Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

Dziesmusvētki tuvojas savai kulminācijai! Ko vērts redzēt sestdien?

© Vladislavs Proškins, F64 Photo Agency

Daugavas stadionā šodien plkst.22 notiks otrais XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI deju svētku lieluzvedums "Māras zeme", bet Mežaparka Lielajā estrādē plkst.20 izskanēs noslēguma koncerta "Zvaigžņu ceļā" ģenerālmēģinājums, informēja Latvijas Nacionālā kultūras centra Dziesmu svētku birojā.

Daugavas stadionā vairāk nekā 18 000 visu paaudžu dejotāju izdejos latviešu tautas vēstures nozīmīgākos brīžus no pirmsākumiem līdz šodienai, no baltu cilšu sanākšanas Daugavas krastos un laika, kad pirmoreiz minēts sarkanbaltsarkanais karogs, līdz Latvijas valsts simtgades svinībām. Caur laukumā izveidoto ornamentu, mūziku, enerģiju, ritmu un krāsu četros nosacīti izveidotos tautas vēstures posmos tiks atainota tautas dejas un dziesmas saikne ar cilvēka mūža ritumu un viņa laiku, bet katras daļas centrā īpašā aranžējumā būs sadzirdami arī Dziesmu svētku repertuāra motīvi.

Noslēguma koncerta ģenerālmēģinājums mākslinieciski iecerēts kā došanās pa "Zvaigžņu ceļu" caur vairākiem likteņa, vēstures, paaudžu un dabas lokiem un krustcelēm

Uzvedumā skanēs grupu "Iļgi", "Auļi" mūzika, kā arī Jura Kulakova mūzika Kristapa Krievkalna aranžējumā un latviešu tautas mūzika Jura Vaivoda aranžējumā. Pasākuma virsvadītāji ir Agris Daņiļevičs, Ilmārs Dreļs, Jānis Ērglis, Taiga Ludborža, Ilze Mažāne, Zanda Mūrniece, Jānis Purviņš, Gunta Skuja, kā arī svētku debitantes Dagmāra Bārbale un Selga Apse (Kanāda). Savukārt uzveduma Goda virsvadītāji ir Ieva Adāviča, Marga Apsīte, Taisa Aruma, Skaidrīte Darius (Austrālija), Elga Drulle, Ingrīda Edīte Saulīte, Rita Spalva, Uldis Šteins.

"Māras zemes" režiju veidojis Elmārs Seņkovs, bet scenogrāfiju - Reinis Suhanovs. Pasākuma mākslinieciskie vadītāji ir Jānis Ērglis, Jānis Purviņš.

Savukārt noslēguma koncerta ģenerālmēģinājums mākslinieciski iecerēts kā došanās pa "Zvaigžņu ceļu" caur vairākiem likteņa, vēstures, paaudžu un dabas lokiem un krustcelēm, lai beigās pa "Piena Ceļu" atgrieztos mājās. Katrā no koncerta "lokiem" jeb daļām ietvertas laika griežu liktenīgās dziesmas, latviešu profesionālās kormūzikas spilgtākie darbi.

Koncertā skanēs Jāzepa Vītola, Jurjānu Andreja, Baumaņu Kārļa, Emīla Dārziņa, Emiļa Melngaiļa, Volfganga Dārziņa, Alfrēda Kalniņa, Jūlija Rozīša, Pētera Barisona, Aldoņa Kalniņa Lūcijas Garūtas, Valtera Kaminska, Jāņa Lūsēna, Raimonda Tigula, Valta Pūces, Selgas Mences, Uģa Prauliņa, Ērika Ešenvalda, Pētera Plakida, Mārtiņa Brauna, Raimonda Paula, Zigmara Liepiņa, Imanta Kalniņa, Mārtiņa Brauna, dziesmas un Tālivalža Keniņa, Alfrēda Feila, Ilonas Rupaines, Alfrēda Kalniņa, Valda Zilvera, Jura Karlsona un Raimonda Paula tautasdziesmu apdares, kā arī Gunāra Ordelovska, Pētera Butāna un Jura Karlsona skaņdarbi pūtēju orķestrim.

Aptuveni 18 000 koncerta dalībnieki uzstāsies Virsdiriģentu Kaspara Ādamsona, Airas Birziņas, Ginta Ceplenieka, Ivara Cinkusa, Agitas Ikaunieces, Mārtiņa Klišāna, Sigvarda Kļavas, Māras Marnauzas, Andreja Mūrnieka, Māra Sirmā, Inta Teterovska, Ilzes Valces, Romāna Vanaga, kā arī Goda virsdiriģentu Terēzijas Brokas, Jāņa Erenštreita, Andreja Jansona, Jura Kļaviņa, Jēkaba Ozoliņa, Arvīda Platpera, Edgara Račevska un Jāņa Zirņa vadībā.

Koncerta mākslinieciskais adītājs ir Mārtiņš Klišāns. Pasākuma režiju veidojis Uģis Brikmanis, bet scenogrāfiju - Aigars Ozoliņš.

Dailes teātrī plkst.12 un 16 notiks bērnu vokālo ansambļu uzvedumi "Vilkam tāda dvēselīt", kura programmu ar oriģināldziesmām, instrumentāliem jaundarbiem, kā arī intermēdijām komponējuši Andris un Reinis Sējāni. "Bērnu vokālie ansambļi no visas Latvijas izdzied stāstu par divām atšķirīgām pasaulēm - cilvēkiem un vilkiem. Tas ir stāsts par attiecībām, cilvēcību un vēlmi sadzirdēt sevi un citus. Tas aicina izjust, pārdzīvot, domāt un caur vilcēna dzīvi spēt labāk saprast savējo," teikts uzveduma aprakstā.

Savukārt Esplanādē plkst.12 norisināsies bērnu folkloras kopu koncerts "Roku rokā ritinām", kurā piedalīsies aptuveni 400 bērni no visas Latvijas. Koncerta režisore ir Māra Mellēna. Pēcāk plkst.15 turpat Esplanādē izskanēs koncerts, kurā uzstāsies "Ave Sol" bērnu deju kolektīvs "Teiksmiņa", tautas deju kolektīvs "Varavīksne" un deju ansamblis "Sienāzītis" (Īrija), deju kolektīvs "Staburags" (Brazīlija), kā arī Toronto vidējās paaudzes deju kolektīvs "Dižais dancis" (Kanāda) un deju kopa "Rakstā" (Lielbritānija).

Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā plkst.12 paredzēti folkloras dienas "Taisat, tautas, augstas duris!" pasākumi, bet Vecrīgas ielās un laukumos no plkst.12.30 līdz 18 vairāk nekā 30 vokālo ansambļu izpildījumā izskanēs 68 koncerti. Festivāla laikā būs atļauta transportlīdzekļu novietošana Brīvības gatves posmā un virzienā no tilta pār Juglas upi līdz Brīvdabas ielai. Tāpat transportlīdzekļus drīkstēs novietot Brīvības gatves posmā un virzienā no Berģu ielas līdz tiltam pār Juglas upi.

Vērmanes dārzā no plkst.11 līdz 21 apmeklētāji varēs piedalīties folkloras dienā "Novadu sasaukšanās", kurā piedalīsies teju 100 latviešu folkloras kopas un etnogrāfiskie ansambļi. Pasākuma mākslinieciskā vadītāja ir Dina Liepa.

Kā ziņots, līdz 8.jūlijam Rīgā norisinās XXVI Vispārējie latviešu Dziesmu un XVI Deju svētki, kuros piedalās vairāk nekā 42 000 dalībnieki. Šoreiz svētki notiek Latvijas valsts simtgades zīmē.