Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

TŪRISMS: Modernās Ķīnas vaibsti Ninbo pilsētā

JAUNAIS SENAJĀ. Šis debesskrāpju ietvertais kvartāls ir viena no senākajām vietām Ninbo. Drum Tower (bungu tornis), kas parasti atrodas seno Ķīnas pilsētu centrā, šajā vietā stāv jau vairāk nekā 1000 gadu. Tiesa, tas ir neskaitāmas reizes pārbūvēts. Kvartālu aptver mūra sienas ar ieejas vārtiem senajā pilsētā. Šobrīd tajā izvietojušās ēstuvītes, veikaliņi, saloni un arīdzan jauniešu iecienītais McDonald’s © Foto: Ilze ŠTEINFELDE

Lidmašīnai gatavojoties nosēsties Ninbo lidostā, skats pa logu ir neaizmirstams. Lidojot virs miglas vālos tītām kalnu galotnēm, ir sajūta kā atrodoties Pandorā no filmas Avatars. Tas liek aizmirst 13 gaisā pavadītas stundas (3 lidojumos) un negulētu diennakti, kas pavadīta ceļā.

Priekšstats par to, kā varētu izskatīties Ķīnas provinces ostas pilsētā, kāda ir Ninbo, mainījās līdz ar pirmajām šajā pilsētā pavadītajām minūtēm - vīziju par industriālu ainavu, kādu es biju iedomājusies, realitātē nomainīja 30 un 40 stāvu modernas augstceltnes, Amerikas un Eiropas zīmolu veikali (arī IKEA, kura atvēršanu Latvijā gaida jau sen), palmas un strūklakas.

Sena vēsture, stikloti debesskrāpji

Ninbo ir viena no vecākajām pilsētām Ķīnā, kuras vēsture aizsākusies 4800 gadu pirms Kristus. Pirms 2000 gadu caur šo vietu veda Zīda ceļš. Ninbo atrašanās pie Juangas upes ieteces okeānā padarīja to par stratēģiski svarīgu tirdzniecības punktu, sekmējot ostas attīstību. Šo gadu laikā pilsēta izpletusies 12 tūkstošu kvadrātkilometru platībā, izaugusi par 10 miljonu metropoli. Pašā pilsētā dzīvo aptuveni 3,5 miljoni, bet priekšpilsētās kopā ar trim satelītpilsētām vēl gandrīz 7 miljoni.

SASTRĒGUMI. Daudzmiljonu pilsētā bez sastrēgumiem neiztikt ne piepilsētā, ne lauku rajonos / Foto: Ilze ŠTEINFELDE

Kad, stāstot par Latviju, minēju, ka pie mums dzīvo teju 2 miljoni iedzīvotāju, ķīnieši pārprasīja, vai vienā pilsētiņā? Tik biezi apdzīvotā vietā mītošiem šķiet neticami, ka Latvijas 64 tūkstošos kvadrātkilometru, tas ir, piecas reizes lielākā teritorijā nekā Ninbo, dzīvo piecas reizes mazāk cilvēku.

Lietussargu sezona

Lietussargs, iespējams, ir viens no populārākajiem aksesuāriem ķīniešu dāmu garderobē. Ar tiem, protams, piesedzas lietus laikā. Taču tikpat bieži uz ielas redzamas ķīnietes ar lietussargiem rokās saulainā laikā, lai pasargātos no iedeguma. Ķīnas daiļuma standarti paredz porcelānbaltu ādu. Saules cepure labākajā gadījuma pasargā tikai seju, bet ne plecus un rokas. Tāpēc kā drošības līdzeklis saules aizsardzībai tiek lietots lietussargs. Ķīnā pārdošanā, protams, ir arī saulessargi, bet praktiskās ķīnietes lielākoties izmanto vienu un to pašu sargu gan lietus laikā, gan saulainās dienās. Šī iemesla dēļ āra kafejnīcas Ninbo nav tik populāras kā Itālijā, Spānijā un citās siltajās zemēs.

Šī paša iemesla dēļ Ninbo satiktie ķīnieši par Latvijas baltsmilšu pludmalēm nekādu īpašu interesi neizrādīja. Toties iespēja sēņot Latvijā gan viņus gan sajūsmināja. Šīs izklaides dēļ viņi būtu gatavi apceļot Latviju. Atveroties tiešajam reisam starp Rīgu un kādu no Ķīnas pilsētām, šo iespēju Ķīnas tūristi varēs izmantot.

Apaļums nav modē

Ninbo ielās redzami dažādu vecumu slaidi cilvēki. Vasarās, kad gaiss uzkarst līdz 40 grādiem, treknu ēdienu neprasās. Paši ķīnieši gan teic, ka viņiem patīkot labi paēst. Pusdienās parasti esot trīs ēdieni - zupa, rīsi un vai nu gaļa, vai dārzeņi, vai zivis. Rīsi un rīsu milti Ķīnas nacionālajā virtuvē tiešām ir ļoti izplatīti. No tiem gatavo putras, taisa klimpas, cep maizi, iebiezina ķīseļus un tamlīdzīgi. Tā kā arī Latvijā rīsi nav sveši, šie ēdieni ir saprotami arī latvieša vēderam. Taču nezinu, ko teiktu franči, pagaršojuši varžu zupu, jo Francijā lielākoties mielojas tikai ar varžu kājiņām. Ķīnieši vardes izmanto pilnībā.

Ķīnieši paši teic, ka esot lieli saldummīļi. Veikalos nopērkamas konfektes, kas gatavotas no pasaulē smirdīgākā augļa - duriāna. Savukārt uz šokolādi lielākā daļa skatās ļoti rezervēti. Tās eksportu veiksmīgi sācis Latvijas šokolādes trifeļu ražotājs Pure Chocolate.

Par kafiju šajā tējas valstī ir īpašs stāsts. Kafija reti kur ir nopērkama. Ninbo centrā ir Starbucks kafejnīca, kurā var nopirkt šo dzērienu, taču, kā stāstīja vietējie, kafija tur maksājot ļoti dārgi. Tie, kas dodas uz šo kafejnīcu, vairāk to darot izrādīšanas dēļ. Tie ķīnieši, kas ir iemīļojuši šo Rietumos tik izplatīto dzērienu, lielākoties to mājās vāra paši.

***

Praktiski

• Lai gan Ķīnas teritoriju šķērso piecas laika joslas, visā šajā valstī dzīvo pēc viena laika - Pekinas (Ķīnas galvaspilsētas) laika. Atšķirība ar Latviju ir piecas stundas vasarā, sešas stundas ziemā.

• Angļu valodā runā lielākoties tikai viesnīcu apkalpojošais personāls un arī ne visi. Uz ielas satikt angliski saprotošu un runājošu ķīnieti ir ļoti maza iespēja.

• Ninbo metro pieturvietas nosauc ķīniešu un angļu valodā, pilsētas autobusos - tikai ķīniski.

• Ninbo atrodas subtropu zonā. Vasarā temperatūra var uzkāpt līdz 39 grādiem pēc Celsija, ziemā noslīdēt līdz pāris grādiem virs nulles. Vietējie stāsta, ka pāris reižu viņi ir pieredzējuši arī sniegu, bet tas ātri vien nokusis.

• Jūnijs skaitās vismitrākais mēnesis gadā, kad bieži līst. Mēneša vidējais gaisa mitrums tuvojas 90%.

• Restorānos un kafejnīcās kā ēdamrīki tiek izmantoti irbulīši. Ja ar tiem nevar tikt galā, var lūgt atnest nazi un dakšiņu. Ninbo centrā šis lūgums parasti tiek izpildīts.

• Ķīnas lidostās pēc drošības kontroles iziešanas ir pieejami bezmaksas ūdens automāti, kuros var dabūt aukstu, siltu vai karstu ūdeni.

• Ķīnā, tajā skaitā arī Ninbo, lielākā daļa muzeju ir bez maksas.

• Ķīnā nedarbojas google, gmail un citas vietnes. Epastu pārlūkošanai var izmantot inbox.lv vai kādu citu mazāk populāru vietni.