Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Lietuvieši sauc ciemos - sākas festivāls "Kilkim Žaibu"

© Publicitātes foto

Seno tradīciju un smagās mūzikas festivāls „Kilkim Žaibu“ šogad risināsies jau 19. reizi, un katru gadu to apciemo arī desmitiem, bet varbūt pat simtiem, apmeklētāju no Latvijas. Šis gads noteikti nebūs izņēmums, jo festivāls piedāvā vairākas spēcīgas blices.

Kilkim Žaibu“ savu iesildīšanos sāk šodien, 28. jūnijā, kad „hedlaineros“ būs somu „humppa folk“ stila aizsācēji „Finntroll“ (viņi gaidāmi ap pusnakti), savukārt tieši pirms somiem uz lielās skatuves kāps pašmāju folkmūzikas kopa „Vilki“.

Lielākās aktivitātes gan sāksies piektdien, kad rosība valdīs uz abām festivāla skatuvēm, kā arī īpašajā atpūtas, izglītošanās un seno tradīciju paraugdemonstrējumu zonā. No mūsējiem 29. jūnijā uzstāsies latgaliešu „Green Novice“, savukārt no pazīstamākajiem citvalstu mūziķiem jāmin lietuviešu kulta „black metal“ grupa „Nahash“ un folkroka pārstāvji „Žalvarinis“ (viņi pirms pāris nedēļām sabija arī mūsu festivālā „Zobens un Lemess“), Norvēģijas leģendārais „darkwave“ pārstāvis „Mortiis“, zviedru vikingmetālisti „Thyrfing“ un dāņu/amerikāņu uzlecošā „folk black metal“ zvaigzne „Myrkur“, kas nupat ieguva prestižā izdevuma „Metal Hammer“ balvu par gada labāko metālmūzikas albumu. Savukārt sestdiena iesāksies ar latviešu „hard & heavy“ grupas „Rebel Riot“ (kā viņi te tikuši?!) koncertu, bet pašas galvenās darbojošās personas šajā dienā būs divas - zviedrs Larss Gorans Petrovs un amerikānis Deivids Vinsents, abi absolūtas leģendas savos žanros.

Par vieniem no zviedru „death metal“ viļņa aizsācējiem uzskatītā grupa „Entombed“ savu kāpienu metālmūzikas slavas kalnā sāka 1987. gadā, bet tās nozīmīgākie albumi ir „Left Hand Path“ (1990) un „Clandestine“ (1991), arī „Wolverine Blues“ (1993). Savā mūzikā tā vēlāk ieviesa nedaudz melodiskākus elementus, radot tādus stilu kā „death‘n‘roll“, kam ir daudz sekotāju visā pasaulē - Latvijā tā ir grupa „Sanctimony“. Pēc daudz gadu pastāvēšanas „Entombed“ mūziķi sakašķējās, un grupas vokālists Larss Gorans Petrovs izveidoja savu projektu „Entombed A.D.“, kas spēlē arī klasiskos „Entombed“ gabalus. Šis projekts tad arī uzstāsies festivālā „Kilkim Žaibu“. Provizoriskais koncerta sākums - pēc pulksten 20.

Savukārt festivāla galvenie viesi jeb „hedlaineri“ būs projekts „I Am Morbid“ - tā ir 1983. gadā Amerikā (Tampa, Florida) dibinātās „death metal“ leģendu „Morbid Angel“ bijušā vokālista Deivida Vinsenta jaunā grupa. Viņš „morbidos“ muzicēja vairāk nekā desmit gadus, tāpēc savas grupas nosaukumā varējis likt atsauces uz „Morbid Angel“, un, kas pats galvenais, drīkst sava repertuārā izmantot šīs grupas agrīno darbības gadu repertuāru. Līdz ar to „I Am Morbid“ programmā būs labākās dziesmas no pirmajiem „Morbid Angel“ albumiem „Altars of Madness“ (1989), „Blessed Are The Sick“ (1991), „Covenant“ (1993) un „Domination“ (1995). Plānots, ka Deivids Vinsents & Co uz skatuves kāps nedaudz pēc pulksten 22 un spēlēs stundu „ar kapeikām“.

Informācijai: „Kilkim Žaibu“ jau tradicionāli notiek Varņos, Lūksta ezera krastos. Ģeogrāfiski šī vieta atrodas tikai kādus 140 kilometrus no Rīgas. „Kaut arī festivālam ir gandrīz divdesmit gadu, joprojām ir daudz cilvēku, kuri to tikai nesen atklājuši. Vēlme atgriezties pie saknēm un pētīt modernās tendences izveidojusi šo pasākumu par vienu no unikālākajiem kultūras fenomeniem Baltijas reģionā. Festivāla spektrs ir plašs, sākot no seno baltu dzīvesveida izpētes līdz pat mūsdienu tumšās mākslas formām. Šogad „Kilkim Žaibu“ saglabās pagājušā gada apjomu, kā arī paies vienu soli uz priekšu: trīs dienas un trīs naktis, divas profesionālas skatuves, ap 30 alternatīvās mūzikas grupām un kolektīviem no dažādām valstīm. Būs arī grāmatu prezentācijas, alus darīšanas lekcijas, seno kaujas mākslu paraugdemonstrējumi, spēka spēles, kā arī plašs seno arodu un amatnieku tirgus,“ aicina kaimiņi.