Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Kultūra

Latvijas kopražojuma filma "Putina liecinieki" saņēmusi "Karlovi Varu" festivāla balvu

© Kadrs no filmas/ nkc.gov.lv

Latviešu kino studijas "Vertov" producētā režisora Vitālija Manska filma "Putina liecinieki" uzvarējusi starptautiskā festivāla "Karovi Varu" dokumentālo filmu konkursā, informēja Nacionālā kino centra (NKC) pārstāve Kristīne Matīsa.

Kinolentes pamatā ir Mansku ģimenes privātā arhīva video un režisora filmu darba materiāli, kas līdz šim nav rādīti uz lielajiem ekrāniem.

Filma sniedz ieskatu Kremļa varas aizkulisēs 2000.gadā, kad Vladimirs Putins pirmo reizi tika ievēlēts par Krievijas prezidentu.

Kinolentes pamatā ir Mansku ģimenes privātā arhīva video un režisora filmu darba materiāli, kas līdz šim nav rādīti uz lielajiem ekrāniem. NKC vadītāja, kinokritiķe Dita Rietuma filmu raksturojusi kā "vienu no dekādes spēcīgākajām/stindzinošākajām dokumentālajām filmām, kas ielūkojas polittehnoloģiju monstrozajās aizkulisēs, manipulācijās un to rezultātos. Būtībā unikāls un biedējošs 21.gadsimta Frankenšteina stāsts."

"Karlovi Varu" starptautiskajā filmu festivālā "Putina liecinieki" piedzīvoja pasaules pirmizrādi, bet Latvijas pirmizrāde gaidāma oktobrī - Rīgas Starptautiskā filmu festivālā.

Filma ir trīs studiju kopražojums, iesaistoties studijai "Vertov", "Golden Egg Production" (Šveice) un "Hypermarket Films" (Čehija). Filmas radošajā komandā Latvijas pusi pārstāv skaņu režisors Anrijs Krenbergs, komponists Kārlis Auzāns, montāžas režisore Gunta Ikere, kā arī režisors Manskis un producente Natālija Manska, kuri kopš 2014.gada dzīvo Latvijā.

Finansiāli filmas veidošanu atbalstījis Čehijas Filmu fonds, NKC, Valsts kultūrkapitāla fonds un "Cineforom" (Šveice).