Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra

VĒRTS APMEKLĒT: Aicina festivāls "Šalc"

FESTIVĀLU Šalc atklās viens no mūsdienu labākajiem trompetistiem Hokans Hardenbergers. Neilgi pirms uzstāšanās Zalcburgas festivālā viņš Liepājā muzicēs kopā ar ievērojamo skotu sitaminstrumentālistu Kolinu Kariju – izcilu laikmetīgās mūzikas interpretu © Publicitātes foto

No 16. līdz. 22. jūlijam Ventspilī, Liepājā un Cēsīs notiks klasiskās mūzikas festivāls Šalc, kurā piedalīsies Eiropas un Latvijas labāko simfonisko orķestru izcilākie mūziķi.

Festivāla programmā iekļauti kamermūzikas koncerti, meistarklases jaunajiem mūziķiem un simfoniskās mūzikas programma, ko 19. jūlijā Ventspilī, 20. jūlijā Liepājā un 22. jūlijā Cēsīs atskaņos Latvijas labāko instrumentālistu veidots festivāla orķestris maestro Karela Marka Šišona vadībā. Festivāla Šalc īpašā viešņa būs pasaulslavenā Latvijas dziedātāja Marina Rebeka, kura ar spožiem panākumiem uzstājas pasaules lielākajos opernamos. Organizētāji cer, ka festivāls kļūs par vienu no ievērojamākajiem Latvijas valsts simtgades muzikālajiem pasākumiem Latvijas novados.

Festivāls Šalc 17. jūlijā pulksten 20 koncertzālē Lielais dzintars sāksies ar priekšnesumu, ko sniegs viens no mūsdienu labākajiem trompetistiem Hokans Hardenbergers (Hardenberger).

Neilgi pirms uzstāšanās Zalcburgas festivālā viņš Liepājā muzicēs kopā ar ievērojamo skotu sitaminstrumentālistu Kolinu Kariju (Currie) - izcilu laikmetīgās mūzikas interpretu. Abu enerģisko virtuozu programmā Maģiskais reālisms ir modernisma klasiķa Karlheinca Štokhauzena, japāņu romantiķa Toru Takemicu, norvēģu avangardista Rolfa Vallīna, Austrālijas mūslaiku ievērojamākā komponista Breta Dīna un citu meistaru mūzika. Kopā ar trompeti un eksotiskiem sitaminstrumentiem gaidāms aizraujošs piedzīvojums neiedomājamās skaņu kombinācijās.

Otrs kamermūzikas koncerts Orķestra mūziķi tuvplānā notiks 18. jūlijā pulksten 20 koncertzālē Lielais dzintars, tajā piedalīsies Latvijas festivāla orķestra mūziķi un festivāla viesi. Latvijā ir arvien vairāk klasiskās mūzikas cienītāju, kas vēlas izbaudīt un spēj novērtēt smalku muzicēšanu tuvplānā, un šajā koncertā gaidāma tikšanās ar patiešām lieliskiem kamermūziķiem. Koncertā skanēs klasicisma un romantisma laikmeta meistardarbi - Volfganga Amadeja Mocarta, Ludviga van Bēthovena, Makša Bruha un Antona Rubinšteina kamermūzikas šedevri. Krāšņa arī koncerta izpildītāju palete - Amsterdamas Karaliskā Concertgebouw orķestra solo mežradznieks Laurenss Vaudenbergs, otro vijoļu grupas pārstāve Annebeta Veba un čellu grupas koncertmeistara vietnieks Johans van Īrsels, Latvijas Nacionālās operas galvenais solistu koncertmeistars Mārtiņš Zilberts, klarnetists Ints Dālderis, Jevgeņija Svetlanova Krievijas Valsts akadēmiskā simfoniskā orķestra koncertmeistars, Maskavas konservatorijas profesors Sergejs Giršenko, Sanktpēterburgas filharmonijas akadēmiskā simfoniskā orķestra ilggadējs altu grupas koncertmeistars, Sanktpēterburgas konservatorijas profesors Andrejs Dogadins un Ukrainā dzimušais Krievijas vecākā simfoniskā kolektīva - Sanktpēterburgas filharmonijas akadēmiskā simfoniskā orķestra - solo trompetists Bogdans Dehtjaruks.

Simfoniskās mūzikas noslēguma koncertos Salut d’Amour, kas notiks 19. jūlijā Ventspils teātra namā Jūras vārti, 20. jūlijā Liepājas koncertnamā Lielais dzintars un sadarbībā ar Cēsu Mākslas festivālu 22. jūlijā Cēsu Pils parkā, Latvijas festivāla orķestris Karela Marka Šišona vadībā atskaņos Riharda Vāgnera operas Rienci majestātisko uvertīru un populāro, dramatisko un valdzinošo mūziku no Sergeja Prokofjeva baleta Romeo un Džuljeta. Koncertā piedalīsies Marina Rebeka, un viņas sniegumā dzirdēsim Vēstules skatu no Pētera Čaikovska operas Jevgeņijs Oņegins un citus izcilus operu fragmentus. Koncerta īpašais brīdis - valsts simtgades godinājums ar Jāņa Mediņa slaveno Āriju no Trešās orķestra svītas. Šo latviešu simfoniskās mūzikas simbolu jaunā veidolā licis pieredzējušais Liepājas diriģents un aranžētājs Jēkabs Ozoliņš - starp orķestra instrumentiem viņš ieaudis vokalīzi sievietes balsij, un jaunās versijas pirmatskaņotājas gods būs Marinai Rebekai. Festivāla noslēguma koncerti norisinās cikla Dzimuši Latvijā ietvaros.

Ģimenes aicinātas uz koncertu, kas koncertzālē Lielais dzintars notiks 20. jūlijā, tāpat kā Šalc noslēguma koncertos arī bērnu un ģimeņu publikai muzicēs Latvijas festivāla orķestris Karela Marka Šišona vadībā un dziedātāja Marina Rebeka. Pirms un pēc koncerta Lielā dzintara foajē būs bērniem rīkotas radošās darbnīcas. Festivāla Šalc programmā iekļautas arī meistarklases, ko sniegs festivāla orķestra viesmūziķi un kas notiks 16., 18., 21. jūlijā.