Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

5 lietas, kurām pievērst uzmanību, apmeklējot FIFA Pasaules kausu Krievijā

© f64

Sākoties FIFA 2018 Pasaules kausa čempionātam futbolā, kas šogad mēneša garumā norisināsies Krievijā, miljoniem fanu un atbalstītāju dosies sekot līdzi tā norisei klātienē. FIFA 2018 laikā notiks 64 futbola spēles, kuras apmeklēs aptuveni 2,4 miljoni futbola fanu, turklāt čempionāts notiks 12 dažādās pilsētās visā valstī. Kamēr Krievijā Pasaules kauss ir tikai sācies, ceļojumu eksperti apkopojuši piecus padomus, kuriem vērts pievērst uzmanību pirms došanās uz futbola čempionātu.

Parūpējies par ceļošanai nepieciešamajiem dokumentiem

Vīzas iegāde ir obligāts noteikums tūrismam Krievijā, taču Pasaules kausa sacensību laikā to būs iespējams aizstāt ar tā saucamo fanu karti jeb “Fan-ID”. Lai to saņemtu, nepieciešams veikt reģistrācijas procesu, dodoties uz “Fan-ID” mājaslapu un ievadot tajā prasītos datus. Reģistrācijas laikā saņemsiet pieeju visiem čempionāta futbola stadioniem, kā arī atļauju uzturēties valstī no 4. jūnija līdz 15. jūlijam. Turklāt fanu kartei būs vēl viena papildus funkcija - to varēs izmantot kā biļeti bezmaksas braucieniem ar vilcienu, kas kursē starp konkrētām pilsētām.

Ceļojumu eksperti atgādina, ka, lai kur jūs dotos, vēlams vienmēr ņemt līdzi personu apliecinošu dokumentu - pasi, kas būs noderīga gadījumā, ja būs nepieciešams pārliecināties par jūsu identitāti. Pretējā gadījumā neesošs personu apliecinošs dokuments atsevišķos gadījumos var rezultēties ar trīs stundu ilgu aizturēšanu. Tāpat pārliecinieties, ka pase derīga vēl vismaz sešus mēnešus pēc fanu kartes derīguma termiņa beigām (25.jūlijs).

Aviopasažieru tiesības lidojuma laikā

Čempionāta laikā astoņas no desmit Krievijas populārākajām lidostām uzņems 2,4 miljonus aviopasažieru. Lielā ceļotāju skaita dēļ, kas ieradīsies Krievijā no Šengenas zonas valstīm, pastāv liela iespēja, ka gaidāma ne viena vien lidojuma aizkavēšanās. Šī iemesla dēļ, eksperti iesaka iepazīties ar ceļojumam izvēlētās aviokompānijas noteiktajām pasažieru tiesībām, kas ietver līdz pat 600 eiro lielu kompensāciju lidojuma kavēšanās (ilgāk par trim stundām), atcelšanas vai biļešu virspārdošanas gadījumā. Eiropas Savienības likumdošanas nosaka, ka gadījumā, ja lidojuma kavēšanās ir ilgāka par divām stundām, aviokompānijas pienākums ir pasažieriem nodrošināt pārtiku, pieeju telefonam un izmitināšanu. Ja pasažieris cieš no virspārdošanas, šajā gadījumā pasažierim pienākas gan kompensācija, gan nodrošināta vieta citā avioreisā.

Reģistrācijas veikšana, ierodoties galamērķī

Galamērķī Krievijā katram tūristam ir jāveic reģistrācija 24 stundu laikā kopš ierašanās brīža. Ja esat apmeties viesnīcā, šeit reģistrācija tiek nodrošināta automātiski, bet gadījumā, ja uzturēšanās laikā valstī tiek īrēts dzīvoklis, reģistrācija jāveic pašam, sazinoties ar īres dzīvokļa īpašnieku.

Lai izvairītos no nepatīkamām situācijām, vērts ievērot vietējos noteikumus

Brīvdienu pavadīšana ārzemēs nozīmē atpūtu un labi pavadītu laiku, taču arī Krievijā, tāpat kā citās valstīs, ir savi rakstītie un nerakstītie likumi, kurus vēlams ievērot. Piemēram, bez izsniegtas atļaujas ir aizliegts izmantot lidojošos dronus, kā arī smēķēšana stadionu un sabiedriskā transporta pieturu tuvumā Krievijā ir aizliegta.

Visas pasaules ēdieni vienuviet

Pat tad, ja neesat gatavi nogaršot īstas krievu tradicionālās virtuves ēdienu, uztraukumam nav pamata, jo starptautiska pasākuma laikā čempionāta norises vietās būs pieejamas visdažādākās maltītes iespējas ikvienam. Ja nevēlaties ik dienu baudīt boršču, pelmeņus vai kaviāru, noteikti atradīsiet arī kaut ko no cita veida ēdieniem, kas atbildīs ikviena gaumei. Tomēr jāņem vērā, ka, atrodoties Krievijā, vajadzētu izvairīties dzert krāna ūdeni, bet sporta stadionos ir aizliegts ienest alkoholiskus dzērienus. Tos iespējams iegādāties noteiktā laika posmā - no plkst. 8:00 līdz 23:00 - un tikai ārpus stadionu teritorijas.

“FIFA Pasaules kausa norise ir Krievijas iespēja mainīt joprojām pastāvošos Padomju laika stereotipus un parādīt sevi kā modernu valsti. Turklāt Pasaules kausa norise ir iespēja arī aviokompāniju darbinieku arodbiedrībām, nepieciešamības gadījumā potenciāli organizējot darbinieku streiku, kas tagad ir aktuāli visā Eiropā. Pirms ierašanās Šeremetjevas un Pulkovo lidostās, vairāki miljoni aviopasažieru no visas pasaules nonāks lielākajās Eiropas lidostās un galvaspilsētās. Arī populārākās un lielākās Krievijas TOP lidostas, gatavojoties liela pasažieru skaita uzņemšanai, ieguldījušas savā attīstībā - tajā skaitā Šeremetjevas lidosta, kurā tieši pirms Pasaules kausa sākšanās izbūvēts jauns pasažieru terminālis, kas spēj uzņemt 20 miljonu aviopasažieru. Ceram, ka aviokompānijas ir gatavas un apzinās gaidāmo pasažieru skaitu čempionāta laikā, savukārt aviopasažieri - zina savas tiesības,” stāsta “Skycop” izpilddirektors Marjus Stonkus.