Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Čakša: Pacientu iemaksas nemazināsies

© Ilze Zvēra/ F64 Photo Agency

Veselības ministres Anda Čakšas skaidrojums deputātiem Saeimas Pieprasījuma komisijā neatbild uz jautājumu, kad Latvijas pacientiem tiks samazinātas pacienta iemaksas jeb līdzmaksājumi. Veselības ministre saka: iemaksas ir tikai 1,42 eiro pie ģimenes ārsta un tikai 4,27 eiro pie speciālista, taču lielākās izmaksas pacientiem rodas akūtu saslimšanu vai traumu gadījumā, nonākot slimnīcā, kur katra diena maksā vismaz 10 eiro, nerunājot par līdzmaksājumiem izmeklējumiem.

Vairāki Saeimas opozīcijas deputāti gan pēc Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) pētījuma, gan žurnālistu pievērstās uzmanības pacientu iemaksu problēmai iesniedza pieprasījumu veselības ministrei, lūdzot paskaidrojumu un atbildes uz šādiem jautājumiem: vai Veselības ministrija ņems vērā OECD pārskatā minētās rekomendācijas un samazinās pacientu iemaksas un līdzmaksājumus 2018. gadā; vai papildus piešķirtais finansējums veselības nozarei tiks izmantots, lai uzlabotu veselības pakalpojumu pieejamību pacientiem un samazinātu pacientu līdzmaksājumus?

Saeimas deputāti arī atsaucas uz OECD pētījumu, kurā uzsvērts, ka Latvijā ir ļoti augsts pacientu līdzmaksājumu apmērs, kā rezultātā samazinās veselības aprūpes pakalpojumu pieejamība. Par līdzmaksājumiem tiek uzskatīti visi tie maksājumi, ko pacients samaksā, kad viņam nepieciešama mediķu palīdzība, piemēram, speciālistu konsultācija vai operācija, ja pacients izvēlas negaidīt rindā uz valsts finansētu pakalpojumu. Pētījumā norādīts, ka Latvijā līdzmaksājumu apmērs ir viens no augstākajiem Eiropā. Piemēram, Latvijas pacients maksā vairāk nekā pacients Luksemburgā, Igaunijā, Slovēnijā un daudzās citās Eiropas valstīs. Ik gadu vidēji viens iedzīvotājs līdzmaksājumos par atrašanos stacionārā tērē 356 eiro, savukārt par veselības aprūpi kopumā ik gadu viens iedzīvotājs līdzmaksājumos samaksā 569 eiro. Pensionāri un trūcīgie iedzīvotāji šādus tēriņus par veselības aprūpes pakalpojumiem nevar atļauties, līdz ar to lielam skaitam veselības pakalpojumi vispār nav pieejami, it īpaši gada beigās, kad kvotas veselības aprūpes pakalpojumiem ir beigušās.

Uz jautājumu, vai nākamgad plānots samazināt pacientu iemaksas, Veselības ministrijā Neatkarīgajai atbildēja, ka nākamgad, neraugoties uz veselības nozares finansējuma būtisko pieaugumu, pacientu iemaksas nav plānots samazināt. Veselības ministrija paskaidro, ka OECD ir domājusi nevis pacientu iemaksas, bet gan tos maksājumus, ko pacienti veic gadījumos, kad rindu dēļ pakalpojums laikus nav pieejams.

Saeimas Pieprasījuma komisijas sēdē veselības ministre Anda Čakša skaidroja, ka pacientu tiešos maksājumus par veselības aprūpes pakalpojumiem, lūk, var samazināt ar valsts pakalpojumu pieejamības uzlabošanu. Tātad, ja nav rindu un ir pieejams valsts apmaksāts pakalpojums, tad pacientam nav jāmaksā. A. Čakša uzsvēra: lai sāktu runāt arī par līdzmaksājumu jeb pacientu iemaksu samazināšanu, vispirms jāatrisina problēma ar tiešajiem maksājumiem.