Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Latvijas vēstniecība Lielbritānijā gatava sniegt palīdzību paverdzinātajiem latviešiem

© Scanpix.ee

Latvijas vēstniecība Lielbritānijā nepieciešamības gadījumā ir gatava sniegt palīdzību cilvēktirdzniecības apstākļos nodarbinātajiem latviešiem, aģentūru LETA informēja vēstniecībā.

Kamēr turpinās izmeklēšanas procedūras, 10 cietušie Latvijas pilsoņi uzturas Dārbijas pilsētas sociālo dienestu un labdarības organizāciju nodrošinātās mītnes vietās, un līdz šim neviens no viņiem vēstniecību vēl nav uzrunājis.

"Policijas operācija, kuras rezultātā izdevies atklāt šo noziegumu, ir notikusi, cieši sadarbojoties Latvijas un Apvienotās Karalistes tiesībsargājošajām iestādēm. Apsveicam profesionālo abu valstu dienestu rīcību," pauda vēstniecības pārstāvji.

Aizdomās turamie ir aizturēti un Lielbritānijas izmeklēšanas iestādes turpina darbu, noskaidrojot lietas apstākļus apsūdzību izvirzīšanai un lemšanai par drošības līdzekli.

Vēstniecības pārstāvji atgādina, ka ir svarīgi, lai cilvēki, kuri izvēlas meklēt darbu ārvalstīs, rūpīgi vērtētu situāciju un piedāvātā darba apstākļus vēl pirms ierašanās ārvalstī vai juridisku saistību uzņemšanās.

Kā ziņots, Lielbritānijā aizdomās par savu tautiešu nodarbināšanu cilvēktirdzniecības apstākļos aizturēti seši Latvijas valstspiederīgie.

Kopš šī gada sākuma Latvijas un Lielbritānijas tiesībsargājošās iestādes apmainījās ar operatīvo informāciju par iespējamu cilvēku ekspluatāciju darba nolūkos Lielbritānijā. Turpmākas sadarbības rezultātā Lielbritānijā tika aizturēti seši Latvijas valstspiederīgie - trīs sievietes un trīs vīrieši. Tāpat vairākās adresēs tika atbrīvoti desmit Latvijas valstspiederīgie - deviņi vīrieši un viena sieviete, kuriem bija sociāla rakstura problēmas - atkarības, parādi un bezpajumtnieku dzīvesveids, aģentūrai LETA pastāstīja Valsts policijas (VP) Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes Cilvēku tirdzniecības un sutenerisma apkarošanas nodaļas priekšnieks Armands Lubarts.

Daļa no aizturētajiem agrāk bijusi VP redzeslokā par mantiskiem noziegumiem.

Ņemot vērā, ka turpinās izmeklēšana, Lubarts pagaidām nekomentēja, kādi darbi cietušajiem bija jāveic. "Vairāk zināms, ka tā bija darba ekspluatācija, viņiem bija algu kartes atņemtas un izveidoti mākslīgi apstākļi, lai iekļūtu parādu jūgā no ekspluatatoru puses. Tāpat viņiem bija problēmas aizbraukt no Lielbritānijas. Cietušajiem nebija iztikas līdzekļu un valodas zināšanu," skaidroja Lubarts.

Jau ziņots, ka Lielbritānijas policija aizturēšanu veikusi Dārbi pilsētā, Anglijas Īstmidlendsas reģionā.