Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Kultūra

IDEJAS brīvdienām - ko darīt, kurp doties

© Publicitātes foto

Brīvdienu ceļvedis

SKANDĒ VEIDENBAUMU

Šodien, 1. septembrī, pulksten 15 Latvijas Nacionālajā bibliotēkā tiek atklāta akcija Skandē Veidenbaumu, kuram šā gada 3. oktobrī atzīmējama 150. jubileja. Aicinot sabiedrību dot savu ieguldījumu Veidenbauma dzejas popularizēšanā, no 1. septembra līdz 30. novembrim ikvienam ir iespēja iesaistīties akcijā. Tās ietvaros izveidota audioierakstu kabīne jeb Veidenbauma studija, kas atradīsies LNB 1. stāvā, netālu no centrālās ieejas. Kabīnē varēs izvēlēties kādu Veidenbauma dzejoli, nolasīt to skaļi un ierakstu saglabāt kā simbolisku atzinību 19. gadsimta beigu latviešu dzejas zvaigznei. Ar šo akciju, ko organizē LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts, piedaloties Latvijas Nacionālajai bibliotēkai un Latvijas Rakstnieku savienībai, sākas gadskārtējās Dzejas dienas, kas oficiāli tiks atklātas jaunnedēļ. Audiokabīne darbosies arī kultūras foruma Baltā nakts ietvaros.

MĀKSLA ATVER DURVIS

Sestdien, 2. septembrī, no pulksten 14 līdz 18 norisināsies Latvijas Mākslinieku savienības (LMS) rīkotā Atvērto durvju diena LMS Radošajā kvartālā Kombināts Māksla Rīgā, Gaujas ielā 1, 3, 5 un 9. Tā būs iespēja aplūkot LMS muzeja tēlniecības, keramikas, grafiti ekspozīcijas un ielūkoties radošajās darbnīcās, kur būs iespēja iepazīt dažādu mākslas nozaru un radošo industriju norises. LMS Radošais kvartāls Kombināts Māksla dibināts 2013. gadā kā radoša platforma dažādām mākslas un kultūras iniciatīvām, kas balstās vietas vēsturiskajā nozīmībā. Kvartāla teritorijā darbus ir veidojuši Latvijas vēsturē nozīmīgi tēlnieki Augusts Folcs un Kārlis Zāle, bet 20. gadsimta 50.-90. gados kombināta Māksla darbnīcās strādāja dažādu nozaru mākslinieki, īpaši pieminot tēlniekus, kas tur radīja gan izstāžu darbus, gan monumentālas skulptūras.

MŪZU DIALOGI

Svētdien, 3. septembrī, pulksten 18 Mākslas muzeja Rīgas birža 4. stāva Venēcijas zālē Rīgas Senās mūzikas centrs aicina uz Rīgas Vēsturiskās mūzikas un dejas festivāla noslēguma koncertu. Tajā ar programmu Mūzu dialogi. Mūzika no Apgaismības laikmeta Francijas uzstāsies klavesīniste Liene MadernStradiņa. Māksliniece specializējas vēsturisko instrumentu (klavesīns, ērģeles) spēlē, īpaši interesējoties par 17. un 18. gadsimta mūziku. Biļetes iespējams iegādāties muzeja kasēs iepriekšpārdošanā. Koncertā vietu skaits ir ierobežots (zāles ietilpība - 80 sēdvietu). Vietas nav numurētas.

BĪSTAMAIS VECTĒTIŅŠ

Brīvdienās kinoteātris Splendid Palace aicina noskatīties studijā F.O.R.M.A tapušo latviešu ģimenes filmu Vectēvs, kas bīstamāks par datoru. Tās režisors ir klasiķis Varis Brasla, un darbs vēsta par to, kas notiek, kad astoņgadnieka Oskara vecāki viņa datoru vasaras brīvlaikā iemaina pret īstu vectēvu lauku mājās. Vai šajā bezcerīgajā situācijā iespējams kāds risinājums? To noskaidrojiet paši. Seansu sākuma laikus un biļešu cenas meklējiet kinoteātra mājaslapā splendidpalace.lv.

TEĀTRI MOSTAS

Šonedēļ pamazām atsākusies rudens sezonas teātru dzīve Latvijā. Uz Dailes teātra nedēļas nogales izrādēm aiziet paveiksies vien tad, ja ļoti paveiksies - biļetes, spriežot pēc dailēniešu mājaslapas informācijas, tikpat kā nav pieejamas. Var mēģināt riskēt un ielūkoties jaunajās Jaunā Rīgas teātra telpās Tabakas fabrikā. No šodienas darbojas biļešu kases JRT tradicionālajā mājvietā un Tabakas fabrikā Miera ielā 58 A, arī biļetes uz Alvja Hermaņa iestudēto Marķīzi de Sadu, spriežot pēc JRT mājaslapas, vēl ir nopērkamas. Tikai pirms iešanas palūkojieties internetā, kas un kā, atgādinot sev, ka JRT tagad meklējams Miera ielā. Vecajā vietā atrodas Latvijas Nacionālā opera un balets. Te svētdien, 3. septembrī, pulksten 18 izrāda Jāņa Lūsēna un Māras Zālītes Putnu operu, kas lieliski atbilst skolas sākuma gaisotnei. Interneta informācija liecina, ka biļetes ir pieejamas.