Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Kultūra

Simt dzejoļi Latvijai

ČETRAS NO SIMTA. Eva Mārtuža, Lija Brīdaka, Daina Sirmā, Ruta Štelmahere, atverot jauno krājumu pasākumā Aleksandra Čaka muzejā © Publicitātes foto

Trešdien Aleksandra Čaka muzejā tika atvērts dzejoļu krājums 100 dzejoļi Latvijai. Tas tapis kā dāvana Latvijai simtajā jubilejā.

Krājums piedāvā simt dzejnieku simt dzejoļus, kas tapuši laikposmā no 1918. gada līdz 2017. gadam. Krājums sakārtots, izvēloties kāda latviešu dzejnieka dzejoli, kas publicēts atbilstošajā gadā izdotā dzejoļu krājumā. Pasākumā piedalījās grāmatas sastādītāja Inese Auziņa un vairāki no grāmatā publicētajiem dzejniekiem - Knuts Skujenieks, Lija Brīdaka, Valdis Rūja, Daina Sirmā, Ruta Štelmahere, Eva Mārtuža, Viktors Avotiņš un Ronalds Briedis. Pasākumu vadīja Aleksandra Čaka muzeja vadītāja Antra Medne.

Publicitātes foto

Krājumu izdevis apgāds Zvaigzne ABC. Tā pārstāve Kristīne Ilziņa piebilst: «Protams, mums ir daudz vairāk nekā simts dzejnieku, kuru devumā ir nozīmīgi Latvijai veltīti dzejoļi. Iespējams, 100 dzejoļi Latvijai rosinās lasītāju meklēt savus dzejoļus Latvijai, atsaukt atmiņā kāda mīļa dzejnieka radīto, iepazīt nezināmos un pārlūkot savos un bibliotēku grāmatplauktos latviešu dzejas krājumus. Krājuma pievienotā vērtība ir ilustratīvais materiāls desmit fotogrāfijās, kas ataino dzejnieku radošu kopābūšanu, kā arī tikšanās brīžus ar lasītājiem dažādās Latvijas pilsētās.