Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Pirmoreiz vairāk nekā divu gadu laikā Latvijā būs vērojams Mēness aptumsums

© Ilustratīvs attēls

Trešdienas, 31.janvāra vakarā, uzreiz pēc saulrieta un Mēness lēkta Latvijā būs novērojams pilna Mēness aptumsuma nobeigums. Precīzāk, līdz ar saulrietu un Mēness lēktu būs novērojamas pilna Mēness aptumsuma daļējās fāzes beigas un arī pusēnas fāzes beigas. Aptumsumu būs iespējams novērot, ja debesis neaizklās mākoņi.

Pilna Mēness aptumsuma maksimālā fāze, kad Zemes ēnā atradīsies viss Mēness, būs plkst. 15:30, taču Mēness Latvijā lēks daudz vēlāk, tādēļ atkarībā no novērotāja atrašanās vietas ap plkst. 17:00 Latvijā būs redzams tikko uzlēcis Mēness ar aptumšotu diska augšējo daļu. Jāņem arī vērā, ka šajā brīdī Latvijā debesis vēl būs gaišas, jo 31. janvārī visur Latvijā Mēness lēks saulrieta brīdī. Pilna aptumsuma daļējās fāzes beigas būs plkst. 17:11, bet pusēnas fāzes beigas būs plkst. 18:08. Mazliet piemērotāki apstākļi aptumsuma novērošanai būs Latvijas austrumos. Piemēram, Daugavpilī Saule rietēs plkst. 16:45, bet Mēness lēks plkst. 16:47. Savukārt pašos Latvijas rietumos daļējās fāzes beigas faktiski nebūs novērojamas, jo, piemēram, Liepājā Saule rietēs plkst. 17:04, bet Mēness lēks plkst. 17:08, t.i., 3 minūtes pirms aptumsuma daļējās fāzes beigām. Rīgā Saule rietēs plkst. 16:50, bet Mēness lēks plkst. 16:51.

Lai arī Mēness aptumsumi nav reti sastopama astronomiska parādība (pasaulē tie notiek vidēji 2 - 3 reizes gadā), ne visi ir novērojami Eiropā. Latvijā iepriekšējais pilnais Mēness aptumsums bija novērojams 2015. gada 28. septembrī.

2016. gada 16. septembrī un 2017. gada 11. februārī bija novērojami divi pusēnas Mēness aptumsumi, bet 2017. gada 7. augustā Latvijā bija novērojams daļējs Mēness aptumsums. Jau šogad naktī no 27. uz 28. jūliju Latvijā varēs labi novērot nākamo pilno Mēness aptumsumu.

Lai novērotu Mēness aptumsumu, nav nepieciešams speciāls aprīkojums. To iespējams novērot ar neapbruņotu aci. Tā kā 31. janvārī aptumsuma laikā Mēness atradīsies zemu virs horizonta, aptumsuma novērošanai ieteicams izvēlēties vietu, kur horizontu ziemeļaustrumu virzienā neaizsedz koki vai ēkas.