Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Skolēni savāc vairāk nekā 200 tonnas nolietotu elektrotehniku un baterijas

© F64

Noslēdzies "Zaļā josta" rīkoto otrreizējo izejvielu vākšanas konkurss "Tīrai Latvijai!", kura ietvaros mācību gada garumā skolēni pārstrādei vāca izlietotas baterijas un savu mūžu nokalpojušas elektroiekārtas. Savācot 27,8 tonnas bateriju un 178,4 tonnas nolietotu elektroiekārtu, ar bērnu palīdzību izdevies pasargāt vidi no piesārņojuma ar smagajiem metāliem, novērst skābju un bīstamu ķīmisko savienojumu nokļūšanu gruntsūdeņos, kā arī pasargāt iedzīvotājus no kancerogēnu vielu un indīgu ķīmisko savienojumu uzkrāšanās organismā, kas izraisa nopietnas saslimšanas.

Izlietotas baterijas un nolietotas elektroiekārtas ir videi kaitīgi atkritumi. To sastāvā esošās ķīmiskās vielas un to savienojumi, smagie metāli, skābes un indīgas gāzes, nonākot vidē, nopietni apdraud cilvēku veselību. Lai arī iedzīvotu izpratne par atkritumu šķirošanas nepieciešamību ar katru gadu pieaug, tomēr "Zaļā josta" regulāri saskaras ar cilvēku bezatbildīgu rīcību, izmetot šos bīstamos atkritumus tam nepiemērotās vietās. Īpašs posts tiek nodarīts, cenšoties nelegāli utilizēt elektroiekārtu atkritumus, izmetot tos dabā, kur, ārējās vides ietekmē, to korpusi sāk korodēt un sastāvā esošās kaitīgās vielas nonāk vidē, radot draudus cilvēka veselībai - smagas saindēšanās, onkoloģiskas saslimšanas, pat neauglību.

Izglītojot iedzīvotājus par pienākumiem pareizi utilizēt videi kaitīgos atkritumus, mācot pareizi šķirot atkritumus un radot ērtu iespēju videi draudzīgā veidā atbrīvoties no nokalpojušām elektroiekārtām un baterijām, "Zaļā josta" aicināja iesaistīties izlietoto bateriju un elektroiekārtu vākšanas konkursā "Tīrai Latvijai!". Lai arī konkurss tika izsludināts izglītības iestāžu auditorijai, ar bērnu starpniecību tīras vides veidošanā tika iesaistīta visa ģimene. Paralēli izlietoto bateriju kaudzēm dalībnieki pārstrādei nogādāja vecos televizorus, novecojušos monitorus, salūzušos ledusskapjus un citas lielākas un mazākas nederīgās elektroiekārtas, bērnu vecāki apbraukāja lauku radus, atbrīvojot tos no šķūnīšos iekrātām salūzušajām tehnikas vienībām.

Izlietoto bateriju un elektroiekārtu vākšanas konkursu “Tīrai Latvijai!" rīkoja “Zaļā josta" sadarbībā ar Latvijas vadošo bīstamo atkritumu apsaimniekotāju AS “BAO", kas gādāja par visu savākto videi kaitīgo atkritumu pārstrādi, un Valsts izglītības satura centru, piešķirot konkursam īpašu nozīmi skolēnu vides izglītības programmā.

Bateriju vākšanas konkurss skolām norisinājās jau desmito sezonu un tajā iesaistījās 219 izglītības iestādes no visas Latvijas, apvienojot teju 80 tūkstošu bērnu darbu vides piesārņojuma mazināšanā. Kopīgiem spēkiem izdevies savākt 27,8 tonnas izlietotu bateriju un akumulatoru, kas nogādātas pārstrādē un nenodarīs kaitējumu videi. Visas baterijas tiks pārkausētas, atgūstot to sastāvā esošos vērtīgos metālus, kas tiks izmantoti jaunu izstrādājumu izgatavošanā.

Nolietotas elektroiekārtas konkursa ietvaros "Zaļā josta" vāc otro gadu, taču izglītības iestāžu entuziasms elektrotehnikas atkritumu savākšanā ir manāmi pieaudzis. Šogad elektrotehnikas atkritumu vākšanai pieteicās par 28 izglītības iestādēm vairāk nekā pērn, tādējādi arī izdevies savākt par 24 tonnām vairāk bīstamo atkritumu - veselas 178,4 tonnas elektroiekārtu. Savāktās elektroiekārtas tepat Latvijā tiks sadalītas pa komponentēm, kuras, atsevišķi pārstrādājot, pārtaps par jauniem vērtīgiem izstrādājumiem. Būtiski piebilst, ka konkursa ietvaros savākts ievērojams daudzums nolietotu ledusskapju, kas ir viena no problemātiskākajām elektroiekārtām to sastāvā esošās freona dēļ. Īpaši savācot freonu, izdevies mazināt globālās sasilšanas draudus, jo, nokļūstot atmosfērā, freons noārda ozona slāni, paātrinot klimata pārmaiņas.

Plašāka informācija par izlietoto bateriju un nolietotu elektroiekārtu vākšanas konkursa "Tīrai Latvijai!" rezultātiem, Latvijas reģionu sniegumu, kā arī uzvarētāju saraksts atrodams "Zaļā josta" mājaslapā www.zalajosta.lv.