Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Ģirts Majors. Pozitīvā festivāla pozitīvais radītājs

VISS DARBOS. Pēc Positivus Festival Ģirts Majors parasti dodas atpūsties uz tālām zemēm. «Šis būs pirmais gads, kad šī tradīcija tiks lauzta, jo augustā mums būs divi lieli koncerti: 6. augustā Mežaparka Zaļajā teātrī Arcade Fire un 24. augustā Arēnā Rīga Rodžers Voterss, tāpēc šoreiz nekur nevaru aizbraukt. Nekas, braukšu atpūsties vēlāk, taču tradicionālais mēnesi ilgais atvaļinājums [pēc festivāla] šogad izpaliek,» bez lielas nožēlas balsī saka Ģirts © Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Šīs nedēļas nogalē atkal visi ceļi vedīs uz Salacgrīvu: tur no 20. līdz 22. jūlijam notiks Baltijas valstīs spēcīgākais un ietekmīgākais mūzikas festivāls Positivus. Notiks jau divpadsmito gadu, un visus šos gadus pie tā stūres ir Ģirts Majors, kompānijas Positivus Music šefs.

Budžets ap diviem miljoniem

Šogad Positivus Festival svinības risināsies uz četrām skatuvēm, kino teltī, Riga Black Balsam bārā un Bērnu salā, bet dažādas aktivitātes (un atraktivitātes) notiks teju visā plašajā Zvejnieku parka teritorijā.

Milzu pārmaiņas nav notikušas un nevajag jau ar’ - pozitīvie šo gadu gaitā ir izkarojuši savu auditoriju, kuriem festivāls patīk tāds, kāds tas ir. «Nav pašmērķis mainīt festivālu, lai gan, protams, ir lietas, kas mainījušās. Piemēram, otrā skatuve būs nedaudz mainījusi savu izskatu, tāpat mums ir arī viena jauna skatuve - Piena svētku skatuve, kas būs kā labi zināmā Piena festivāla Rīgā filiāle. Taču, protams, pāri visam būs grupas un galvenie mākslinieki jeb hedlaineri. Klausītājiem vienmēr svarīgākais ir un būs tas, kas festivālā spēlē,» norāda Ģirts Majors. Acīs krīt tas, ka šoreiz abām lielajām skatuvēm nav sava vārda - tās nepopularizē kādas konkrētas kompānijas, bet saucas vienkārši Main Stage un Other Stage. «Komercija ir festivālam jūtīga lieta, un nepieciešami nopietni partneri, bet šogad nav izdevies noslēgt festivālam draudzīgus līgumus. Taču mums arī nav mērķa par katru cenu kaut ko notirgot.»

Pērn Salacgrīvā pabijušie izteica aizdomas, ka apmeklētāju ar katru gadu kļūst mazāk. «Nekas īpaši nav mainījies,» to noraida Ģirts. «Protams, ir dienas un pat stundas, kad cilvēku skaits atšķiras, piemēram, pērn The Pixies uzstāšanās diena bija pilnīgi citādāka nekā Ellijas Goldingas diena - arī katram hedlaineram ir sava auditorija. Piektdienās cilvēku vienmēr ir mazāk, sestdienās - vairāk, bet svētdienās to skaits atkarīgs no tā, kas ir hedlainers. Bet kopumā mums pēdējos gados turas absolūti nemainīgs apmeklētāju skaitlis: tie ir 20 000 - 25 000 cilvēku vienā dienā. Protams, var tos [pa visām trim dienām] skaitīt kopā, kā to dara citu pasākumu organizatori, un stādīt rekordus, bet mēs nekad ar to neesam aizrāvušies. Tas mums nav pašmērķis.» Biļešu cenas bīstami tuvojas psiholoģiski grūtajai 100 eiro robežai - trīs dienu biļete ar telts vietu šogad maksā 93 eiro. «Šis pasākums maksā ļoti dārgi, un nav tā, ka kāds no tā rīkošanas būtu kļuvis ļoti bagāts. Bez 50 eiro par biļeti šobrīd Arēnā Rīga vairs nav neviens kvalitatīvs koncerts - tā ir realitāte! Kaut vai Niks Keivs un/vai The Prodigy - par vienu koncertu samaksāsi teju to pašu summu, ko te par trīs dienu ilgu festivālu. Saprotams, mēs zinām mūsu ierobežoto maksātspēju, taču cenas mainās ļoti strauji - tā nav tikai pie mums, tā ir visā pasaulē,» norāda Ģirts. Viņš apstiprināja, ka festivāla budžets ir ap diviem miljoniem eiro.

Niks Keivs un Kīts Flints trumpī

Positivus Festival ’18 galvenie mākslinieki būs Niks Keivs & The Bad Seeds un The Prodigy. «Niks Keivs ar solokoncertu bijis Latvijā pirms kādiem piecpadsmit gadiem - laikā, kad tikko vērās Arēna Rīga, un tas bija pilnībā izpārdots. Šā brīža viņa aktualitāte ir pērn izdotais albums un izpārdoti koncerti Eiropā - tas viennozīmīgi būs lielākais un gaidītākais notikums šā gada Positivus programmā. Domāju, ka šoreiz uz festivālu atbrauks arī daudzi tādi, kuri te vēl nav bijuši - tikai Nika Keiva dēļ,» prāto Ģirts. «Sestdiena mums būs īsta meinstrīma diena, kad hedlainers ir The Prodigy, kuri vēl aizvien spēlē lielus šovus un spridzina pa īstam. Savukārt piektdiena būs jauniešu diena - Tove Lo un Years & Years, tā ir šā brīža superaktuāla radiostaciju mūzika, kas viennozīmīgi ir citādākai publikai nekā abu nākamo dienu programma.»

No piektdienas programmas tiešām izceļamākie ir «tumšo noskaņu popmūzika, skumjākā meitene Zviedrijā», talantīgā dziesmu sacerētāja Tove Lo, kura elektronizētu popmūziku apvienojusi ar dance un pat grunge elementiem, kā arī britu elektropopa trio Years & Years ar savu pulsējošo bītu, kas aizgūts no 80. gadu stilistikas sintīpopa un šī gadsimta fankī labākajiem paraugiem. Ieteikt gribētos arī ukraini Ivanu Dornu, kā arī pašmāju mūziķus Pacific K, Franco Franco un reperi Ansi. Pēdējais būs viens no pirmajiem, kas kāps uz skatuves arī sestdien, bet vēl šajā dienā uzstāsies tādi vērā ņemami sastāvi kā Mary Jane, Singapūrs Satīns, Polifauna, Laika suns, Martas asinis, Spāre un Mesa (no mūsējiem), kā arī dienvidafrikānis Džeremijs Lūps, amerikāņu The Barr Brothers un Youngr (Dario Darnels) un britu elektroniskās mūzikas mākslinieks Mura Masa (īstajā vārdā Alekss Krosans), bet paši galvenie būs slavenie briti The Prodigy ar atraktīvo Kītu Flintu priekšgalā, kuri jau pāris reizes likuši faniem sajūsmā trakot arī Rīgas hallēs. «Nenormāli, jaudīgi, uzkurinoši - The Prodigy piedāvās vienu no Positivus vasaras pašiem skaļākajiem koncertiem,» sola organizatori, un nav šaubu, ka tā arī būs. Savukārt PF noslēdzošā diena aizritēs nedaudz klusinātākos toņos: no latviešu grupām nevajadzētu palaist garām Rīgas Modes, Sigma, Ezeri, Satellites LV, Jura Kaukuļa Jauno Jāņu orķestri un Dagamba, bet no rietumniekiem Nr.1, protams, būs Lielbritānijā dzīvojošais austrāliešu postpanka veterāns Niks Keivs. «Triumfs, rokenrola manifestācija un ekstraordināra atbilde neiedomājamajam - šādus un vēl krāšņākus epitetus izvēlas mūzikas apskatnieki, lai raksturotu Nika Keiva un The Bad Seeds koncertus, kas sajūsminājuši klausītājus visā pasaulē. Jau 35 gadus šī apvienība piedāvā tumšu un ekstravagantu laikmetīgo rokmūziku, kas neatstāj vienaldzīgus. The Bad Seeds apvieno kosmopolītiski domājošus vizionārus, kuri gatavi pārkāpt jebkādas iedomātās robežas un radīt oriģinālu skanējumu, kam līdzvērtīgu neatrast,» tas no PF mājaslapas, kurā noteikti vērts ieskatīties, lai apzinātu visu plašo festivāla programmu.

Savi personīgie ieteikumi ir arī Ģirtam Majoram: «Youngr - tas ir ļoti interesants solomākslinieks, kurš sniedz ballīšveida koncertus, manuprāt, cilvēki pie viņa ļoti labi iztrakosies. Vēl ir latviešu izcelsmes mākslinieks Lauv - viņš producējis jau vairākus popmūzikas superstārus, bet tagad ir nolēmis uzsākt solokarjeru, iesildījis arī Edu Šīranu. Mums unikālais ir tas, ka viņš ir latviešu izcelsmes džeks, un visur, kur vien ir kādas saiknes ar Latviju, - tas cilvēkiem patīk.» Šis 23 gadus vecais puisis, īstajā vārdā dēvējams par Staprānu Lefu, ir dzimis Sanfrancisko, bet skatuves vārds izvēlēts, godinot viņa mātes latviešu saknes. Viņš jau guvis vērā ņemamus panākumus, piemēram, viens no pirmajiem Lauv singliem The Other straumēšanas vietnē Spotify atskaņots vairāk nekā 120 miljonu (!) reižu.

Koncertu rīkošanas vaļu apvienošanās

Pērn pavisam klusi un nemanāmi Positivus Music apvienojās ar citu latvju koncertdzīves organizēšanas flagmani FBI. «Nu jau būs gads kopš parakstījām darījumu, un mums šajā uzņēmumā pieder būtiskas daļas,» apvienošanos neslēpj Ģirts Majors. «Koncertu rīkošanas bizness joprojām vairāk būs kā FBI preču zīme, bet festivāls - Positivus pamatdarbība, lai gan joprojām tiek producēti arī citi pasākumi. Katrs darbojamies savā, lai arī radniecīgajā, biznesa sfērā, taču ar citiem biznesa partneriem - mums vēl atsevišķi ir arī koncertzāle Palladium. Ir daudz dažādu argumentu šādai savienībai, taču galvenā lieta - konsolidējot spēkus, spēlētāji kļūst spēcīgāki. Igauņu līdzīpašnieki [no FBI] iegūst ietekmi festivālā, savukārt mēs koncertdzīvē un pie viena arī Positivus vairāk varam tikt pie tādiem māksliniekiem, pie kādiem tikt nebija iespēju, kamēr nebijām ar viņiem kopā.» Par koncertzāli Palladium runājot - tajā joprojām notiek nozīmīgi koncerti ar starptautisku skanējumu, taču pašmāju mūziķi žēlojas, ka zāle tiekot piedāvāta ar nesamērīgiem noteikumiem. «Nezinot visus apstākļus, ir ļoti viegli tā teikt,» tam nepiekrīt Ģirts. «Tiem, kuriem nav izpratnes par to, cik maksā sarīkot pasākumu vai uzturēt infrastruktūru koncertu rīkošanai, ir grūti aptvert, kādas ir izmaksas, tāpēc arī viņiem nav iespējams objektīvi novērtēt, kas ir vai nav dārgi. Domāju, ka Palladium stāsts joprojām ir diezgan skaidrs: tie, kas rīko koncertus, zina, ka jebkurā citā vietā pie atbilstošas kvalitātes tas būs dārgāk. Palladium joprojām notiek visvairāk koncertu, turklāt nedrīkst aizmirst arī šīs koncertzāles īpašo auru.»

No malas raugoties, šķiet - kāpēc gan pozitīvie joprojām noņemas ar festivāla rīkošanu, visu un visiem jau viņi ir pierādījuši, būtu pārdevuši šo zīmolu un miers (piemērs - draugiem.lv)! «Mūsu gadījumā es pat nezinu, ko varētu pārdot, jo šis bizness ir ļoti ciklisks un sezonāls, turklāt nav milzīgu peļņu nesošs,» aizdomājas Ģirts. «Nekad neesmu nonācis līdz domām, ka varētu pretendēt uz peļņas gūšanu no festivāla pārdošanas -mums joprojām vēl ir daudz darāmā, lai šo lietu nostādītu uz kājām, katru gadu Posituvus Festival rīkošanā rodas papildu izaicinājumi. Esmu vēl pārāk jauns, lai vienkārši šo biznesu pārdotu, es vēl redzu daudz nianšu, kurās tas būtu attīstāms. Turklāt vienmēr esmu teicis, ka var iegadīties viens veiksmīgs koncerts, bet tam līdzās čupa ar neveiksmīgiem pasākumiem - visu laiku nākas strādāt, lai atpelnītu zaudējumus, kas radušies ar citiem projektiem. Cilvēki jau redz tikai veiksmīgās lietas un vienmēr prot skaitīt naudu cita kabatā, taču neredz grūtības, ar kurām nākas saskarties jebkurā biznesā. Arī šajā. Prasa lielas pūles, lai šīs neveiksmes izstrēbtu. Mums pašiem vēl nāktos izdarīt ļoti daudz mājasdarbu, lai varētu prātot par šī biznesa pārdošanu.