Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Izstādes

Līdz šim ievērojamākā izstāde Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā

© Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

5.jūlijā Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā tika prezentēta vērienīga Imanta Tillera personālizstāde Ceļojums uz nekurieni, kas veltīta Latvijas valsts simtgadei.

“Šis Latvijas simtgades gads ir brīnišķīga iespēja šajā izstāžu zālē parādīt izstādi, par kuru mēs bijām domājuši un cerējuši ilgāku laiku,” saka Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce.


Imants Tillers ir pasaulē zināmākais mūsdienu Austrālijas gleznotājs. M. Lāce teic: “Imants Tillers pārstāv Austrāliju. Latvietis, kurš savu profesionālo meistarību ir kaldinājis Austrālijā. Tieši kā Austrālijas pārstāvis arī ir pārstāvējis savu valsti, savu mītnes zemi ļoti plašā mērogā”. Ceļojums un nekurieni ir viena no ievērojamākajām izstādēm, kas bijušas Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā. Šajā izstādē ir eksponēti 64 mākslasdarbi no Austrālijas un Jaunzēlandes muzejiem, kā arī no privātajām kolekcijām. M. Lāce min: “Mums pirmo reizi no tik tālām vietām ir atceļojuši eksponāti”.
“Mums ir iespēja pirmo reizi Latvijas skatītājiem lielā formātā ieraudzīt šos darbus tik plašā daudzumā”, saka Latvijas Republikas Kultūras ministrijas valsts sekretāre Dace Vilsone. Mākslinieks Imants Tillers par izstādi ir priecīgs un saka, ka šī izstāde ir pati nozīmīgākā: “Žēl gan, ka vecāki to nav pieredzējuši, bet brālis gan atbrauks”.


Mākslinieka I. Tillera darbi ievērojami ar apropriācijas metodi- gleznas veidojas no tēliem, kas atrasti citu mākslinieku darbos. Izstādes projekta kuratore Elita Ansone min, ka I. Tillera gleznojumos atrodamas ar Latviju saistītas detaļas, piemēram, tautas pasaku tēli, Jāņa Jaunsudrabiņa, Vilhelma Purvīša radošā mantojuma citāti, vārdi un dzejas rindas un literāro darbu fragmenti latviešu valodā, kā arī Latvijas vietas.


Saistībā ar izstādi Ceļojums un nekurieni ir atklāts katalogs par Imantu Tilleru un viņa veikumiem sadarbībā Latvijas Nacionālajam mākslas muzejam ar Sidnejas Universitātes izdevniecību Power Publications. Savukārt, saistībā ar izstādi, Antras Cilinskas režijā tapusi dokumentāla filma Iemesti pasaulē. Tās stāsts ir par mākslinieka personību, daiļradi, viņa ģimenes vēsturi un mākslinieka saistību ar latvietību.


Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā izstāde Ceļojums uz nekurieni būs skatāma no š. g. 7.jūlija līdz 30.septembrim.