Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_downwardPersonības

Jaunā Rīgas teātra aktrise un režisore, NRA Dzīvesstils redaktore Kristīne Krūze-Hermane šodien, 9.februārī, svin savu dzimšanas dienu. Sveicam jubilāri!
9.feb Portāls nra.lv
Latvijas Mākslinieku savienība (LMS) informē, ka 10.janvārī mūžībā devies nozīmīgs tēlnieks Aivars Gulbis.
12.jan Portāls nra.lv
Par sapņu pāri dēvētie Aivis un Lelde Ceriņi šķiras. Par to liecina Aiva Ceriņa 2023. gada pēdējā dienā publiskotais ieraksts "Facebook".
31.dec 2023 tautaruna.lv
Amanda bija mana skolas biedrene: mēs vienā gadā absolvējām Jūrmalas Pumpuru vidusskolu. Amanda bija tik ļoti atšķirīga no pārējiem skolasbiedriem, ka viņu nevarēja nepamanīt: viņa starpbrīžos stāvēja pie loga un lasīja grāmatas, viņa nepiedalījās ēverģēlībās, nedejoja tautas deju ansamblī un nedziedāja korī. Viņa mācījās labi, bija klusa un gandrīz nesmaidīga meitene. Tikai pavisam reti, it kā sadusmojusies uz kādu neprātīgu vēja brāzmu, kas aizšķīra grāmatas lapas, viņa sarauca pieri un iesaucās: “Nu kas tad tas?!”
22.okt 2023 Elita Veidemane
Latvijas Nacionālajā teātrī 3.oktobrī pulcēsies teātra kolektīvs un viesi, lai godinātu aktieri Uldi Dumpi 80.gadu jubilejā.
17.sep 2023 Ziņu aģentūra LETA
94 gadu vecumā otrdien miris čehu un franču rakstnieks, romāna "Nepanesamais esības vieglums" autors Milans Kundera, trešdien apstiprinājusi Brno Milana Kunderas bibliotēkas preses pārstāve.
12.jūl 2023 Ziņu aģentūra LETA
Latvijas muižu apmeklējums ir ne tikai saskare ar vēsturi, bet arī iespēja pilnvērtīgi atpūsties. Jūties kā iepriekšējo gadsimtu aristokrāts un izbaudi lielisku iespēju nedarīt pilnīgi neko. Nu labi, var nedaudz izklaidēties.
4.jūl 2023 Jeļena Vlasova
83 gadu vecumā mūžībā devies izcilais fotogrāfs Uldis Briedis (1940. gada 23. marts – 2023. gada 16. maijs), vēsta lsm.lv.
17.mai 2023 Portāls nra.lv
“Katrs no mums kaut kādā veidā var palīdzēt Ukrainai. Mēs no savas puses vēlamies parādīt īstus, patiesus stāstus, kas arī nākotnē paliks arhīvos kā liecība par šo laiku,” saka kino režisors un producents Andrejs Ēķis.
16.apr 2023 Santa Raita
“Mīlestībai ir jābūt viscaur! Jā, to dažkārt ir grūti “saturēt”, jo ir daudz bažīgu izpausmju, pašrefleksijas, trauksmainības un šaubu. Bet uz to ir jātiecas, jo tur, kur ir mīlestība, ir mazāk vietas bailēm, egoismam un nenoteiktām pārdomām,” saka Daugavpils teātra aktrise un dziedātāja Kristīna Zaharova.
10.apr 2023 Santa Raita
“Katra laba loma man kaut ko iemāca, kaut ko jaunu manī atver. Tagad mēģinu aptvert, ko man māca Hamlets,” saka Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra aktieris Maksims Busels. Trešdien, 5. aprīlī, viņam pirmizrāde – titulloma režisora Viestura Kairiša jauniestudējumā “Hamlets”. 18+.
2.apr 2023 Santa Raita
“Tajā brīdī, kad kamera pavēršas pret mani, es samulstu. Es jūtu kameru, kas uz mani skatās, un es nezinu, ko darīt. Bet es tagad zinu, ko es negribētu darīt, un tas ir – būt par aktrisi,” saka jaunā kino režisore, Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) Nacionālās filmu skolas absolvente Rūta Znotiņa.
26.mar 2023 Santa Raita
“Katru zenītu cilvēka dzīvē noslēdz jautājums – ko tālāk? Tas ir kā izaicinājums, jo liek cilvēkam domāt. Arī pārdomāt, vai dzīve, ko esmu dzīvojis līdz šim, ir bijusi tā vērta”, saka kinorežisors un scenārists Juris Poškus. Trešdien, 1. martā, pirmizrādi piedzīvos viņa trešā spēlfilma – eksistenciālā komēdija “Saule spīd 24 stundas”.
26.feb 2023 Santa Raita
“Elza ir daudz drosmīgāka un impulsīvāka par mani, viņa ātri spēj sevi ieraut nepatikšanās. Manā dzīvē tādas melodrāmas nav bijušas, es tādas ziepes neesmu savārījusi,” smaidot atzīst dziedātāja Beāte Zviedre.
12.feb 2023 Santa Raita
“Atšķirībā no Ņinas, kura tiecas pēc slavas un pārliecināti iet uz savu mērķi, es, lai arī esmu aktrise, drīzāk baidos no lielas uzmanības, apkārtējo skatieniem un uzmanības apliecinājumiem,” atzīst Liepājas teātra jaunā aktrise Agnija Dreimane.
5.feb 2023 Santa Raita
«No skolas gadiem man atmiņā palikušas bezgalīgās soļošanas ierindas skatēs, militārā apmācība un gāzmasku gumijas smaka un talks uz sejas. Bet, ja es teiktu, ka padomju laikā nebija nekā skaista, es noliegtu savu bērnību un jaunību, kas katram ir tikai viena. Bija, noteikti bija!» saka režisore Ināra Kolmane.
28.jan 2023 Santa Raita
Salīdzinot mūziku topošajai spēlfilmai par pirmajiem latviešu dziesmu svētkiem «Zeme, kas dzied» un Dailes teātra izrādei «Brands», komponists Jēkabs Jančevskis saka: «Tas ir kā no smalki uzpucēta opernama pa taisno ieiet privātā «frīku» masku ballē rūpnieciska angāra telpās.»
21.jan 2023 Santa Raita
«Daudzi mani vienaudži jūtas tā, ka tā «īstā dzīve» būs pēc apmēram desmit gadiem, jo tad būs kaut kas sasniegts, būs ģimene, bērni. Man, paldies dievam, tāda sajūta nekad nav bijusi. Man ir sajūta, ka mana dzīve notiek tagad, ka ir tas, kas ir tagad,» saka Valmieras teātra jaunā aktrise Ieva Estere Barkāne (24).
15.jan 2023 Santa Raita
„Nu, sagaidījāt jauno valdību? Tagad visi būs laimīgi,” Raimonds Pauls sev raksturīgajā ironijā strupi noteica. Tobrīd nebija pagājušas ne divas nedēļas kopš „Kariņa 2. valdības” apstiprināšanas. „Ja jums kaut kā tomēr pietrūkst – zvaniet, palīdzēšu,” Pauls apsolīja. Laikam laimes pietrūkst, nodomāju. Bet Maestro jau bija atvadījies promiešanai, un es par to laimi aizmirsu... Toties atcerējos, ka ik gadu svinam 12. janvāri – Raimonda Paula dzimšanas dienu. Daudz laimes, Maestro!
11.jan 2023 Elita Veidemane
«Tagad mans uzdevums ir pieteikties konkursā, pierādīt to, cik es esmu spēcīga un lojāla valstij. Emociju izvirdums mūsu sensitīvajā šodienā ir pilnīgi lieks. Ir jāsaglabā miers,» intervijā Neatkarīgajā norāda Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra direktore Dana Bjorka.
9.jan 2023 Santa Raita
«Dziesmu svētki ir augstākais punkts latviešu tautas kultūrā, un šajā izrādē man ir svarīgi saprast un pārdefinēt, kāpēc šie svētki ir nozīmīgi mums pašiem. Ir sajūta, ka miera laikos mēs savu valsti, cilvēkus, svētkus un brīvību sākam uztvert par pašsaprotamu, taču kaimiņu piemērs mums rāda, ka tā ir nemitīga cīņa, kas jāved ne tikai uz āru, bet arī sevī,» saka aktieris un režisors Matīss Budovskis.
8.jan 2023 Santa Raita
Pēdējie divi gadi iemācījuši netērēt spēkus cerībām. Ir lietas, ko nevaram ietekmēt. Tas liek piezemētāk raudzīties uz nākamo gadu un apzināties, ka jāturpina dzīvot un priecāties arī par maziem laimes brīžiem, intervijā «Neatkarīgajai» saka Operetes teātra soliste Anta Jankovska.
24.dec 2022 Santa Raita