Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

KNAB, visticamāk, nesāks jaunas krimināllietas, kas balstītos uz "oligarhu sarunām"

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Visticamāk, netiks sāktas jaunas krimināllietas, kas balstītos uz tā dēvētajām "oligarhu sarunām", intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" atzina Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Jēkabs Straume.

Pirmkārt, viņš uzsvēra, ka nav nepieciešams atjaunot izmeklēšanu krimināllietā, kura ir izbeigta.

Otrkārt, Straume atklāja, ka darbs ar pārējiem materiāliem ir noslēdzies un tiek gatavots noslēdzošais ziņojums.

Neesot nekādu indikāciju, ka būtu jāierosina jaunas lietas, kas būtu balstītas uz "oligarhu sarunām", teica Straume.

Kā ziņots, Saeimā izveidota "oligarhu lietas" parlamentārās izmeklēšanas komisija, lai izvērtētu krimināllietā esošo informāciju par iespējamu valsts nozagšanu un faktorus, kas noveduši pie šīs krimināllietas izbeigšanas pirmstiesas izmeklēšanas stadijā.

Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Komisija pārbauda publiskajā telpā izskanējušās informācijas atbilstību krimināllietas materiāliem un izvērtē saistībā ar krimināllietu izskanējušo informāciju par iespējamu valsts nacionālās drošības apdraudējumu un atsevišķu personu iespējamu darbību citu valstu interešu labā, tostarp iespējamu nelikumīgu uzturēšanās atļauju un citu dokumentu izsniegšanas ietekmēšanu, kā arī potenciālos riskus cilvēkiem un videi.

Viesnīcā "Rīdzene" noklausītās politiķu un uzņēmēju sarunas kalpoja kā viens no galvenajiem pierādījumiem tā dēvētajā "oligarhu lietā", kas tika ierosināta 2011.gadā pēc Krimināllikuma pantiem par kukuļņemšanu, kukuļdošanu, noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un valsts amatpersonām likumā noteikto ierobežojumu pārkāpšanu. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs šo lietu izmeklēja vairākus gadus, tomēr izrādījās, ka noklausītās sarunas nav pietiekams pierādījums apsūdzību celšanai, tāpēc kriminālprocess tika izbeigts.