Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Kultūra

Ikvienam būs iespēja ielūkoties filmas "Bille" aizkulisēs

© F64

12. maijā 13:00 tirdzniecības centrā Riga Plaza tiks atklāta fotogrāfa Jāņa Deinata pilnmetrāžas spēlfilmas "Bille" aizkulišu fotoizstāde. Izstādes atklāšanā piedalīsies gan filmas režisore Ināra Kolmane, gan titullomas atveidotāja Rūta Kronberga.

Atbildot uz filmas skatītāju lūgumiem atklāt, vai filmā redzamā Billes sapņu pasaule ir reāli eksistējoša vieta, filmas režisore Ināra Kolmane atklāj, ka filmēšana notika Katvaru muižas parkā.

"Tā ir vieta, kurā es pabiju savā bērnībā un joprojām atceros maģisko, brīnumaino sajūtu, kas mani tur pārņēma. Kad meklējām, kurp Bille varētu doties savās fantāzijās par Leiputriju un kā tur varētu izskatīties, uzreiz atcerējos šo liepu aleju."

Īpatnējais liepu labirints, kur caur koku lapotni vasarās debesis nav saskatāmas, radies kokus apzāģējot, tomēr filmēšanas grupā mēļoja, ka blīvais lapu vainags izveidojies, jo liepas stādītas kājām gaisā - ar saknēm uz augšu. Ieskats gan filmēšanā Katvaros, gan gadatirgū, kur meitenes devās uzdzīvot, redzams Billes aizkadru 4. sērijā.

Latvijas simtgades filma par meiteni ar vērīgo acu skatienu tapusi pēc populārās rakstnieces Vizmas Belševicas daļēji autobiogrāfiskā romāna "Bille" motīviem. Tas ir stāsts par bērnību gan lieliem, gan maziem, kas atgādina, ka arī aiz ikdienišķā iespējams pamanīt brīnumus. Nesaņemta mīlestība ģimenē, grūtības iederēties apkārtējā sabiedrībā, apziņa, ka esi savādāka, nespēj atņemt Billei sapņus, viņa nelokās un nelūst, bet atrod pati savu ceļu. Kad mazajai meitenei šķiet, ka mājās atgriezties vairs nedrīkst, Bille ir apņēmības pilna kopā ar draugiem atrast sapņu zemi Leiputriju.

Titullomu filmā atveido Rūta Kronberga, Billes mammas lomā iejutusies Elīna Vāne, savukārt tēvu spēlē Artūrs Skrastiņš. Vecmāmiņas lomu atveido Lolita Cauka. Filmā piedalās arī citi pazīstami latviešu aktieri - Lilita Ozoliņa, Gundars Āboliņš, Guna Zariņa, Pēteris Liepiņš, Vilis Daudziņš, Maija Doveika, Ilze Vazdika, Dace Makovska, Dace Bonāte, Agris Māsēns, Leons Krivāns un citi.

Filma tapusi sadarbībā ar Latvijas Nacionālo Kino centru, Lietuvas Kino centru, Čehijas Kino centru un Latvijas, Lietuvas un Čehijas kino profesionāļiem. Pamata finansējums saņemts Nacionālā Kino centra programmā Latvijas filmas Latvijas simtgadei. Filmas izplatītājs Latvijā ir kompānija UzKino.