Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Pasaulē

Kremlim pietuvināta kompānija viegli tikusi pie mūsu datiem

© RIA Novosti / Scanpix

Krievijas tehnoloģiju kompānija, kurai ir saistība ar Kremli, bijusi starp tām, kurām Facebook sniedza pieeju savu lietotāju datiem, bez viņu piekrišanas, ziņo CNN.

Mail.ru sacījuši CNN, ka nav saņēmuši nekādu informāciju par notiekošo izmeklēšanu. Tikmēr Facebook apgalvo, ka Krievijas kompāniju par to ir informējuši.

Facebook atklājuši CNN, ka Krievijas tehnoloģiju kompānijas Mail.ru Group tiek minēti viņu veiktajā izmeklēšanā starp aizdomās turamajiem par Facebook lietotāju datu neatbilstošu izmantošanu.

Tagad Facebook vadība atzīst, ka sadarbību ar Krievijas kompāniju, kura sociālajam tīklam izveidoja vairākas aplikācijas, no kurām officiāli vien divas kļuva lietotājiem pieejamas, būtu bijis jāizvērtē rūpīgāk.

''Tagad zinām, ka Krievijas lielākā tehnoloģiju kompānija, kuras vadība ir pietuvināta Vladimiram Putinam, iespējams izmantoja simtiem aplikācijas, lai vāktu lietotāju datus,'' informē ASV senators Marks Vārners, kurš sola, ka ja tā ir taisnība, tad nākamais būšot noskaidrot, kas ar šiem datiem iesākts.

Lai arī 2015.gada maijā bija pēdējais brīdis, kad trešās personas aplikācijām bijusi pieeja Facebook lietotāju datiem, 61 kompānija, tostarp Mail.ru, turpināja saglabāt pieeju tiem.

Facebook sadarbību viceprezidents Aims Arčibongs norādījis CNN, ka neesot pierādījumu Mail.ru Group ļaunprātīgā datu izmantošanā, tomēr atzina, ka izmeklēšana turpinās un neatklāja, vai Facebook maz ir iespējas uzzināt, ko Krievijas kompānija ar šiem lietotāju datiem iesākusi.

Visbeidzot, Facebook arī atteikušies spekulēt par to, kam Mail.ru maz vajadzīgi šie lietotāju dati, atrunājoties ar konfidencionalitāti starp Facebook un sadarbības partneriem.

Mail.ru sacījuši CNN, ka nav saņēmuši nekādu informāciju par notiekošo izmeklēšanu. Tikmēr Facebook apgalvo, ka Krievijas kompāniju par to ir informējuši.

Jāatzīmē, ka Mail.ru Group kontrolē USM Holdings, kura dibinātājs ir Kremlim pietuvinātais miljardieris Ališers Usmanovs.

Līdz 2012.gadam Mail.ru Group priekšsēdētājs bija Jurijs Milners, kurš strādāja tā laika Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva inovāciju komisijā no 2009. līdz 2011.gadam. Pērn New York Times ziņoja, ka Milners caur ofšoru kompānijām investēja Krievijas valdības naudu sociālajos tīklos Facebook un Twitter.