts pabalstiem.

Valdības vadītājs piebilda, ka demogrāfijas jautājumos "ir sapratne no visām pusēm", tomēr šovakar vēl turpināsies diskusijas par to, kā atspoguļot likumā konkrētus noteikumus. Ja sarunas nebūs veiksmīgas sarunas, tad risinājums tiks iestrādāts parlamentā, kad tiks skatīti priekšlikumi likumam uz otro lasījumu.

Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Runājot par nākamā gada budžeta pieņemšanu Saeimā, Kučinskis sacīja, ka pagaidām ir iecerēts to izskatīt galīgajā lasījumā novembra beigās, jo starp pirmo un otro lasījumu jāsaņem arī Eiropas Komisijas atzinums.

Valdības vadītājs atgādināja, ka politiķi vienojušies neievilkt budžeta izskatīšanu līdz vēlai naktij, tāpēc budžetam rezervētas divas dienas.

Jau ziņots, ka 2018.gada budžeta ieņēmumi plānoti 8,75 miljardu eiro apmērā, savukārt izdevumi - 8,95 miljardu eiro apmērā, teikts nākamnedēļ izskatīšanai valdībā iesniegtajā Finanšu ministrijas sagatavotajā likumprojektā "Par valsts budžetu 2018.gadam".

Salīdzinot ar 2017.gada prognozētajiem ieņēmumiem, nākamgad budžeta ieņēmumi būs par 684 miljoniem eiro lielāki, savukārt izdevumi augs par 583 miljoniem eiro. 2017.gada valsts budžeta plānotie ieņēmumi ir 8,066 miljardi eiro, savukārt izdevumi - 8,367 miljardi eiro.

Maksimālais valsts parāds 2018.gada beigās plānots 10,25 miljardu eiro apmērā, iekšzemes kopprodukta (IKP) prognoze 2018.gadam noteikta 28,359 miljardu eiro apmērā. Nākamgad pieļaujamais vispārējās valdības budžeta deficīts būs 1% no IKP.