Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide

Natālija Tumševica. Atvest pasaku uz Rīgu

DZIEDĀS ARĪ TURPMĀK. Natālija Tumševica tika iepazīta 2009. gadā, kad ar dziesmu Dynamite Eirovīzijas nacionālajā atlasē izcīnīja trešo vietu. «Redzēsim, kas zina, varbūt vēlreiz jāstartē uz Eirovīziju – es labprāt to vēl kādreiz darītu,» smaida Natālija. Pašlaik viņa strādā kopā ar Mirage Jazz Orchestra, radīta interesanta džeza programma. 16. decembrī jau sesto gadu pēc kārtas šī savienība rīkos Ziemassvētku labdarības vakaru – šogad Studio 69 zālē © Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Šīs nedēļas nogalē, 17. septembrī, Melngalvju namā risināsies Rīgas balle – krāšņs pasākums, kuru par tradīciju centīsies padarīt savulaik dziedāšanas frontē iepazītā Natālija Tumševica.

Šāda Rīgas balles ideja Natālijai radās pērn, apmeklējot slaveno Vīnes balli. «Man Vīnē dzīvo draugi, ar kuriem iepazinos, mācoties universitātē Ņujorkā. Aizbraucu ciemos, un viņi teica - o, pie mums notiek balle, ejam visi kopā! Es to nemaz nebiju plānojusi, taču man ļoti šis pasākums iepatikās - tas bija kā pasakā!» sajūsminās Natālija Tumševica. «Grāmatās ļoti bieži tiek rakstīts par ballēm. Kad biju maza meitene un lasīju šīs grāmatas, man gribējās būt tur un uzstāties kā mazai princesītei - visām taču gribas šīs kuplās kleitas un balli! Daudzām meitenēm un sievietēm ir sapnis nokļūt skaistā ballē un sajusties kā īstai princesei. Iedomājos, ka tas aizrauj un interesē ne tikai mani, iespējams, arī citi gribēs pabūt pasakā, un kāpēc gan neatvest šo pasaku uz Rīgu?!»

Pēc atgriešanās Natālija sākusi prātot par šīs idejas realizāciju. «Palasīju vēsturi. Kad bija pirmā atmoda, Rīgā tika organizēta tā saucamā Preses balle. Grandiozs pasākums, kas norisinājās 17 gadus pēc kārtas, tāpēc arī mums balle tiks rīkota tieši 17. septembrī - par godu tai ballei. Latvijas vēsturē tā bija nopietnākā un populārākā balle, taču karš visu mainīja, un šīs pašmāju tradīcijas mēs kaut kā piemirsām. Mērķis ir atjaunot tradīcijas un popularizēt Latviju un Rīgu pasaulē kā augsti kulturālu valsti un pilsētu,» skaidro Natālija. Protams, vienatnē to paveikt būtu neiespējami, tāpēc Natālija aicinājusi uz tikšanos Vjačeslavu Vešņakovu, starptautisko balles deju konkursu laureātu. «Pirms diviem gadiem ar Vjačeslavu iesaistījos deju projektā Magic Dance. Pēc tam mēs dejojām rumbu, kad iedziedāju kaverversiju dziesmai Unbreak My Heart un nofilmējām tai klipu. Kļuvām par draugiem. Es zināju, ka viņš kopā ar savu deju partneri braukā pa pasauli un kā viesis dejo dažādās šāda veida ballēs. Kad atbraucu no Vīnes balles, man bija milzīga iedvesma: satikos ar Vjačeslavu, un izrunājām iespējas. Sapratām, ka varam uztaisīt kaut ko līdzīgu arī šeit.»

Lai gan biļetes cena nav maza - vieta pie galdiņa maksā 150 eiro, visas aptuveni 160 vietas izpirktas jau desmit dienas pirms pasākuma. Publika - uzņēmēji, diplomāti, politiķi un «vienkārši kulturāli cilvēki, kuriem patīk dejot un kulturāli pavadīt laiku», skaidro Natālija. Starp citu, minētā biļetes cena skaitās ļoti zema, jo, piemēram, jau minētajā Vīnes operas ballē cenas ir divreiz vai trīsreiz lielākas: pati sliktākā vieta kaut kur augšējās rindās un stūrī ar šampanieša glāzi un kādu konfekti uzkodās maksā 250 eiro, bet augstākās cenas ir mērāmas 10 000 - 20 000 eiro par galdiņu robežās. «Mūsu pasākumā var gan garšīgi paēst, gan paklausīties operas dziedātājus, redzēt baletdejotāju priekšnesumus, paklausīties zēnu kori, mums spēlēs arī divi orķestri - pūtēju orķestris Rīga un džeza orķestris Mirage, būs arī gleznu izstāde no Šveices, ekspozīcija no Rīgas Modes muzeja utt.,» uzskaita Natālija. «Ļoti plašs kulturāla laika pavadīšanas spektrs, kas pieejams vienā vietā kopā ar cilvēkiem, kuri ir uz tāda paša viļņa.»

Pirmajā gadā Rīgas balle vairāk orientēta uz vietējo publiku, tomēr nākamajos gados tai cerēts piešķirt starptautisku skanējumu. «Pasaulē ir cilvēki, kas mērķtiecīgi izvēlas konkrētas balles un tad uz tām braukā kopā ar savu kompāniju.» stāsta Natālija. Šie cilvēki ir gluži kā tādi vīnu someljē, tikai baļļu nozarē (pastāvot pat tāds jēdziens kā baļļu someljē). «Viņiem ir pasākumu saraksts, kuras balles obligāti jāapmeklē. Šie someljē organizē braucienus, māca cilvēkus dejot, gatavo cilvēkus konkrētās balles specifikai, lai tiktu ievērots dreskods utt.,» stāsta Natālija. «Cilvēki ir piemirsuši, kā tas ir - uzvesties kulturāli, tāpēc arī mums notika Rīgas balles akadēmija - pirmais pasākums, kurā izglītojām cilvēkus un sagatavojām Rīgas ballei.» Šajā akadēmijā tika mācīti Vīnes valša pamati, etiķete pie galda, pareizs sieviešu un vīriešu balles dreskods un daudzas citas elitāras lietas, vīnziņi skolojuši, kā izvēlēties pareizo vīnu pie pareizā ēdiena utt. «Ir svarīgi ne tikai tas, kā proti dejot, bet arī kā uzvedies ballē. Mūsu lielais mērķis ir kulturāli izglītot sabiedrību.»

Rīgas ballei ir arī lokālāki mērķi, kas skar labdarību. No tiem viens projekts paredz palīdzēt jaunajiem mūziķiem no Latvijas, lai viņi varētu pārstāvēt valsti ārzemēs, bet otrs finansiāli palīdzēs dejotāju organizācijai, kas mācīs bērniem no bērnunamiem dejot. Plānots, ka šie pasniedzēji dosies uz bērnunamiem, kur arī rīkos šīs apmācības (tas, protams, maksā), nauda būs nepieciešama arī kleitu un kurpju iegādei bērniem. Jāpiebilst, ka Rīgas balles norisi vēlāk varēs redzēt internetā, tā ka nevar teikt, ka šis būs tikai elitārs pasākums elitāriem cilvēkiem.