Gardēžiem

Vakar, 12:12
Kas var būt labāks par šo: vieglai maltītei karstā vasaras dienā – kāda auksta zupa, kas gan piesien dūšu, gan patīkami veldzē. Klasiku klasika – auksta zupa ar bietēm uz kefīra bāzes – ir zināma katram, taču variāciju var būt neiedomājami daudz.
 
7.jūl
Kamēr visā pasaulē šo sestdien tiks svinēta Starptautiskā Šokolādes diena, saldumu ražotāji brīdina, ka iecienītais kārums var arī beigties, ja nesāksim rīkoties atbildīgāk - arī Latvijā. Klimata izmaiņu un bezatbildīgu piegādes ķēžu darbības rezultātā var apsīkt galvenās šokolādes pamatsastāvdaļas - kakao pupiņu - avots.
 
6.jūl
Medus raža šogad ir laba un arī agrīna, tāpēc var atļauties ne tikai noglabāt kādu burciņu zāļu tiesai, bet arī vērienīgāk eksperimentēt ar medu virtuvē. Tā kā arī daudzas ogas ienākušās agrāk par ierasto laiku, paveras iespēja pagatavot arī kādu neparastāku ievārījumu uz jaunā medus bāzes. Daudzi to nekad nav mēģinājuši, bet tie medus cienītāji, kuri ir, zina teikt, ka šāds ievārījums ir gards un ļoti labi uzglabājas. Daži liek medū arī ārstniecības augus – tāds ziemā īpaši labi palīdzot pret saaukstēšanos.
 
6.jūl
Šajā vasarā piecas Latvijas slavenības - dažādu dzīvesstilu eksperti - Jaunās Teikas rajonā rīkos īpašu pasākumu sēriju, kuras mērķis ir izzināt Rīgas ielu ēdienu (street food) nišu, kā arī meklēt jaunas garšas un pieredzes. Pasākumos būs iespēja pārliecināties, cik daudzveidīga un garšām bagātīga ir dažādo Rīgas ielu ēdienu kultūra, kā arī atklāt pašlaik labākos ielu ēdienu jeb street food tirgotājus.
 
3.jūl
Dziesmu un deju svētku laikā Mežaparkā darbojas Latvijas Street Food aktīvistu projekts "Pasaules garšas Mežaparkā", kas piedāvā nobaudīt bagātīgu ielu ēdienu izvēli no visas pasaules. 3. jūlijā no plkst. 17.00 notiks Street Food kvartāla atklāšanas pasākums, kurā svētku dalībnieki, apmeklētāji un citi līdzjutēji laipni aicināti iesildīt Mežaparku svētku nedēļai.
 
26.jun
Vasara ir īstais laiks, kad uzņemt dabīgos vitamīnus un pilnām mutēm baudīt dārza ogas.
 
25.jun
Gada īsākās nakts svinībām esam pieraduši sarūpēt krietnus alus un siera krājumus, bet ko iesākt, ja līgošana jau beigusies, Jāņu nakts ēdieni jau maliet apnikuši, taču ledusskapī vēl gozējas saulainais Jāņu siers?
 
21.jun
Latvijas iedzīvotāju Līgo svētku galds šogad ir piedzīvojis pārmaiņas un kļuvis veselīgāks. Papildus ierasti populārajam svētku cienastam sieram un šašlikam 70% iedzīvotāju šogad svētku galdā cels svaigus dārzeņus un 60% - dažādus augļus.
 
21.jun
Tuvojas vasaras visvairāk gaidītie svētki, un ikviena saimniece jau sāk plānot, kādus gardumus cels galdā, ciemiņus sagaidot. Tradīcijas, protams, ir lieliskas — trekns šašliks, speķa pīrāgi, siers un alus piešķir svētku noskaņu un iepriecina ikvienu vēderu.
 
20.jun
Latvijas iedzīvotāju Līgo svētku galds šogad ir piedzīvojis pārmaiņas un kļuvis veselīgāks. Papildus ierasti populārajam svētku cienastam sieram un šašlikam 70% iedzīvotāju šogad svētku galdā cels svaigus dārzeņus un 60% - dažādus augļus, liecina “Maxima Latvija” veiktā aptauja.
 
19.jun
Līgo svētki saistās ar kopā būšanu – vainagu pīšanu, dziedāšanu un lēkšanu pāri ugunskuram. Arī ēdiena gatavošana un baudīšana veicina ģimenes kopības sajūtu, tādēļ AS “Dobeles dzirnavnieks” sadarbībā ar bloga upene.lv autori Anniju Mihelsoni piedāvā piecas receptes, ko viegli pagatavot Līgo svētku galdam kopā ar bērniem.
 
18.jun
Grilēt var dažāda veida gaļu, zivis, dārzeņus un pat augļus, bet katram no šiem produktiem izteiktu garšu var piešķirt ar dažādām šķidrajām un sausajām marinādēm, kā arī BBQ mērcēm, rosina AS Santa Maria sabiedriskās ēdināšanas daļas vadītāja Sanda Stalbova.
 
18.jun
Šonedēļ ir divas iespējas līgot visu nakti – vai nu astronomiskajos vasaras saulgriežos, kad gaisma sasniegusi maksimumu, vai nu tradicionālajā Līgo vakarā, kad vairums latviešu sāk Jāņu svinēšanu, kuras neiztrūkstoša sastāvdaļa arī ir ausmas sagaidīšana.
 
15.jun
Plānojot auksto zupu, drošības pēc der noskaidrot laika prognozi. Ja gaidāms vēsāks un lietaināks laiks, tad drīzāk gribēsies uzēst kaut ko siltu. Dažas zupas, piemēram, boršču vai skābeņu zupu, var ēst gan siltas, gan aukstas. Jāraugās vienīgi, lai buljons, uz kura bāzes zupa gatavota, būtu kārtīgi attaukots, jo tauku saliņas aukstajā zupā patiešām var sabojāt apetīti. Izlepuši gardēži uzskata, ka mājas ķēķī aukstā zupa nekad neizdodas perfekti. Tomēr nevajag aizmirst, ka pirms vairākiem gadsimtiem aukstās zupas, visticamāk, izdomāja vienkāršie ļaudis, lielākoties zemnieki, meklējot veidu, kā apmierināt izsalkumu karstā laikā un pie viena izmantot sakaltušu maizi un tos produktus, kas acumirklī pie rokas.
 
13.jun
Lai labi garšo
 
13.jun
Tuvojoties vasaras atvaļinājumu laikam portāls “Kiwi.com” apkopojis astoņus maciņam draudzīgus galamērķus Eiropas robežās.
 
11.jun
Dip mēr­ces no tra­di­ci­onā­la­jām mēr­cēm at­šķi­ras ar to, ka ar tām ne­pār­lej ēdie­nu, bet pro­duk­tus uz mir­kli ie­mērc ta­jās. In­te­re­san­ti un gar­šī­gi! Pēc kon­sis­ten­ces tā ir tā­da pa­ti kā biezs krē­jums, ku­rā var ie­mērkt dār­ze­ņu ga­ba­li­ņus, aug­ļus, ga­ļu, čip­sus, kre­ke­rus, cī­si­ņus vai jū­ras pro­duk­tus. Pa­ras­ti dip mēr­ci iz­man­to kā pie­de­vu pie pār­ti­kas pro­duk­tiem, ko ēd ar ro­kām.
 
10.jun
Ir virkne neapstrīdamu un lielisku iemeslu ceļot – dabas pārsteidzošais krāšņums, pilnvērtīgāka atpūta, jauni iedvesmojoši iespaidi un vēl daudzi citi. Pieredze, no kuras varam mācīties un ar kuru varam pilnveidot savu ikdienu pēc atgriešanās, ir neatņemama mūsu dzīves bagātība. Kulinārais baudījums ir viena no tām vērtībām, kuru varam ne tikai iedzīvināt savā ikdienā pēc atgriešanās no atpūtas brauciena, bet varam arī tajā dalīties ar draugiem, radiem un pat nodot mantojumā nākamajām paaudzēm.
 
10.jun
Krievijas Kvalitātes dienesta darbinieki snieguši padomus, kā atšķirt īstu un kvalitatīvu alu no viltojuma.
 
9.jun
Sulīgi izcepta gaļa, zivs vai dārzeņi ir katra grilētāja lepnums, un Santa Maria BBQ skolā apkopoti daudzi knifi, lai pie grila pavadītais laiks tiešām sniegtu gandarījumu un gardu maltīti, iesaka jaunais un talantīgais pavārs Haralds Saušs.
 
5.jun
Uztura speciālisti un ārsti visā pasaulē atzīst, ka piens un tā produkti ir neatņemama veselīga uztura piramīdas sastāvdaļa. Daudz ir dzirdēts par pienu un tā labvēlīgu ietekmi uz kaulu veselību, taču nedrīkst aizmirst, ka, pienu pārveidojot, gala produkta īpašības var uzlaboties vēl vairāk. Piens ir bagāts ar kalciju un olbaltumvielām, savukārt raudzēti jeb fermentēti piena produkti ar tā saucamajām “labajām” baktērijām ir ne tikai labs kalcija un olbaltumvielu avots, bet arī sargā un lolo mūsu zarnu traktu. Par to, kur slēpjas raudzēto piena produktu burvība, stāsta uztura speciāliste un uzturzinātnes maģistre Ksenija Andrijanova.