Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide

Juris Millers turpina pētīt savas dzimtas saknes, tādēļ lūdz līdzcilvēku palīdzību

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Producents Juris Millers turpina veikt apjomīgo dzimtas vēstures pētījumu.

"Pirms diviem gadiem, sākot apjomīgo dzimtas vēstures pētījumu, uzzināju, ka man dzimta ir cieši saistīta ar Kurzemes mācītāju Šēnu (von Schoen) dzimtu. Viens no tās daudzajiem pārstāvjiem bija ilggadējs Liepājas Sv.Annas baznīcas mācītājs Karls Rūdolfs Alberts Šēns (1847.-1912.). Divus gadus ilgie meklējumi, cenšoties atrast kaut vienu šī Liepājas kultūras un sabiedriskajā dzīvē kādreiz tik nozīmīgā cilvēka portretu, beidzot ir vainagojušies panākumiem - Liepājas muzeja darbinieces, kādā no muzeja fondu kastēm, pavisam nejauši atrada uz stikla plates nodrukāto mācītāja portretu, kas līdz šim tika uzskatīts par pazudušu - tas tika meklēts gan pašā baznīcā, gan arhīvā, gan muzejā, taču - bez rezultātiem. Tomēr - neatlaidība nes augļus - portrets ir atrasts! Paldies Liepājas muzeja darbiniecēm!

Juris Millers

Latvijas vēsturē Šēnu dzimta ir interesanta ar to, ka tā ir cieši saistīta arī ar filozofa Imanuēla Kanta dzimtu, kura jaunākais brālis, kā zināms, dzīvoja Kurzemē.

Attiecībā uz Karla Rūdolfa Alberta Šēna biogrāfiju, ir zināms, ka viņš mācījās Liepājas ģimnāzijā (1865.-1869.), studējis teoloģiju Tērbatas Universitātē (1870.-1875.). Ir bijis mācītājs Smiltenē, kā arī Kretingā Lietuvā (1877.-1880.). Laikā no 1880. līdz 1882. gadam kalpoja Žeimes (Szaimen) draudzē Lietuvā. Pēc mācītāja E.Rotermunda nāves no 1882. līdz 1909. gadam bijis Liepājas Sv.Annas baznīcas latviešu draudzes mācītājs, bet laikā no 1901. līdz 1906. gadam arī Vecliepājas latviešu draudzes mācītājs, no kā tika atbrīvots pēc paša lūguma. Par godprātīgu un uzticamu kalpošanu 1897. gadā saņēmis mācītāja Zelta krustu. Atbalstījis tajā laikā Liepājā valdošo vācu konservatīvismu. Baidīdamies no jaunlatviešu kustības Liepājā, atteicis komponistam Alfrēdam Kalniņam ērģelnieka vietu Annas baznīcā. Mācītājs Šēns ir apbedīts Līvas kapos.

Ja kādam ir vēl kādas ziņas par šo vai citiem Šēnu dzimtas pārstāvjiem, lūdzu rakstiet man!" aicina Juris Millers.