Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Portugal. The Man "Woodstock"

© Publicitātes foto

Alternatīvā indīroka brigādei “Portugal. The Man” ir viens no ekstravagantākajiem nosaukumiem un arī viena no ekstravagantākajām pieraksta vietām – šī grupa ir (skaitās) no Aļaskas. Kad vokālists Džons Gurlijs izprātoja grupas nosaukumu, viņš par Portugāli zināja vien to, ka tās galvaspilsēta ir Lisabona, tur ir skaistas pludmales, un to, ka šis vārds ļoti labi skan…

Grupa izveidota 2004. gadā, izdevusi astoņus studijas albumus. Neviens no tiem izcilus panākumus gan nav guvis, “Portugal. The Man” pēdējo trīs albumu vietas štatu topā svārstās ap trīsdesmito, bet iepriekš grupas darbi vispār palikuši relatīvi nemanīti. Taču šī situācija var mainīties un tikai vienas dziesmas dēļ - jaunajā albumā iekļautā “Feel It Still” štatos ir pirmajā trijniekā gan roka, gan alternatīvās mūzikas topā. Skaidrs, ka līdz ar šiem panākumiem radusies interese arī par visu ripuli. Tā nosaukumu Gurlijs izdomājis tikpat nejauši kā visai grupai - vecāku mājās uzejot biļetes pasaknīti no 1969. gadā Vudstokā notikušā leģendārā festivāla. Iesākumā kopā ar producentu Maiku Dī (“Beastie Boys”) bija plānots sagatavot skaņu materiālu dubultalbumam, tomēr tika nolemts aprobežoties ar standarta versiju. Rietumu mūzikas kritiķi atzīmējuši, ka “Woodstock” ir krass lēciens komerciālāka poproka virzienā, par ko paši mūziķi ironizējuši, tiražējot T-kreklus ar tekstu “Es mīlēju “PTM”, pirms viņi pārdevās” (vai kaut kā tamlīdzīgi). Indīpops ar hiphopa elementiem, pūšamajiem instrumentiem, sintezatoriem un sazin ko vēl fonā.

PAR. Lai gan uzsvars tiek likts uz “Feel It Still”, pat vēl interesantākas par šo dziesmu šķiet “Keep On” un “Tidal Wave” (teicams saksofons!). Kad desmit skaņdarbu neilgais albums noslēdzas, rodas mazuma piegarša - šķiet, ka tas bijis par īsu, bet tas jau ir kvalitātes rādītājs. Rezumējot - aļaskiešiem sanācis nudien labs un klausāms albums.

PRET. Pagaidām grūti prognozēt, kā uz šo sānlēcienu popmūzikas virzienā reaģēs “Portugal. The Man” fani. Iespējams, ka lielu iebildumu viņiem, taču iespējams, ka kāds bariņš no grupas tomēr novērsīsies. Laiks rādīs, vai Gurlija vīriem bijusi taisnība izvēloties šādu ceļu.

*Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu “Randoms”.