Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide \ Gardēžiem

IZMĒĢINI: Jaunais medus iedvesmo jaunām receptēm

© depositphotos.com

Medus raža šogad ir laba un arī agrīna, tāpēc var atļauties ne tikai noglabāt kādu burciņu zāļu tiesai, bet arī vērienīgāk eksperimentēt ar medu virtuvē. Tā kā arī daudzas ogas ienākušās agrāk par ierasto laiku, paveras iespēja pagatavot arī kādu neparastāku ievārījumu uz jaunā medus bāzes. Daudzi to nekad nav mēģinājuši, bet tie medus cienītāji, kuri ir, zina teikt, ka šāds ievārījums ir gards un ļoti labi uzglabājas. Daži liek medū arī ārstniecības augus – tāds ziemā īpaši labi palīdzot pret saaukstēšanos.

Biškopības tradīcijas mūsu valstī ir senas un stipras, tāpēc reti kurš ir jāpārliecina par medus labajām un veselīgajām īpašībām. Dažās citās valstīs gan joprojām tiek diskutēts par to, vai medus ir labāks par cukuru, turklāt reizēm eksperti, kas nobažījušies par sabiedrības pārlieko tieksmi pēc saldumiem, deklarē, ka atšķirības neesot. Baltajā rafinētajā cukurā, ko veido saharoze, ogļhidrātu saturs ir 99,9%, bet medū 71,5-78,5%. Svarīgākie no medus ogļhidrātiem ir glikoze un fruktoze, bet kopumā tur var būt 42 dažādi cukuri. Medū ir 16-20% ūdens, pārējo daļu veido dekstrīni, olbaltumvielas, minerālvielas, organiskās skābes, fermenti, vitamīni, aromātvielas - pavisam kopā ap 300 dažādu sastāvdaļu. Ja gribam maksimāli saglabāt bioloģiski aktīvās vielas, tad medu nevajag pakļaut termiskai apstrādei, bet, ja medus netrūkst, varam atļauties kādu daļu izlietot medus kūkām, cepumiem un citiem gardumiem.

***

Receptes

Grilēti dārzeņi medus marinādē

Sastāvdaļas:

10 jauno kartupeļu

2 kabači

1 baklažāns

1 dzeltenā paprika

1 sarkanā paprika

1-2 sīpoli

marinādei:

50 g šķidra medus

3 ēdamkarotes laimu sulas

1-2 ķiploka daiviņas

1 tējkarote kaltēta timiāna

1/2 tējkarote sāls

malti melnie pipari

Pagatavošana:

kartupeļus sagriež pusītēs un sadursta ar dakšiņu, kabačus sagriež gareniski četrās daļās, baklažānu gareniski sagriež 1 cm biezās šķēlēs, pārkaisa ar sāli un atstāj uz 15 minūtēm; paprikas sagriež gareniski astoņās strēmelītēs, sīpolus - pabiezās ripiņās. Ķiplokus saspiež spiedē, pievieno pārējās marinādei domātās sastāvdaļas, samaisa. Dārzeņus liek lielā bļodā, pārlej ar marinādi, samaisa ar rokām, atstāj iemarinēties uz 20 minūtēm. Liek uz ietaukotām grila restītēm, cep ne pārāk lielā karstumā piecas minūtes no katras puses.

Austrumu saldums čak čak

Sastāvdaļas:

mīklai:

500 g augstākā labuma

kviešu miltu

5 olas

50 g piena

1 ēdamkarote cukura

šķipsniņa sāls

nedaudz sodas

cepšanai:

250-300 g rafinētas augu

eļļas

apviļāšanai:

450 g medus

100 g cukura

Pagatavošana:

olas sakuļ ar pienu, sāli un cukuru, pievieno miltus un sodu, samīca viendabīgu mīklu. To sadala piecās daļās, no katras izveido stienīti aptuveni 1 cm diametrā. Stienīšus sagriež mazos (zirņa lieluma) gabaliņos, cep taukvāres katlā vai dziļā pannā sakarsētā eļļā, līdz tie iegūst zeltaini dzeltenu krāsu. Notecina lieko eļļu. Atsevišķā traukā karsē medu ar cukuru. (Lai pārbaudītu, vai maisījums ir gatavs, paņem mazu pilīti un atdzesē - tai sacietējot jākļūst trauslai. Var arī nelielu daudzumu masas ieliet aukstā ūdenī - gatavs maisījums savelsies lodītē). Izceptos mīklas gabaliņus liek lielā traukā, pārlej ar sagatavoto cukura un medus masu, kārtīgi samaisa. Pēc tam pārliek uz paplātes vai šķīvja un izveido vēlamo formu - piramīdu, konusu, zvaigzni u.c. Var izrotāt ar sīkām krāsainām ledenēm vai dražejām.

Putotais medus

Sastāvdaļas:

180 ml jaunā (šķidrā) medus

20 ml vecā (kristalizētā)

medus

ja vēlas: 50 g upeņu, ķiršu

vai citu ogu

Pagatavošana:

medu uz brīdi atdzesē ledusskapī, lai tā temperatūra būtu aptuveni 15 grādu. Liek traukā, puto ar elektrisko putotāju (ar vismazāko ātrumu) aptuveni divas minūtes. Kad medus sāk it kā duļķoties, putošanu turpina ar vidēju ātrumu aptuveni desmit minūšu, līdz tas iegūst gaišu, gandrīz baltu krāsu un viegli putainu konsistenci. Ja vēlas, pievieno arī sablenderētas ogas.

Pasniedz pie dažādu veidu pankūkām, baltmaizes grauzdiņiem, tostermaizēm u.c. Var izmantot arī augļu salātiem. Uzglabājot ledusskapī, konsistence saglabājas aptuveni nedēļu.

Meža ogas medū

Sastāvdaļas:

1 kg savvaļas ogu

(mellenes, avenes, kazenes,

brūklenes u.c.)

1 kg medus

Pagatavošana:

ogas pārlasa, attīra un samaisa, saspaida ar koka karoti vai stampiņu. Pievieno medu, izmaisa. Pilda tīrās, sausās burciņās un hermētiski noslēdz. Uzglabā vēsā vietā. Izmanto pīrāgu un pankūku pildījumam, dažādiem desertiem vai vienkārši apēd pa karotītei pie tējas.

Medū glazēti burkāni

Sastāvdaļas:

500 g jauno burkānu

(ar lakstiem)

1 tējkarote olīvu eļļas

30 g sviesta

1/2 šalotes sīpola

1 ēdamkarote viskija

1 ēdamkarote medus

šķipsniņa timiāna

tējkarote ūdens

Pagatavošana:

cepeškrāsni sakarsē līdz 260 grādiem, tajā uz brīdi ieliek nelielu plāti vai veidni. Burkāniem apgriež lakstus, atstājot klāt aptuveni 2,5 cm. Sakarsētajā plātī liek 10 g sviesta un eļļu. Izkusušajās taukvielās liek burkānus, kas apviļāti sālī un piparos, plāti ievieto cepeškrāsnī, cep desmit minūšu. Tikmēr uz pannas izkausē atlikušo sviestu, pievieno sasmalcinātu šaloti un sautē vienu minūti, noņem no uguns, pievieno viskiju, medu un ūdeni, samaisa, liek atpakaļ uz uguns, uzvāra, turpina karsēt uz mazas uguns (aptuveni 5 minūtes), līdz glazūra iegūst sīrupveida konsistenci. Pārlej izceptajiem burkāniem, uzkaisa kapātu svaigu timiānu.

Upeņu un medus ievārījums

Sastāvdaļas:

1,5 kg medus

1 kg upeņu

1/2 glāze ūdens Pagatavošana:

upenes notīra, noskalo un notecina uz sieta. Katlā lej ūdeni, pievieno medu, samaisa un silda, līdz iegūst viendabīgu sīrupu. Tajā ber upenes, uzvāra un turpina vārīt uz lēnas uguns 45 minūtes. Pilda stikla burciņās.