Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Izstādes

Latvieši radījuši paši savus emoji

© Publicitātes foto

Līdz ar Mūkusalas Mākslas salona kūrēto izstādi “TOP no top” Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Lielajā zālē, tapusi jauna suvenīru sērija – Latvijas mākslinieku emoji. Pirmie savus emoji ieguvuši Auseklis Baušķenieks, Džemma Skulme un Miervaldis Polis.

Baušķenieka, Skulmes vai Poļa emoji var nesāt izšūtus uz 100 % organiskās kokvilnas džempera vai elegantas piespraudes formā.

Piešķirot pazīstamajiem Latvijas māksliniekiem emoji tēlus, ilustrators Roberts Rūrāns izmantoja viņu pašu darbus. Auseklim Baušķeniekam tas ir 1957. gadā tapušais “Vienpatis”, Džemmas Skulmes iecienīto tautumeitu sižetu reprezentē “Meitene (tautisks motīvs)” (1966), bet Miervaldis Polis attēlots kā Bronzas cilvēks (“Bronzas cilvēka pases foto process Nr. 6.”, 1992).

“Vienpatis” ir Baušķenieka “iekšējais pašportrets” - tā viņš pats to klasificējis. Baušķeniekam vienmēr paticis izzīmēt detaļas, bet gleznā pulkstenis uz viņa kreisās rokas locītavas palicis bez noteikta laika.

Par Džemmas Skulmes tautumeitām mēdz teikt, ka māksliniecei izdevies uztvert tautas dvēseli. Viņas ir pamatīgas un īstas. Stipras un skaistas. Kā nosvērtas, tā dramatiskas. Īstas latvietes.

Bet sāga ar Bronzas cilvēku aizsākās 1987. gada augustā, kad kāds televīzijas režisors no Rietumvācijas palūdza Polim īstenot akciju Rīgā - nokrāsoties bronzas krāsā un pastaigāt pa pilsētu. Polis patiesībā esot baidījies, jo nezinājis, ko gaidīt no pūļa reakcijas. Bet cilvēki izrādīja tikai ziņkāri - tik lielu, ka Bronzas cilvēkam nācās bēgt.

No sākotnējās idejas par Zuzānu kolekcijas apkopošanu vienās telpās Mūkusalas Mākslas salons ir izaudzis par apjomīgu Latvijas mākslas privātkolekciju, kas pēc pāris gadiem pārcelsies uz jaunām telpām Lāčplēša ielā 101 un pārtaps par mākslas centru Zuzeum. Tā kodolu veidos Zuzānu kolekcija un Mūkusalas Mākslas salons - jau citā veidolā un ar citu nosaukumu. Zuzeum turpinās Mūkusalas Mākslas salona misiju - veidot Latvijas mākslas portretu, uzrunājot gan vietējos mākslas mīļotājus, gan plašāku auditoriju un jaunāko paaudzi pasaulē. Lai saprastos, jāatrod kopīga valoda, tādēļ, gaidot Zuzeum, Mūkusalas Mākslas salons piedāvā pasauli uzrunāt ar latviešu mākslinieku emoji.

Par Zuzeum turpmākajiem plāniem un pasākumiem informēsim atsevišķā preses konferencē oktobra pirmajā pusē.

Džemperus un piespraudes var iegādāties Latvijas Nacionālā mākslas muzeja veikalā un veikalā “Paviljons”.

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Publicitātes foto