Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

Talantīgā čelliste Margarita Balanas vēlas vairāk koncertēt Latvijā

ČELLISTE Margarita Balanas pēdējos astoņus gadus dzīvo Anglijā, studē Londonas Karaliskās mūzikas akadēmijas maģistrantūrā, regulāri piedalās izcilāko čellistu meistarklasēs un aktīvi koncertē gan kā soliste, gan kā ansambļa © Publicitātes foto

«Šī būs mana pirmā uzstāšanās Latvijā, kopš piecpadsmit gadu vecumā esmu pārcēlusies uz dzīvi Anglijā. Tāpēc esmu ļoti patīkami satraukta,» atzīst Londonā dzīvojošā jaunā čelliste Margarita Balanas, kura tiek dēvēta par vienu no daudzsološākajām savas paaudzes čellistēm. Piektdienas vakarā viņa būs koncertzālē Cēsis, kas savu jauno – jau trešo – koncertsezonu atklās ar pašu organizēto starptautisko čellu festivālu Čello Cēsis.

Triju dienu garumā koncertzāle Cēsis uzņems uzlecošas un uz pasaules skatuvēm jau spoži mirdzošas čella zvaigznes - gan latvieti Margaritu Balanas, gan Lietuvas čellistu, sava muzikālā ceļa meklētāju Justu Kulikausku (16. septembrī pulksten 14), gan vienu no pašmāju vadošajiem čellistiem Ēriku Kiršfeldu, gan festivāla īpašo viesi, izcilo itāļu čellistu Mario Brunello (16. septembrī pulksten 19 koncertzāles jaunās sezonas atklāšanas koncertā). Savukārt festivāla noslēguma dienā (17. septembrī pulksten 12) ģimenes ar bērniem tiks gaidītas uz krāšņu un atraktīvu koncertuzvedumu Čella pasakas. Ūdens, kurā piedalīsies čellu trio Melo M. Režisores Paulas Pļavnieces iestudējuma pamatā ir pasakas sižets, bet atmosfēru radīs klasiski un mūsdienīgi skaņdarbi čellam, ko bagātīgi papildinās multimediju projekcijas un dažādi efekti.

Pirmoreiz ar saksofonu kvartetu

«Es izjūtu lielu atbildību, gatavojoties spēlēt mājās, jo Cēsīs muzicēšu pašmāju publikai, tātad - man vistuvākajiem. Tāpēc ar nepacietību gaidu šo koncertu un festivālu,» saka jaunā čelliste Margarita Balanas.

Savā mūziķes karjerā viņa jau sadarbojusies ar dažādiem ansambļiem un grupām, bet šī būs pirmā reize, muzicējot kopā ar saksofonu kvartetu. Un piektdienas koncertā BACHianas čellam un saksofonu kvartetam Margaritas Balanas un saksofona kvarteta Signum (Hamburga, Vācija) izpildījumā klausītājus gaida aizraujošs muzikāls ceļojums no Baha līdz Pjacollam. Nebijusi iespēja dzirdēt neierastu instrumentu kombināciju - čells un saksofoni - gan majestātiski klasiskos, gan Dienvidamerikas kaisles, gan tango ritmu pilnos skaņdarbos.

Vakara turpinājumā (pulksten 21) koncertzāles Kino zālē būs iespēja noskatīties Annas Šilcas dokumentālo filmu Čella stāsti (2013, Luksemburga), kur intriģējošajā sižetā varēs iepazīt čellu - cilvēciskāko no mūzikas instrumentiem gan silueta un izmēra, gan skaņas ziņā. Filmā būs stāsti par tā rašanos, par mūziķiem, kuri to spēlē, un par cilvēku dzīvēm, kas ar to saistīti.

«Pēc festivāla Latvijā palikšu tikai uz pāris dienām, tāpēc sanāks satikties tikai ar vistuvākajiem. Uzreiz pēc Čello Cēsis, 25. septembrī, kopā ar savu klavieru trio koncertēšu Londonas slavenajā Vigmora zālē. Šādu iespēju ieguvām, uzvarot Musicians’ Company konkursā Londonā. Šajā koncertā atskaņosim ne tikai Rahmaņinova un Šostakoviča skaņdarbus, bet arī Pētera Vaska klavieru trio - Plainscapes [Līdzenuma ainavas],» stāsta talantīgā jaunā čelliste.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā