Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Par iejaukšanos kases aparātos sodīts "Vairāk Saules" līdzīpašnieka uzņēmums

© Eduards Dundurs/ F64 Photo Agency

Par iejaukšanos kases aparātu darbībā pirms gada sodīts restorānu tīkla "Vairāk saules" līdzīpašnieka Mārtiņa Kalniņa uzņēmums "Mārtiņa beķereja", vēsta Latvijas Televīzija (LTV).

Valsts ieņēmumu dienests (VID) "Mārtiņa beķerejas" kases sistēmā neatbilstību konstatējis 2016.gada sākumā. Pēc tam konditorejas izstrādājumu un saldumu ražošanas uzņēmumam "Pērse-L.L.K." piemēroja sodu 4000 eiro apmērā un konfiscēja divus kases aparātus.

"Mārtiņa beķereja" sodu pārsūdzēja, taču līdz pat galējai instancei tiesa atzina to par pamatotu.

"Mārtiņa beķereja" sodu pārsūdzēja, taču līdz pat galējai instancei tiesa atzina to par pamatotu, vienlaikus lemjot sodu samazināt līdz 3000 eiro, jo iepriekš uzņēmums par finanšu pārkāpumiem nav bijis sodīts.

Kalniņa advokāts Armands Rasa LTV skaidroja, ka lieta izriet no kāda VID akcijas laikā iesniegta čeka. Neatbilstība čekā esot bijusi tikai 96 centi, pauda Rasa, noliedzot, ka sods piemērots nevis 96 centu neatbilstības, bet gan kases aparātu darbības dēļ. Rasa pauda, ka VID rīcībā nonākušais čeks esot bijis viltots, taču VID un tiesa šādu iespējamo kaitniecību neesot ņēmusi vērā.

Vēl viena tiesvedība par šo pašu lietu joprojām aktuāla. Pirmā lieta, kas bija pret uzņēmumu, ir noslēgusies, taču otrā, kas ierosināta pret uzņēmuma valdi, vēl turpinās. Iespējams, piektdien, 29.jūnijā, par to gaidāms tiesas lēmums.

Kā ziņots, Valsts policija aizdomās par iejaukšanos kases aparātu darbībā restorānu tīklā "Vairāk saules" 12.jūnijā aizturēja četras ar restorānu tīklu saistītas personas. Policijai ir aizdomas, ka noziedzīgo darbību rezultātā valstij nodarīti aptuveni 1,5 miljonu eiro zaudējumi.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa trīs aizturētajām personām kā drošības līdzekli noteica apcietinājumu. Taču diviem no tiem tika noteikta katram 30 000 drošības nauda, pēc kuras šīs personas var tikt atbrīvotas. Ceturtajam aizdomās turētajam piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Uzņēmuma pārstāvji kategoriski noliedz policijas pārmetumus un pieļauj, ka notikušais ir konkurentu provokācija. Vēlāk publiski izskanēja, ka īsu brīdi pēc tam, kad Valsts policija bija sākusi kratīšanu uzņēmuma "Vairāk saules" restorānos, vairāki Rīgas tirdzniecības centri saņēmuši e-pastus no konkurējošā picēriju tīkla "Čili pica", ko pārvalda Lietuvā reģistrētā uzņēmuma "Čili Holdings" meitasfirma.

Kā liecina "Firmas.lv" dati, restorānu tīkla "Vairāk saules" īpašniece SIA "Vēl vairāk saules" dibināta 2002.gadā. Uzņēmums pieder tā dibinātāja Endija Bērziņa vadītajai AS "VVS Holding", kurā viens no padomes locekļiem ir zvērināts advokāts Jānis Ešenvalds. 2017.gadā "Vēl vairāk saules" strādāja ar 4,715 miljonu eiro apgrozījumu un 216 122 zaudējumiem.