Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

NRA PĒTA, kādas shēmas lieto autotirgotāji nodokļu apiešanai

© Ekrānšāviņš no avīzes

Vēl 2015. gada pavasarī Valsts ieņēmumu dienests publiskā pasākumā solīja, ka autošeptmaņu labajai dzīvei tūliņ tiks pielikts punkts. Veiksmīgi aizklapējis ciet 775 kaktu autoservisus, VID grasījās izpurināt Rumbulu un visus pārējos autosalonus – attiecīgi slēgt vai piespiest iznākt laukā no pelēkās ekonomikas. Taču sludinājumu portāla ss.lv slēgšanas skandāls ir apliecinājums tam, ka no šā plāna nekas nav izdevies.

Autotirdzniecības nozarē turpinās plaša nodokļu shēmošana un vizināšanās PVN karuseļos. Jauno auto dīleri rāda ar pirkstu uz veco mašīnu tirgotājiem, ka 80% darījumu ir nelegāli. Uģis Vītols, kurš gadiem ilgi tirgojis lietotus autiņus un arī vadījis šīs nozares asociāciju, uzskata, ka situācija tiek krietni dramatizēta. «Jāsaprot, kur tad viņi ņem tos 80%. PVN shēmās? Domāju, ka ne. Tirgotāji slēpj auto izcelsmi? Domāju, ka arī ne. Jā, problēmas nozarē ir, bet ne jau katrs placis krāpjas!» U. Vītolam šis vairāk izskatās pēc kārtējā mēģinājuma pārdalīt tirgu par labu jauno auto tirgotājiem. Un neba arī viņi paši tik balti un pūkaini. To apstiprina, piemēram, Neatkarīgās pētītās mašīnu tirgošanas shēmas igauņu kompānijas Amserv izpildījumā, ko izmeklē VID.

Ekrānšāviņš no avīzes

Ar blēdi nevar konkurēt

Vienā punktā gan vecu, gan jaunu mašīnu tirgotāju domas sakrīt. Tiem, kuri nekrāpjas, izturēt konkurenci ir teju neiespējami, un pats U. Vītols tam ir apliecinājums. «Tagad pamatā tirgoju arklus zemniekiem, bet mašīnas palikušas tikai tādā hobija līmenī.» Cilvēku Latvijā kļūst arvien mazāk, mašīnas nav nekāds deficīts, un ir vesela kategorija cilvēku, kas neko citu kā mašīnas tirgot nemāk. Viņiem jāpārdod par katru cenu, un tie tad arī shēmo un zog nodokļus. Nesen Vācijā izsolē U. Vītolam gar degunu aizgājis labs Volvo XC90. Viņa placī pēc PVN nomaksas un neliela uzcenojuma tā mašīna maksātu ap 13 tūkstošiem, bet tukumnieks to ielika savējā - par 11 500. Skaidrs, ka nodoklis netika samaksāts. Ja placis neshēmo, tad vēl daudzmaz izdevīgi ir ņemt pārdošanā mašīnas no privātajiem. Šādā gadījumā PVN tiek piemērots īpašā kārtībā - apliek tikai piecenojuma tiesu. Bet, lai nopelnītu, uzņēmējam nepieciešami daudzi šādi darījumi - mašīnas ir cenu kategorijā ap 5000 eiro. Līdz ar to, ja strādā godīgi, lietotu mašīnu tirgošana vairs nav ienesīgs bizness.

Vilinošāk ir paturēt valstij piekritīgo tiesu paša kabatā, un auto šeptmaņi to dara bez liekas cimperlēšanās. Premjers Māris Kučinskis pavēstījis, ka auto tirdzniecības nodokļu shēmās Valsts kasei iet secen 50 miljonu eiro gadā. Šķiet grandiozs skaitlis, ņemot vērā, ka Latvijas vieglais autoparks pagājušajā gadā pieauga par nieka diviem tūkstošiem, bet šogad pat ir samazinājies. Iznāk, ka nodokļu krāpniecība notiek par neadekvāti lielu naudu, bezgalīgi karuseļojot vecas grabažas. Bet tā gluži nav.

Kas tie par 50 miljoniem

Arī Auto asociācija, runājot par ēnu ekonomikas īpatsvaru nozarē, min 50 miljonus eiro. Taču, kā skaidro biedrības pārstāvis Inguss Rūtiņš, šis skaitlis ietver sevī arī nesamaksātos darba algas nodokļus un blēdības autoservisos. Uz auto tirdzniecības darījumos nesamaksātā PVN rēķina valsts nesaņem ap 20 miljoniem eiro gadā. Tālāk šī summa jau sadalās pēc krāpšanas veida. PVN karuseļos, pa īstam vai fiktīvi dzenājot mašīnas pāri robežām, tiek nozagti pieci miljoni. Bet pārējie 15 miljoni - viltojot pirkuma dokumentus un melojot, ka pircējs pats, piemēram, braucis mašīnai pakaļ uz Vāciju.

Tas arī ir iemesls, kādēļ VID pieņēma lēmumu klapēt ciet ss.lv, jo vietne atteicās izdot klientu un tātad arī šo blēžu datus. Bet - ja mašīnu pa taisno no vācieša reģistrē uz gala lietotāju - starpnieks nekur neparādās. Ne CSDD, ne VID datu bāzēs. Viņš īsteno nereģistrētu saimniecisko darbību, nodokļus nemaksā un vēl sačakarē tirgu, jo godīgi konkurēt ar viņu nav iespējams.

Shēmotie auto jākonfiscē

Tirgus bojāšana neattiecas tikai uz automašīnu sadaļu. Piemēram, legālie atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumi ir ļoti neapmierināti ar portālā publicētajiem būvgružu apsaimniekošanas sludinājumiem. Tos pamatā izvieto nereģistrēti komersanti, kuri jūsu gružus par nenormāli zemu cenu izvedīs mežā zem koka. Un te, protams, jautājums, cik liela atbildība par nelikumībām, kas notiek viņa degungalā, jāuzņemas portāla turētājam.

Ss.lv patiešām līdz šim bijusi galvenā pērk un pārdod vietne lietoto mašīnu tirgotājiem, tajā skaitā krāpniekiem. Ar valsts institūcijām portāls izvēlējās nesadarboties, līdz ar to VID agresīvajai rīcībai ir zināms pamats. Tomēr Auto asociācija uzskata, ka primāri būtu jāvēršas pret pašām shēmošanā iesaistītajām mašīnām, tādējādi panākot īsto blēžu atzīšanos. Jāstaigā pa plačiem un jākonfiscē mašīnas, kurām nav kārtībā papīri. Jāveic kontrolpirkumi. Un tad lai īstie īpašnieki nāk tām pakaļ, nes īstos iegādes dokumentus, skaidrojas, taisnojas, maksā sodu. Un, ja vēlas arī turpmāk nodarboties ar auto tirdzniecību, lai legalizējas un nodokļus valstij maksā. Asociācija šo ideju gan arī līdz šim nav slēpusi, taču valdībā dzirdīgi ministri nav atrasti. Tagad mēģinās aktualizēt atkal.