Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra

PROGRAMMA: Latvijā turpinās "Dzejas dienas"

Dzejnieks Jānis Rokpelnis © Ģirts Ozoliņš, F64 Photo Agency

Līdz 17. septembrim Latvijā turpināsies festivāla Dzejas dienas 2017 oficiālā programma. Jau šodien Rīgā, Krišjāņa Barona ielā 5 notiks Dzejas galds – Interaktīvas dzejas izklaides.

To laikā tiks spriests, kā dzīvot dzejai, un meklēta iespēja atrast dzejnieku sevī un citos, savest kopā un atpazīt dzejnieku un dzejnieci. Pie dzejas galda aicinās jaunie poēzijas apgaismotāji Dāvids Zalāns, Dāvis Braučs un Līga A. Neilande. Pasākuma sākums pulksten 19.

Savukārt rīt, 14. septembrī, Aspazijas un Raiņa mājā Baznīcas ielā 30 pulksten 14 notiks izstādes Divi Jāņi atklāšana. Tā būs veltīta divām izcilām personībām - Rainim (1865-1929) un viņa kolēģim baltkrievu literatūras klasiķim Jankam Kupalam (1882-1942). Pulksten 19 vīna bārā Vieta sāksies žurnāla Domuzīme rīkotais dzejas vakars, uz kuru droši var ņemt līdzi arī savu mīļāko dzeju krājumu.

Piektdienas vakarā, 15. septembrī, ir vērts doties uz Noasu, kur notiks Sergeja Haņina jaunās dzejas grāmatas atklāšana. To izdevis apgāds Pētergailis. Atvēršanas svētkos solījuši piedalīties arī Stanislavs Judins (kontrabass) un Aleksandrs Aleksandrovs (ģitāra). Pasākuma sākums pulksten 19. Stundu pirms tam, pulksten 18, Aspazijas un Raiņa mājā Baznīcas ielā uz ne mazāk skanīgu un intriģējošu muzikālu autorvakaru aicina Krišjānis Zeļģis (dzeja) un Platons Buravickis (mūzika).

Saskaņā ar festivāla jauno konceptu, lielākos pasākumus rīkot nedēļas nogalē un brīvdienās, sestdiena, 16. septembris, būs notikumiem bagātākais laiks. Pasākumi norisināsies publikas ziņā pietiekami ietilpīgās telpās. Latvijas Nacionālajā bibliotēkā pulksten 13 būs Ģimeņu sestdiena - tikšanās ar dzejnieci Ievu Samausku un meistardabnīca ar grāmatu ilustratoriem. Uz šo pasākumu īpaši tiek aicināti bērni. Aspazijas un Raiņa mājā Baznīcas ielā pulksten 17 notiks muzikālais vakars Klints ar Jāņa Rokpelņa (dzeja - attēlā)) un Marcika Butlera (mūzika) piedalīšanos. Starptautiskās dzejas meistardarbnīcas noslēgums pulksten 18 norisināsies Nice Place telpās Krišjāņa Barona ielā 31. Piedalīsies internacionāla dzejnieku komanda Inga PizāneDilba, Eduards Aivars, Henriks Eliass Zēgners, Katrīna Rudzīte, Ryan Van Winkle, Llŷr Gwyn Lewis, Katherine Sowerby, William Letford and Kirsten Norie. Ņemiet vērā, ka šajā pasākumā lasījumi notiks latviešu un angļu valodā. Savukārt pulksten 20 uz Nacionālās bibliotēkas rampas notiks performance Mehāniskais Veidenbaums, kas ieteicama no 16 gadu vecuma, jo šoreiz pasākumā netiks skandēta lirika, bet gan sniegts filozofu skatījums uz Veidenbauma darbu Apcerējumi iz mekēnikas (1894) ar dzīvās animācijas un mūzikas etīdēm. Piedalās filozofi Andrejs Balodis, Ainārs Kamoliņš, Andris Hiršs, dzīvās animācijas māksliniece Māra Uzuliņa, interaktīvo mehānismu autors Rihards Ābeltiņš, mūziķis Dimitrijs Rastoropovs, režisore Justīne Vaivode.

Dzejas dienu festivāls noslēgsies svētdien, 17. septembrī, uz Noasa ar grupas Orbīta rīkoto minifestivālu. Tas sāksies pulksten 18. Plašāku informāciju par pasākumiem iespējams iegūt vietnē dzejasdienas.lv.