Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Horoskopi

PRAKTISKĀ ASTROLOĢIJA. Saturns žņaudz būvniecības nozari

© depositphotos.com

Arhitektūru un būvniecību ietekmē planēta Saturns, un šogad tā stāvokļi prasa īpaši apdomīgu rīcību. Būvniecībai labākais laiks būs tikai septembrī un decembrī, uzsver biznesa astrologs un numerologs Kristaps Baņķis.

Pirmajā mirklī brīdinājums nebūvēt, neuzsākt ilgtermiņa plānus un neiegādāties neko vērtīgu un «ilgspēlējošu» - māju, dzīvokli, citu īpašumu - šķiet sakāpināts. Kristapa Baņķa sacītais reizēm ir ass kā skalpelis, bet viņš ir gatavs pamatot savas prognozes un uzņemties atbildību par tām.

«Ja tev pakaļ met dzīvokli vai māju, kas maksā uz pusi lētāk, nekā ir tirgus cena, skaidrs, ka jāņem, kāds tur vairs astrologs,» smejas Kristaps Baņķis.

Vai tiešām viss ir tik drūmi?

Savā blogā astrologs raksta: «Par stabilitāti, ilgtermiņu, iekārtošanu un pamatiem atbildīgais Saturns no18. aprīļa līdz 6. septembrim ir nelabvēlīgs mājokļa pamatu ielikšanai, uzņēmumu jaundibināšanai, savienību veidošanai. Lieki teikt, ka būvniecības joma kārtējo vasaru stampās uz vietas, nobīdīsies no plāniem, trūks darba roku, lieki tērēs resursus, rādīs švaku kvalitāti u.tml.»

Kas notiek šovasar

Šajā vasarā pārklājas vienlaikus pat četru planētu «cilpas». Piemēram, no jūnija nogales līdz augusta beigām ir retrogrāds Marss (27. jūnijs - 27. augusts), retrogrāds Saturns ir no 18. aprīļa līdz 6. septembrim, dižčiks - no 23. marta līdz 15. aprīlim un no 26. jūlija līdz 19. augustam, kā arī trīskāršais starpaptumsumu periods ilgst no 13. jūlija līdz 11. augustam.

Tos, kuri šajā laikā plāno būvniecību, Kristaps Baņķis dēvē par nesaprātīgiem. Nebūs gudri šajā laikā ielikt pamatakmeni ēkai, pārcelties uz jaunu dzīvesvietu vai darbu jaunās biroja telpās vai arī doties uz ilgstošu dzīvošanu citā valstī. Tukšgaitā, ko rada planētu cilpas, bremzēsies viss, kas saistīts ar būvniecību, daļēji arī uzņēmējdarbību un būtisku un vērienīgu plānu uzsākšanu jeb nākotnes plānošanu.

Kā rodas kļūdas

Bet kad vēl sākt būvniecību, ja ne pavasarī? Kristaps Baņķis skaidro - mājas kvalitāti nosaka pamati, par ko ir atbildīgs Saturns, tāpēc no aprīļa līdz pat septembra sākumam, kad noslēdzas retrogrādā Saturna cilpa, būvētās ēkas būs ar defektiem, laika zobs tās ātri sadrupinās, to būvniecība stipri ieilgs un prasīs vairāk resursu, nekā plānots. Turklāt pastāv liels risks, ka pasūtītāju rezultāts neapmierināts. Tādējādi tiks radīti nākotnes grausti vai nelaimīgu cilvēku mājvietas, kur ļaudis nejutīsies komfortabli, pat var izirt ģimenes. Iemītniekiem gribēsies ātrāk mājokli atstāt vai pārdot, bet to būs sarežģīti izdarīt, iespējams, darījums būs finansiāli neizdevīgs pārdevējam. Diemžēl šīs likumsakarības varēs pārbaudīt tikai pēc laika, kad ēkas būs uzbūvētas, bet no tām izvairīties var jau tagad.

Astrologs skaidro, kā jāizvērtē topošā būvobjekta nākotne. Viņš skarbi noteic, ka tiem, kuri kopumā seko astroloģiskajiem ieteikumiem, šajā publikācijā izteiktās prognozes vai secinājumi nebūs kā zibens spēriens no skaidrām debesīm. Par problēmām šogad un turpmākajos gados viņš ir brīdinājis kopš 2017. gada. Ja cilvēks šogad grib īstenot savu mērķi (piemēram, uzbūvēt māju) iespējami izdevīgāk, tad viņš par to nesāk domāt pēdējā brīdī. Teiksim, šajā pavasarī.

Ja būvēties sāks pavasarī, kad to dara visi lielākie būvnieki, kuri ieguvuši iespēju izmantot Eiropas fondu naudu, tad rodas sastrēgums, jo visi nelaikā saskrien, lai izķertu to, ko iespējams dabūt. Rezultātā trūkst kvalitatīvu materiālu un darbinieku. Vasarā diemžēl varētu būt daudz negadījumu darba vietās - to radīs steiga, prognozē Kristaps Baņķis. Planētu cilpas izraisīs situācijas, kad pat izciliem speciālistiem gadīsies brāķis.

Kā jārīkojas, lai nekaitētu sev

Tātad. Mājas būvniecība tiek plānota jau ilgi pirms reālajiem celtniecības darbiem. Vispirms ir ideja. Bet ideju var būt vairāk nekā saprašanas. Visas diez vai tiek īstenotas. Ja ideja ir laikam un vietai atbilstoša (ēka ir īstajā vietā, tās gabarīti atbilst šai vietai, telpu izvietojums nav pretrunā ar kosmosa (lasi - senlatviešu, fenšui vai citiem) principiem, tad viss ritēs ātrāk. Ja būvniecības ideja ir startēta labā laikā, tad pretestības nebūs.

Nākamais posms ir tas, kas «uzlikts» uz papīra jeb materializēts - parakstīta vienošanās, apstiprināta skice, kam ideja jāīsteno līdz gatavai ēkai vai vismaz pamatakmenim. Ja papīra darbi nav uzsākti īstā laikā, tad radīsies laika nobīdes, atklāsies, ka ēkai nav vēlamā forma, materiāli, vai būs citas pretenzijas.

«Ja šie divi nosacījumi ir īstenoti astroloģiski labā laikā un ēka ir piemērota vietai, debess pusēm, tātad ideja ir saņēmusi Saturna papildatļauju. Šie divi nosacījumi paredz to, ka arī turpmākais - pamatakmens ielikšana - īstenosies bez šķēršļiem. Ja iepriekšējie divi nosacījumi bijuši nelaikā, tad arī nākamais būvniecības etaps radīs problēmas,» saka Kristaps Baņķis. «Ja kāds stāsta, ka šajā vasarā viņš liek pamatus mājai, tātad pirmie divi posmi ir bijuši greizi. Tas, ko dara šobrīd, ir sekas. Jā, mājai tas ir starts, bet procesam tās ir sekas. Saturns paredz rūpīgu plānošanu, noteiktā laikā, pēc noteiktiem nosacījumiem. Ja Saturna izpausmes principi ievēroti, respektēti, darīti pareizā laikā, tad visas formalitātes ar birokrātiskajām institūcijām varēs saskaņot ātrāk, būvniecība būs raita.»

Vērts apsvērt, vai pamatakmeni ielikt pavasarī un visu vasaru muļļāties vai nogaidīt un rudenī straujā tempā visu paveikt. To var salīdzināt ar braucienu sastrēgumstundā. Var izbraukt pulksten 8 no mājām un būt darbā pēc stundas vai arī izbraukt pulksten 9 un būt darbā pēc 15 minūtēm.

Starp citu, pamatakmeni nav vēlams likt virs vecas ugunskura vietas, lai nepiesaistītu sarkano gaili. Labāk akmeni novietot gruntsgabala ziemeļaustrumu pusē, bet ieejas durvis veidot ēkas vidū rietumos vai ziemeļos.

Atkāpe urķīgajiem

Likumsakarību pētnieki var pētīt, kāpēc ir objekti, kuros problēmas rodas uz līdzenas vietas - kādas ēkas detaļas nokrīt, tā bieži applūst, būvniecība vai remonts kļūst dārgāks u.tml. Aprīlī kļuvis zināms, ka Jaunā Rīgas teātra ēkas rekonstrukcija sadārdzināsies par trešdaļu no plānotā. «Finanses tika plānotas 2014., 2015. gadā, bet dzīve kļūst dārgāka un būvniecība ir viena no nozarēm, kas aug,» situāciju skaidrojis VAS «Valsts nekustamie īpašumi» valdes priekšsēdētājs Ronalds Neimanis.

Rīgas domei projektā ir Vanšu tilta atjaunošana 2019. gadā. Papīrus tātad jāsāk kārtot šogad, vēlams, septembrī vai decembrī. Jāatgādina, ka nav īstenojies iepriekš izteiktais solījums tilta renovāciju uzsākt 2018. gadā. Ar atpakaļejošu datumu varēsim secināt, vai tilta remonts būs uzsākts pareizā laikā - kad tiksim informēti par izmaksām un darbu termiņiem un konstatēsim, vai plānotais un reālais sakrīt.

Vēl kāds piemērs. Mežaparka Lielā estrāde. Tās pārbūves otro kārtu plānots pabeigt līdz 2020. gada novembrim, bet koncertiem tā būtu pieejama 2021. gada vasarā. Tātad skolēnu dziesmu un deju svētki estrādē nenotiks. Šajā situācijā jautājums ir par izmaksām un tradīciju - būvniecība kļūst ar katru gadu dārgāka, un, lai nesadārdzinātu būvniecību, jāupurē tradīcija - jāpārceļ skolēnu dziesmu un deju svētki. Iespējams, šajā gadījumā estrādes pārbūve, sākot ar ideju un turpinot ar papīru kārtošanu, ir īstenota pareizā laikā. Jā, protams, no pasūtītāja - Rīgas domes - viedokļa pareizajā laikā. Kultūras ministrija varētu ievaimanāt, ka tiek pārtraukta tradīcija ik pēc noteikta laika perioda rīkot sadziedāšanos un sadejošanos. Bet tā «strādā» astroloģiskas likumsakarības.

Un nu traģisks piemērs. SIA «Mārupīte-RR» darbinieks 2010. gada 4. novembrī tika aprakts tranšejā zem smiltīm. Darbu laikā. Viņu izglāba. Vīrietis bija savainots, taču dzīvs. Viņš vēlāk sacīja, ka, iespējams, negadījumu izraisīja darba drošības noteikumu neievērošana. Šogad 2. aprīlī šīs SIA darbinieks remontdarbu laikā iekrita būvbedrē un gāja bojā. «Var prognozēt, kad būs trešais gadījums,» saka Kristaps Baņķis.

Ak, jā, Krišjāņa Barona ielas Rīgā remonta stāsts arī ir izpētes vērts. «Man liekas, ka ar birokrātiju un pārraudzības iestādēm viss ir kārtībā, problēmas ir ar būvniekiem. Tie nav Saturna tipa cilvēki, tie ir «plūtoniķi» vai «neptūniķi», kas pludina naudu, shēmo naudu. Saturns strādā godīgi, kārtīgi, pats gandrīz nonāk zaudējumos, bet viss ir izdarīts godam,» saka Kristaps Baņķis.

Kārtīgs saimnieks strādā periodā, kad visu var paveikt laikus, labāk, ātrāk. Ja rīkojas shēmotāji, tad viņi darbojas planētu cilpu laikā, lai ir neredzami darījumi, lai rodas pārmaksa, jo retrogrādos periodos īpašniekam jāiegulda papildu nauda.

Kāpēc Latvijā jārespektē Saturns

«Siltās zemēs, kur ar Saturnu attiecības ir brīvākas, piemēram, Grieķijā, var redzēt, ka mājas netiek pabeigtas. Uzceļ divus stāvus un atstāj nepabeigtus pīlārus. Tur spēcīgāka ir Neptūna ietekme. Savukārt Latvijā Saturnam ir spēcīga iedarbība. Tāpēc te kārtība ir viena no dzīves organizētības veidiem. Tāpēc mums vajag celt ēkas, ievērojot debess puses, noteiktā teritorijā un respektēt astroloģiskos aspektus. Saturna svārsts šobrīd nav īpaši veiksmīgs būvniecības procesam. Jau iepriekšējos divus gadus situācija bija nelabvēlīga. Bet pašlaik ir pēdējais laiks, lai apgūtu Eiropas fondu lielās naudas, tāpēc būvniecībā cenas ir augšā, darbaspēka it kā trūkst, it kā nav. Cilvēki celtniecībā nevar atrast sakarīgu darbu, kur maksā. Uzņēmējus, īpaši apakšuzņēmējus, var «uzmest». Būvniecības firmām ir problēmas ar valsts iestādēm, kas soda. Sanāk duāla situācija, ka finanšu ziņā ir lielas iespējas būvniecībā, bet būvniekiem viņu veidotās politikas dēļ tagad ir neveiksmju apogejs,» vērtē astrologs.

Kad pirkt, kad pārdot

Pircējs, kurš nopērk māju retrogrādu planētu cilpu laikā vai dižčikā, nav pats laimīgākais. Viņš ir vai nu pārmaksājis, vai nav redzējis kādu defektu, proti, saņēmis «iesmērētu» mantu. Astrologa praksē bijis gadījums, kad sieviete iegādājusies īpašumu gleznainā vietā, kur dvēsele gavilējusi.

Daba, miers, stārķi lido… Diemžēl tikai vasarā viņa konstatējusi, cik tā vieta ir smirdīga. Netālu atradusies cūku ferma, un vasarā valdošie vēji smakas dzimuši pāri viņas īpašumam.

No pārdevēja viedokļa ir pretēji. «Man bijuši piemēri, kad cilvēks saka: gribēju pārdot par 5000 eiro, bet nepārdevu, taču kad uzliku 8000 eiro dižčikā, visu pārdevu. Ja pie astrologa vienlaikus atnāktu divi cilvēki un viens gribētu pārdot, bet otrs pirkt, es vienam teiktu: super, labāka laika pārdošanai nav. Bet otram teiktu: nepērc no viņa. Gribu uzsvērt, ka pārdot var arī tad, ja godīgi visu izstāsta. Arī par defektiem,» saka Kristaps Baņķis.

Ja izvēlas darījumam labu laiku un nodrošina labvēlīgus apstākļus, tad no situācijas var iegūt maksimālu labumu. «Kāda kundze piecus gadus nevarēja pārdot māju. Rezultāta nebūs, ja tikai sēdēs un gaidīs. Šai sievietei bija jāizdara vēl kādas lietas, kas palīdzētu īstenot mērķi. Bija jāiestāda augi, piekoriģēju pārdošanas summu. Tā kļuva lielāka. Pēc tam pie viņas ieradās pircēja, kura teica: es pirkšu šo īpašumu konkrētā datumā, ko esmu izrēķinājusi pēc Baņķa kalendāra. Blakus pārdeva citu īpašumu, bet viņa gribēja šo. Un nopirka,» stāsta astrologs.

Šo periodu, kad Saturns dumpojas, var pārlaist īrētā mājoklī un sākt būvēties labvēlīgā laikā. Astrologs neslēpj, ka starp viņa klientiem daudz ir tādu, kuri rīkojas tieši tā. Viņi grib sagaidīt 2020. vai 2021. gadu un tikai tad pirkt īpašumu vai sākt būvniecību.

«Ja tev pakaļ met dzīvokli vai māju, kas maksā uz pusi lētāk, nekā ir tirgus cena, skaidrs, ka jāņem, kāds tur vairs astrologs,» smejas Kristaps Baņķis. Arī tādā situācijā ir iespējams saregulēt, lai pircējs gūtu maksimālu labumu. Teiksim, lodžija iestiklota bez atļaujas un apstiprināta projekta, bet dzīvokli vajag ierakstīt zemesgrāmatā. Kad doties uz valsts iestādēm kārtot dokumentus? «Planētu necilpu laikā,» atbild astrologs. «Ja ir iepriekš uztaisīts projekts, kas jāpārskaņo, tad to var darīt arī cilpu laikā. Bet ierakstīt zemesgrāmatā šādā laikā nevajag, jo tas ir saistīts ar valsti, bet Latvijas valsts ir Saturns. Ar valsti visas lietas kārto tad, kad samazinās kontrole. Bezcilpu laikā pret klientu ir normāla, standartizēta attieksme, bet cilpu laiks rada izņēmumus. Piemēram, būvinspekcijā būs desmit «normāli» darbinieki, bet ar tevi strādās viens, pats piekasīgākais. Gadījums no dzīves. Cilvēks pārdeva māju. Darbiniece nepieņēma nevienu čeku, jo bija nokavēts termiņš, nepareizi norādīta adrese. Citā astroloģiskajā periodā darbiniece pieņēma visus dokumentus, lieku jautājumu nebija. Retrogrāds Saturns rada klapatīgu papildu interesi,» skaidro Kristaps Baņķis.

Kad kurpnieks bez/ar kurpēm

Viņš novērojis, kā rīkojas cilvēki, kuri dzimuši retrogrāda Saturna laikā. Lielākoties viņi izdarīs tā, lai sarežģītu sev dzīvi. Astrologs viņiem saka, kad ir labākais laiks rīkoties, bet cilvēki nopūšas: eh, nesanāca tajā brīdī, es visu izdarīšu tagad. Taču stundu vēlāk vairs nav tas pats. Tu esi nokavējis savu laimīgo stundu un turpmāk ieceri īsteno ar lielāku enerģijas patēriņu, zaudējumiem vai pat jāgaida fiasko. Uz šādu situāciju attiecas teiciens: liela brēka, maza vilna.

Kristaps Baņķis Saturnu savā horoskopā respektē. «Es cēlu māju 2008. gadā, kad bija krīze, toties būvnieki bija lēti, materiāli lēti, lai gan materiālus nevarēja dabūt. Tagad es tādus materiālus redzu veikalos, toties par tādām naudām, kā toreiz, vairs neko nevar uzbūvēt. Tagad ir jāiekļaujas vāveres ritenī, ja grib kaut ko uzbūvēt. Visiem vajag, visi prasa. Vai to vajag? Es māju šobrīd neceltu. Uzskatu, ka ir jāgaida jauninājumi, citi materiāli. Desmit gadu laikā tiem ir jāparādās, jo tad sāksies Ūdensvīra laikmets.»

Būsim uzmanīgi!

Šogad uzmanīsim savu īpašumu, lai nepiedzīvotu finansiāli sāpīgus ekscesus. Apriori pieņemsim, ka tas, kas var lūst un plīst 2018. gadā, visticamāk, salūzīs un saplīsīs. Ja braucam garās brīvdienās, uz ārzemēm, ceļojumā, atpūsties, viesos, tad vajag aizgriezt visus krānus dzīvoklī vai mājā. «Šī ir tā reize, kad to vajag darīt. Ja kas var notikt, tad tas arī notiks. Katrai lietai ir savs kalpošanas laiks, un šajā periodā tā neiztur maksimālo slodzi,» brīdina Kristaps Baņķis.

ASTROLOGA IETEIKUMI

Biznesu pārvaldošā un praktiskās rīcības planēta Marss savu cilpu, kā par spīti, metīs tieši Saturna cilpas laikā no 27. jūnija līdz 27. augustam, dubultā traucējot uzņēmējdarbības un būvniecības sfēras attīstību, taču šis ir īstais laiks uzsākt graustu nojaukšanas un ceļu labošanas kampaņas.

No 18. aprīļa līdz 6. septembrim retrogrāda Saturna cilpa vistiešākajā veidā kaitnieciski ietekmēs gan būvniecības nozari, gan arī jebkuru ilgtermiņa aizsākumu, taču šis ir īstais laiks uzsākt graustu nojaukšanas un ceļu labošanas kampaņas. Jāizvairās no jaunu uzņēmumu dibināšanas, svarīgiem aizsākumiem, būvniecības uzsākšanas, līgumu slēgšanas, nozīmīgu pirkumu iegādes un jauna darba pieņemšanas.

Kas notiktu ar uzņēmumu, kas dibināts līdz septembrim? Smaga konkurences cīņa, jo citi uzņēmumi aiztrauksies garām vēja spārniem. Nesekmēsies ar tālejošiem plāniem, to izstrādi un virzību. Jāparedz, ka būs lielāks bankrota risks, lēnāka attīstība un būtiski šķēršļi.

Pārlikt būvniecības uzsākšanu uz septembri. Gudri jānoslēdz līgumi ar izpildītājiem. Saturniska pieredze nozīmē: paredzēt visus riskus un atrunāt tos stingros līgumos un veikt pa etapiem. Precīzi visu, kas plānots vai vēlams, fiksēt līgumā.

Retrogrādā planētu stāvokļa laikā cilvēkiem ir tendence aizdot naudu vai samaksāt avansā. Nedariet to!

Saturns uzjunda karmiskas tēmas: vai to tiešām vajag; cik daudz vēlies par to maksāt; ko esi gatavs zaudēt; vai esi pārbaudījis visus faktorus?

Saturns nozīmē ekonomiskumu. Jupitera tipa cilvēks uzbūvēs pili - lieli izdevumi, plaša dzīve, liela nauda uzturēšanai. «Jupiteriem» ir viss, un viņi bankrotē. «Saturni» ekonomē un pārticībā dzīvo ilgstoši.