Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Ar plašu pasākumu programmu daudzviet Latvijā turpināsies Dzejas dienas

© f64

Šodien ar dažādiem pasākumiem daudzviet Latvijā turpināsies tradicionālās Dzejas dienas, kas šogad tiek aizvadītas ar moto "Dzeja pavedina", mudinot iepazīt dzejas dažādās izpausmes un dimensijas.

Rīgā plkst.17 mākslas galerijā "Noass" atvēršanas svētkus piedzīvos Hardija Lediņa un Jura Boiko dzejoļu grāmata bērniem "Ūdenslīdējs", bet plkst.19 mūzikas klubā "Hamlets" notiks klasiskais dzejas vakars ar Amandas Aizpurietes jubilejas lasījumiem.

Tāpat Rīgā plkst.19 "Nice Place Mansards" būs baudāmi viesu lasījumi "Ziemeļi - dienvidi". Ar lasījumiem uzstāsies viesi no Gruzijas, Islandes, kā arī Latvijas autori.

Savukārt Liepājā šovakar riteņbraucēji, kājāmgājēji un dzejas mīļotāji varēs piedalīties sportiskā Dzejas dienu akcijā "Nakts dzejas rats". No plkst.20 riteņbraucēji pulcēsies biedrības "Radi velo pats" pagalmā Vecajā ostmalā 54, lai plkst.21 izbrauktu uz Liepājas dzelzceļa staciju un autoostu, kur ar dzejas lasījumiem notiks pievienošanās citai Dzejas dienu akcijai "Sirds uz perona", kuras laikā jau no plkst.19 ikviens dzejas mīļotājs tiek aicināts nolasīt, nodungot vai izdziedāt sevis rakstītu vai iemīļotu kāda cita autora dzejoli vai dziesmu.

Lielā dzejas pieturvieta - Liepājas Universitātes Humanitāro un mākslas zinātņu fakultātes un Mākslas pētījumu laboratorijas ēkas pagalms Kūrmājas prospektā 13 - būs atvērta no plkst.21, kad varēs apskatīt jauno mediju mākslas studentu izstādi. Dzejas lasījumi šajā pieturvietā sāksies plkst.22, kad klausītājiem tiks piedāvāti vairāku Liepājas dzejnieku lasījumi. Sportiskākajiem velobraucējiem pasākums "Nakts dzejas rats" turpināsies arī pēc lasījumiem.

Kuldīgā šodien uz noskaņām, atskaņām un pārsteigumiem bagātu dienu aicinās Kuldīgas kultūras centra organizētais pasākums "Dzejas kvartāls". Plkst.10 Rātslaukumā notiks dzejas darbnīca bērniem. Turpat Rātslaukumā no plkst.10 līdz 17 darbosies lasītava. Vecā rātsnama pasta stacijā no plkst.11 līdz 18 varēs izbaudīt nedaudz piemirstās pastkaršu rakstīšanas izjūtas. Plkst.12.30 Liepājas ielā sāksies pasākums "Pro-vo-kā-ci-ja", kurā piedalīsies dzejniece Kristīne Austere un Kuldīgas amatierteātris. Dzejas lasījumi plkst.16 Rātslaukumā pāraugs dainu meditācijā kopā ar grupu "Rāmi riti", bet plkst.17 sāksies dzejas izrāde "Soļi naktī" Strautu ielas skvērā.

Plkst.18 Kuldīgas Svētās Trīsvienības Romas katoļu baznīcā uz sirsnīgu muzikālu sarunu aicinās grupas "Jorspeis" dalībnieki. Plkst.19 Kuldīgas autoostā sāksies Dzejas dienu akcija "Sirds uz perona", kur varēs atstāt uz perona savus zīmējumus, dzejas rindas vai īpašus vēstījumus. Plkst.20 Strautu ielā sāksies pasākums "Dzejas vakariņas", kurā Normunda Dzintara dzejas lasījuma pamatgaršai kādu šķipsniņu asumiņa piemetīs jaunie dzejnieki, savukārt dzejas un mūzikas kokteili īpaši Kuldīgai radītā programmā kopā jauks dziedātājs un aktieris Daumants Kalniņš un melnbalto taustiņu noskaņu meistars Zigurds Turss.

Dažādi pasākumi šodien norisināsies arī Daugavpilī un Jēkabpilī.

Daugavpilī Dzejas dienu pasākumus ievadīs jau par tradīciju kļuvušās dzejas stundas skolās, kurās viesosies dzejnieki no Rīgas un Daugavpils. Paralēli pasākumiem izglītības iestādēs plkst.12 Latgales Centrālās bibliotēkas lasītavā ikviens interesents būs aicināts uz tikšanos ar dzejnieci, literāro redaktori un žurnālisti Evu Mārtužu. Savukārt plkst.16 Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā sāksies dzejas krājuma "Dzejas dienas 2016" atklāšanas pasākums.

Jēkabpilī šodien visas dienas garumā norisināsies nu jau tradicionālā akcija "Sirds uz trotuāra", kurā pilsētas skolu audzēkņi ar krītu uz pilsētas laukumiem un trotuāriem rakstīs dzeju, kā arī notiks akcija "Ciemos ar dzejoli".

Plkst.15 Jēkabpils Tautas nama Kamerzālē sāksies dzejas priekšnesumu konkurss, kurā varēs piedalīties ikviens, kurš raksta dzeju. Turpinājumā plkst.19 paredzēta mūsdienu latviešu dzejas performance "Paiet". Tas būs eksperiments, kurā, apvienojot vārda, skaņas un vizuālo vēstījumu, jaunā formā varēs piedzīvot dzeju. Eksperimentēs Mareks Sarnovskis, Ieva Rožlapa un videomākslinieks Jēkabs Štelmahers.

Jau vairāk nekā piecdesmit gadus rudeni Latvijā iezīmē Dzejas dienas.