Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Dabas zīmju vērotājs: Rudens būs agrs, sniegs gaidāms jau oktobrī

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Lietavu nogurdinātajiem Latvijas iedzīvotājiem dabas zīmju vērotāja Viļa Bukša prognozētie laikapstākļi rudenim nešķitīs medusmaize – rudens būs agrs, mitrs, oktobra otrajā pusē var uzsnigt pirmais sniedziņš. Atvasara neesot gaidāma, toties rudens būs garš un apmēram līdz oktobra vidum – silts. Laikazinis piebilst, ka bagātīgais brūkleņu klāsts liecinot par labu kartupeļu ražu nākamgad, bet tas būs cits stāsts.

Tiem, kuri sūkstās, ka šogad vasara nemaz neesot bijusi, V. Bukšs oponē - viņš ik rītu peldoties ezerā, ūdens esot silts, tādējādi vasaras priekus var baudīt joprojām. Par agru rudeni liecinot gan pīlādžu gatavošanās, gan gājputnu aizlidošana uz siltām zemēm, kas gan šogad, gan pagājušajā gadā notikusi samērā agri. Bērzi šoruden dzeltē no apakšas - arī tas liecina, ka rudens būs garš. Par mitru rudeni liecinot čiekuri, ozolzīles, ievogas. Ozolzīļu esot maz - tātad ziema būs nokrišņiem bagāta, bet ne ļoti auksta, ievogu arī maz - agrs un mitrs rudens. Daudz riekstu, kas sākuši pūt un ēdama vien kāda trešdaļa ražas - agrs rudens. Vismaz sēnes sākušas mosties, par to prieks sēņotājiem, kuri var papildināt savus feisbuka profilus ar arvien jauniem sēņu attēliem.

Bukšs izstāsta savus novērojumus par Latgales plūdiem. Plūdiem sākoties, viņš izbraucis Viļakas novadu no viena gala līdz otram un konstatējis, ka mūsu senči nebūtu rīkojušies tik nesaprātīgi kā dažviet zemnieki.

Palieņu pļavās zemnieki audzēja zāli siena sagatavošanai, bet tagad graudaugi sasēsti gandrīz līdz upes krastam. Skaidrs, ka palieņu pļavas applūdīs - ja ne pavasarī, tad ap labības laiku - tāds bijis senču novērojums, un tā noticis šogad. Toties 2013. gadā pali sākušies aprīlī un ap ražas laiku viss bijis kārtībā. Arī notekcaurules piedrazotas, tāpēc nevajag sūkstīties par dabas katastrofu, pie kuras daļēji esam vainojami paši, uzskata V. Bukšs.