Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

5 noteikumi, kas jāzina, pirms doties pārgājienā

© f64

Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju (75%) izvēlas aktīvu atpūtu, turklāt, uzskati par atpūtu sakrīt dažādās vecuma grupās un dažādos valsts reģionos - tā liecina sporta zīmola 4F veiktā aptauja. Tā, piemēram, Rīgas un Rīgas rajona iedzīvotāju vidū 72% ir aktīvās atpūtas atbalstītāji, tikpat daudz ir arī Zemgalē (72%), savukārt Latgalē un Kurzemē - 76%. Vidzeme iemanto sportiskākā reģiona titulu, kurā aktīvajai atpūtai dod priekšroku 85% respondentu. Izrādās, ka paši sportiskākie Latvijas iedzīvotāji ir vecumā no 30 līdz 39 gadiem. Tiem, kas šajā vasarā plāno izbaudīt ne tikai riteņbraukšanas priekus, bet doties arī aizraujošā pārgājienā uz skaistākajiem Latvijas nostūriem, Edgars Žagariņš, kas Somijā apguvis pārgājiena organizāciju studijas un ir “Abi divi pārgājieni” idejas autors, iesaka, kurp doties un kas jāņem vērā pirms došanās pārgājienā.

Eksperts norāda, ka doties pārgājienā uz Latvijas mežiem un takām var ikviens aktīvās atpūtas cienītājs: “Daudzi uzskata, ka ir par vecu dažādiem pārgājieniem, bet patiesībā vecumam nav nozīmes. Ir iespējams doties gan 3 stundu, gan 3 dienu garā pārgājienā - viss ir atkarīgs no fiziskās sagatavotības un gribasspēka.”

Smaga mugursoma kļūst daudz smagāka jau pēc pāris stundām.

Jaunajiem aktīvās atpūtas entuziastiem būtu jāņem vērā, ka pat vieglākā mugursoma šķitīs daudz smagāka pēc pāris stundu pastaigas. “Mugursomas izmērs ir atkarīgs tikai no mūsu pašu šaubām un bailēm: ja ir bailes apaukstēties - ņemam siltākas drēbes, ja ir aizdomas, ka nāksies izmirkt - līdzi jāņem lietusmētelis un sauss maiņas apģērbs, izsalkumam - pārtikas krājumi, brūcēm - aptieciņa, un tā tālāk. Optimālākais mugursomas izmērs uz diviem cilvēkiem ir 20 litri, vēlams ar jostu, kas ļautu ērti to nofiksēt. Dodoties pārgājienā uz pāris stundām, es ieteiktu ņemt līdzi tikai pašu nepieciešamāko - siltu džemperi, maiņas apavus un ūdens pudeli - tādā gadījumā nešķitīs, ka mugursomas vietā līdzi esat paņēmuši drēbju skapi,” skaidro pārgājienu organizēšanas kompānijas “Abi divi pārgājieni” dibinātājs E. Žagariņš, piebilstot, ka pirms došanās pārgājienā ir nepieciešams ļoti rūpīgi izpētīt plānoto maršrutu: nav nepieciešamības ņemt līdzi pārtiku visai dienai, ja plānots doties garām veikaliņam, kurā iespējams uzpildīt ēdiena krājumus. “Tas uzreiz par pāris kilogramiem atvieglos somas smagumu,” piebilst Edgars.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā