Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Pasaulē

Atsauktas Krievijas miljardierim Kerimovam izvirzītās apsūdzības

© REUTERS/ SCANPIX

Francija atsaukusi visas apsūdzības, kas bija izvirzītas Krievijas parlamenta augšpalātas loceklim Suleimanam Kerimovam, kurš tika vainots par izvairīšanos no nodokļiem.

Apsūdzību atcelšanu aģentūrai "RIA Novosti" apstiprinājis Kerimova advokāts, kas sīkākas ziņas atteicies sniegt.

Advokāts vienīgi paziņojis, ka tuvākajā laikā viņa klientam, kam bija liegts izbraukt no Francijas, tikšot atdota pase un atmaksāta drošības nauda.

Krimovs tika aizturēts novembrī un apsūdzēts par desmitiem miljonu eiro slēpšanu no nodokļu iestādēm, caur starpniekiem nopērkot vairākus nekustamos īpašumus Francijas Rivjērā. Šo darījumu summa esot sasniegusi 400 miljonus eiro.

Žurnāls "Forbes" ir ierindojis Kerimovu 21.vietā Krievijas bagātāko cilvēku sarakstā, novērtējot viņa bagātību uz 6,3 miljardiem ASV dolāru (5,4 miljardiem eiro).

Oligarhs, kurš kļuva bagāts, ieguldot līdzekļus problemātiskās kompānijās, Federācijas padomē kopš 2008.gada pārstāv dzimto Dagestānas Republiku. Viņš bija ultranacionālistiskās Krievijas Liberāldemokrātiskās partijas biedrs līdz 2007.gadam, kad atstāja šo partiju un iestājās valdošajā partijā "Vienotā Krievija".

Kerimova ģimene kontrolē Krievijas lielāko zelta ieguves kompāniju "Poļus", kur viņa dēls ir vairākuma akciju turētājs. Viņam pašam dažādos laikos ir piederējušas īpašuma daļas Krievijas enerģētikas, banku un kalnrūpniecības uzņēmumos, tostarp "Gazprom", "Sberbank" un "Uralkali".

Kerimovs 2011.gadā ieguva slavu futbola pasaulē, nopērkot Krievijas futbola klubu "Makhačkalas Anži".

Viņa nopirktais klubs nolīga futbola zvaigznes, tostarp brazīliešu aizsargu Roberto Karlušu un Kamerūnas uzbrucēju Samuelu Etoo, mēģinot kļūt par vienu no galvenajiem Eiropas klubiem.

2013.gada augustā viņš krasi samazināja savu finansējumu šim klubam, nesniedzot tikpat kā nekādus paskaidrojumus, un izpārdeva šī kluba zvaigznes. "Makhačkalas Anži" atkal kļuva par neievērojamu provinciālu klubu, un Kerimovs pērn to pārdeva.