Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Horoskopi

PRAKTISKĀ ASTROLOĢIJA. Kā iezīmēti cilvēku likteņi, kuri piedzimuši Mēness aptumsuma laikā?

© depositphotos.com

Debess spīdekļu aptumsumi – vai tiešām tie sola ko draudīgu, nenovēršamu? Latvijā šodien vērosim daļēju Mēness aptumsumu. Bet kā iezīmēti to cilvēku likteņi, kuriem gadījies piedzimt tieši Mēness aptumsuma laikā? Mūsdienu astrologi vairs nebaida ļaudis ar nenovēršamām dzīves katastrofām, tieši otrādi – tā var pat būt iespēja saņemt īpašas likteņa dāvanas!

Jau no senseniem laikiem Saules un Mēnes aptumsumi cilvēkos radīja mistiskas trīsas. Ļaudis raudzījās uz debesu spīdekļiem, kurus aizklāja ēna, un domāja par augstāko spēku nelabvēlību un tai sekojošām katastrofām. Jau senajā Babilonijā un Ķīnā aptumsumu paredzēšana un to seku analizēšana bija viena no astrologa pamatuzdevumiem.

Jāatzīst, ka pilns Mēness vai Saules aptumsums patiesi ir iespaidīgs skats ar nedaudz apokaliptisku «piegaršu». Un neviļus izlaužas atvieglojuma nopūta, kad melnais disks atkal bīdās prom, kaut ar prātu saproti - nekā mistiska jau tur nav, ēna vien... Un tomēr, kaut mūsdienās viss ir zināms, izpētīts un izrēķināts līdz sekundei desmitgades uz priekšu, joprojām pat dažs labs astrologs nevar īsti atbrīvoties no arhaiskajām bailēm, kas dzīvo kolektīvajā zemapziņā.

Pagātne un tagadne, gaisma un tumsa


Aptumsums vienmēr notiek pilnmēnesī, kad Saule un Mēness atrodas viens otram tieši pretī jeb opozīcijā un Zeme atrodas starp spīdekļiem, aizēnojot Mēnesi. Tradicionāli tiek uzskatīts, ka no jauna Mēness līdz pilnmēnesim pār to valda dieviete Selēna jeb Baltā dieviete, kas ir sievišķības un uztverošā principa pārstāve. Savukārt no pilnmēness līdz jaunam Mēnesim valda nakts dieviete Hekate, tumsas un nāves dieviete; tā ir nāve, aiz kuras seko jauna dzīvība. Viņa gan ir briesmīga un pārstāv mirušo dvēseļu sfēru, tomēr arī pret dzīvajiem var būt dāsna un apbalvot ar vīrišķību un pārdabiskām spējām. Tātad pilnmēness ir patiesi maģisks robežbrīdis.
Pilnmēness gan ir katru mēnesi, bet aptumsumi - apmēram divreiz gadā. Kāpēc tā? Izšķirošais faktors ir Mēness mezglu (punkti, kuros krustojas Saules un Mēness orbītas) novietojums. Aptumsumi notiek, kad Saule pietuvojas savienojumam ar Mēness mezglu asi. Piemēram, lai pilnmēnesī būtu Mēness aptumsums, attālums līdz mezgliem nedrīkst pārsniegt 12°15'.
Saule izpauž cilvēka saikni ar tagadni, bet Mēness - ar pagātni. Tāpēc Saules aptumsuma laikā pagātne aptumšo tagadni, bet Mēness aptumsuma laikā tagadne dzēš pagātni. Tas ir labs brīdis, lai atvadītos no veciem krāmiem un nevajadzīgām saistībām savā dzīvē, pārdomātu kļūdas, izmestu to visu miskastē un soļotu tālāk.
Aptumsums vispār vienmēr izsauc cilvēkos vajadzību kaut ko mainīt. Var mainīties domas, viedoklis, uzvedības stereotipi, kas tādējādi atmodina līdz tam snaudušos radošos spēkus. Jāpiebilst, ka modernā astroloģija tomēr parasti skata aptumsumus ne kā izolētas parādības, bet nozīmīgus punktus 18,6 gadu Mēness mezglu jeb tā dēvētajā Sarosa ciklā.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā