Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

Talantīgā čelliste Margarita Balanas vēlas vairāk koncertēt Latvijā

ČELLISTE Margarita Balanas pēdējos astoņus gadus dzīvo Anglijā, studē Londonas Karaliskās mūzikas akadēmijas maģistrantūrā, regulāri piedalās izcilāko čellistu meistarklasēs un aktīvi koncertē gan kā soliste, gan kā ansambļa © Publicitātes foto

2.lapa

Divu gadu vecumā

Čella spēli paralēli klavierspēlei Margarita sāka apgūt jau sešu gadu vecumā Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā, bet tas nebūt nebija sākums viņas ģimenes muzikālajām aktivitātēm. «Mūzika vienmēr ir bijusi ar mums, un mamma teica, ka es vispirms sāku dziedāt, tikai tad runāt. Kad ar māsu [vijolnieci Kristīni Balanas] un brāli [vijolnieku Robertu Balanas] bijām mazi, aktīvi piedalījāmies visādos festivālos un konkursos - gan Olgas disenītē, gan Saules zaķī, gan Cālī, gan dažādos labdarības koncertos un TV ierakstos, kur reizēm uzstājāmies arī kopā ar mammu un tēti. Tētis [Vitauts Balanas] spēlēja ģitāru, mamma [Inguna Balanas] palīdzēja ar horeogrāfiju,» Margarita labprāt atsauc atmiņā savas bērnu dienas, uzsverot, ka viņas pirmais lielais festivāls bija Andra Freidenfelda rīkotais Dziesma manai paaudzei, kurā viņa piedalījās jau divu (!) gadu vecumā.

Jau septiņu gadu vecumā Margarita piedalījās savā pirmajā starptautiskajā konkursā - Wettbwerb Violoncello (Liezenē Austrijā), kur ieguva 1. vietu. Pēc šā konkursa talantīgā meitene sāka aktīvi piedalīties arī citos Eiropas līmeņa čella spēles konkursos, kur guva labus panākumus: Talents for Europe (Slovākijā), Antonio Janigro Cello Competition (Horvātijā), Gradus ad Parnassum (Lietuvā), Young Musician Award (Igaunijā), kā arī Augusta Dombrovska 6. Starptautiskajā jauno izpildītājmākslinieku konkursā vijolniekiem, altistiem un čellistiem (2008, Latvijā). «Gandrīz vienmēr braucām kopā visa ģimene, katrs piedaloties savā kategorijā. Tētis vienmēr bija pie busiņa stūres, un mums katrs konkurss bija reizē piedzīvojums un ekskursija.»

Ginsburga un Tareila

15 gadu vecumā Margarita pārcēlās dzīvot uz Angliju, lai turpinātu savu muzikālo izaugsmi Pērsela mūzikas skolā (The Purcell School of Music), mācoties čella spēli pie profesora Aleksandra Bojarska. Šajā mūzikas skolā viņa studēja arī klasisko dziedāšanu un turpināja apgūt klavierspēli.

Margarita Balanas ar solo koncertiem jau uzstājusies daudzās pasaulē atzītās koncertzālēs. Viņa ir pabeigusi Londonas Karaliskās mūzikas akadēmijas bakalaura programmu un šogad uzsākusi studijas maģistrantūras programmā. Starp citu, reizē ar brāli. Māsa šo augstskolu ir jau pabeigusi, iegūstot gan bakalaura, gan maģistra grādu. «Šobrīd Londonas Karaliskajā mūzikas akadēmijā studēju arī diriģēšanu - pie Dominika Griera (Dominic Grier), iepriekš kopā ar brāli - pie Reimonda Holdena (Raymond Holden). Konsultējos pie Mata Lidstroma (Mats Lidstrom) un Linna Harela (Lynn Harrell),» stāsta Margarita Balanas.

Viņa neslēpj, ka ir ļoti laimīga, jo savas muzikālās karjeras sākumposmā paveicās nokļūt pie ļoti prasīgiem un pacietīgiem skolotājiem - Zaremas Ginsburgas (klavieres) un Arvīda Tareilas (čells). «Viņi man ielika ļoti stiprus muzikālos pamatus, kā arī iemācīja cītīgi strādāt un mīlēt mūziku,» saka jaunā čelliste, piebilstot, ka lielu iespaidu viņas muzikālajā attīstībā atstājuši arī čellisti Māris Villerušs un Normunds Putreņš.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā