Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Joprojām nav piešķirta nauda, lai barikāžu dalībniekiem varētu izsniegt apliecību

© Dāvis ŪLANDS, F64 Photo Agency

Joprojām nav piešķirta nauda, lai 1991. gada barikāžu dalībniekiem varētu izsniegt apliecību. Likums ir stājies spēkā jau kopš šā gada 1. janvāra, bet tikai šonedēļ Ministru kabinets pieņēma noteikumus par 1991. gada barikāžu dalībnieku apliecībām un to izsniegšanas kārtību. Tas nenozīmē, ka apliecības var saņemt, jo noteikumi beidzot ir, taču finansējuma nav.

1991. gada barikāžu muzeja vadītājs Renārs Zaļais stāsta: «Pašlaik gaidām, kad piešķirs finansējumu, lai varētu pieņemt darbiniekus, kas organizēs šo darbu. Ir jāiegādājas aparatūra, lai apliecības var izgatavot, bet pašlaik, kamēr finansējums vēl tikai uz papīra, neko neuzsāksim.» Pāris pašvaldības jau pieņēmušas grozījumus saistošajos noteikumos, ar kuriem barikāžu dalībniekiem paredzēts izmaksāt pabalstu - Dagdas novadā tas ir 30 eiro gadā, Inčukalna novadā - 60 eiro gadā. Ķekavas novada dome plāno no nākamā gada barikāžu dalībniekiem noteikt

50 procentu atlaidi nekustamā īpašuma nodokļa maksājumam. Lai Dagdas un Inčukalna novada barikāžu dalībnieki varētu saņemt pabalstu, 1991. gada barikāžu dalībnieku biedrības valde sākusi izsniegt pagaidu apliecības.

Likumā ir noteikts, ka izdevumus, kas saistīti ar barikāžu dalībnieka statusu apliecinošu apliecību izgatavošanu, izsniegšanu un lietvedību, sedz no valsts budžeta. Gandrīz trīs mēneši bija vajadzīgi, lai pēc likuma stāšanās spēkā tiktu izstrādāti Ministru kabineta noteikumi par kārtību, kādā apliecības izgatavojamas un izsniedzamas. Taču tagad atkal ir jāgaida, jo ir jāsagatavo rīkojuma projekts par līdzekļu piešķiršanu un jāiesniedz Ministru kabinetā izskatīšanai. Pēc tam biedrība varēs pieņemt darbiniekus, slēgt līgumus, iepirkt tehniku un sākt izgatavot apliecības. Ja paveiksies, tad barikāžu dalībnieki maijā varētu saņemt apliecības.

Līdzšinējie tempi liecina, ka nav vēlams izteikt prognozes. Likums Saeimā tika pieņemts jau 2017. gada 22. jūnijā. Šā gada janvāra pirmajās dienās Ministru kabineta sēdē izskanēja solījums Ministru kabineta noteikumus izstrādāt divu līdz trīs nedēļu laikā. Pagāja nepilni trīs mēneši. Saskaņā ar likumā ierakstīto 1991. gada barikāžu dalībnieku biedrība mēneša laikā pēc attiecīgās personas iesnieguma saņemšanas izsniedz apliecību. Tāpēc nepiepildījās R. Zaļā janvārī izteiktais pieļāvums, ka ideālā gadījumā barikāžu dalībnieku apliecības varētu saņemt jau martā.

***

PAR BARIKĀŽU DALĪBNIEKA STATUSU

• Persona iegūst 1991. gada barikāžu dalībnieka statusu un ir tiesīga saņemt barikāžu dalībnieka statusu apliecinošu apliecību, ja ir saņēmusi valsts apbalvojumu 1991. gada barikāžu dalībnieka piemiņas zīme; ir saņēmusi Pateicības rakstu par dalību barikādēs 1991. gada janvārī un augustā, kuru tai pasniegusi 1991. gada barikāžu dalībnieku piemiņas zīmes valde, pamatojoties uz savu nolikumu; ir saņēmusi Pateicības rakstu par dalību barikādēs 1991. gada janvārī un augustā, kuru tai pasniegusi 1991. gada barikāžu dalībnieku biedrības izveidota apbalvošanas komisija, kuras nolikumu apstiprinājusi 1991. gada barikāžu dalībnieku biedrības valde.

• Pašvaldība likumos noteiktās kompetences un sava budžeta ietvaros ir tiesīga saistošajos noteikumos paredzēt 1991. gada barikāžu dalībnieka statusu ieguvušajām personām sociālās garantijas, piešķirt nekustamā īpašuma nodokļa atlaides, kā arī atvieglojumus pašvaldības nodevu maksāšanā vai pakalpojumu saņemšanā.

Avots: Likums Par 1991. gada barikāžu dalībnieka statusu

• Inčukalna novadā pašvaldības saistošie noteikumi ir papildināti, nosakot, ka 1991. gada barikāžu dalībnieki varēs pretendēt uz vienreizēju gada pabalstu 60 eiro apmērā.

• Dagdas novadā 2017. gada 21. decembra domes sēdē ir pieņemti pašvaldības saistošie noteikumi Par vienreizējiem pabalstiem Dagdas novadā, kuros paredzēts atbalsts barikāžu dalībniekiem - vienreizējs pabalsts 30 eiro apmērā.

• Ķekavas novadā domes Finanšu komiteja konceptuāli atbalstījusi priekšlikumu piešķirt nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) atlaidi arī 1991. gada barikāžu dalībniekiem. Šobrīd plānots, ka no 2019. gada Ķekavas novadā deklarētajiem

1991. gada barikāžu dalībniekiem varētu piešķirt NĪN atvieglojumu 50 procentu apmērā no aprēķinātās nodokļa summas.