Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Kušnera veiktā darījuma pēdas aizved līdz "Trasta komercbankai"

IEKĀROJAMS ĪPAŠUMS. Nekustamā īpašuma Rīgā, K. Barona ielā 88 dēļ savulaik muskuļus demonstrējuši pat Latvijas Bankas Juridiskās pārvaldes priekšnieka vietnieks Edvards Kušners un Trasta komercbankas lielākais īpašnieks Igors Buimisters, kuri paši tiešā veidā, šķiet, ar šo īpašumu nemaz nebija saistīti © F64

Izpētot dalībniekus aptuveni 1,2 miljonu eiro darījumā, kuru 2005. gada decembrī veica pašreizējais Latvijas Bankas (LB) padomes loceklis, iepriekš arī LB prezidenta padomnieks Edvards Kušners, var atrast informāciju, ka E. Kušnera intereses šajā darījumā varētu būt krustojušās ar Trasta komercbankas un tās lielākā akcionāra Igora Buimistera interesēm.

Publiski ir izskanējusi informācija, ka pret LB prezidentu Ilmāru Rimšēviču uzsāktais kriminālprocess par kukuļa pieprasīšanu ir saistīts ar Trasta komercbanku un I. Buimisters varētu būt sniedzis liecības šajā sakarā.

Ekrānšāviņš no avīzes

Bet pavisam slikti E. Kušnera darījums izskatās, ja izpēta, kāds nekustamais īpašums tika ieķīlāts par labu E. Kušnera vadītajai ofšorkompānijai Carew Estates LLC. Šo nekustamo īpašumu 2003. gadā Rīgas Grebenščikova Vecticībnieku draudze uzdāvināja (?) E. Kušnera darījumu partnerei Linai Cvetkovai, bet tieši 2005. gadā šā dāvinājuma sakarā sākās pamatīgs skandāls.

Pats E. Kušners par darījumu uz konkrētiem Neatkarīgās jautājumiem neatbildēja un raksturoja to visai izvairīgi - viss esot likumīgi, neko neesot pārkāpis, vienam žurnālistam jau visu izskaidrojis u.tml.

Atgādināsim E. Kušnera oficiālo pozīciju: «Šis bija privāts, ar citu privātpersonu savstarpēju civiltiesisku konfliktu saistīts darījums, kurā Edvards Kušners bija iesaistīts, neesot valsts amatpersonas statusā. Minētais darījums nekādā mērā nav radījis aizskārumu valsts interesēm, nav saistīts ar izvairīšanos no nodokļu nomaksas, naudas atmazgāšanu vai tamlīdzīgām pretlikumīgām darbībām. No minētā darījuma E. Kušners nav guvis materiālu labumu.»

Radu raksti

Jāatgādina, kas nesen atklājās: 2005. gada decembrī tobrīd LB Juridiskās pārvaldes priekšnieka vietnieks, LB prezidenta padomnieks, Sorosa fonds Latvija valdes loceklis E. Kušners ir bijis arī ofšorkompānijas Carew Estates LLC rīkotājdirektors. Šajā statusā viņš parakstījis līgumu par 822 000 latu (apmēram 1,2 miljoni eiro) kredītu, kuru, atbilstīgi līgumā teiktajam, Carew Estates LLC piešķīra privāta persona Lina Cvetkova.

Aizdevumu Carew Estates LLC garantējusi ar citām četrām privātpersonām piederošu īpašumu - SIA Būvmateriālu tehnoloģijas centrs kapitāla daļām. Savas daļas Carew Estates LLC interesēs par labu aizdevējai L. Cvetkovai ieķīlāja Melita Kušnere, Jānis Putniņš, Lilita Čukule un Haralds Lapsiņš. Ieķīlāta tika SIA Būvmateriālu tehnoloģijas centrs 241 daļa, bet pavisam šajā uzņēmējsabiedrībā tobrīd bija astoņi dalībnieki un kopā - 400 daļu.

Lai gan E. Kušners neatbildēja uz konkrētu Neatkarīgās jautājumu, var izdarīt ļoti ticamu pieņēmumu, ka Melita Kušnere ir E. Kušnera māte. Proti, Uzņēmumu reģistrā (Firmas.lv dati) reģistrēts laulību līgums starp Melitu un Vitoldu Kušneriem, bet E. Kušners valsts amatpersonu deklarācijā norāda, ka viņa tēvs ir Vitolds, bet māte - Melita Kušnere.

Kāpēc četrām privātpersonām varētu rasties vēlme ieķīlāt savas kapitāla daļas, lai kāda ofšorkompānija varētu saņemt kredītu vairāk nekā miljona eiro apmērā? Loģiski būtu, ja šīs četras personas būtu arī Carew Estates LLC patiesā labuma guvējas.

Baznīcas dāvinājumu afēra

Informāciju par aizdevēju Linu Cvetkovu var atrast Zemesgrāmatā un citos ar nekustamajiem īpašumiem saistītos publiskos avotos, piemēram, Rīgas pilsētas Būvvaldes oficiālajās ziņās, Civillietu palātu tiesu kalendāros u.tml.

Viņa it kā ir tipiska nekustamo īpašumu tirgotāja, kura 2005. gadā varēja būt «uz viļņa», bet jau dažus gadus vēlāk - ierauta civiltiesisko strīdu ņūklī.

Tomēr L. Cvetkova īpaši izceļas starp nekustamo īpašumu tirgotājiem, jo 2005. gadam bija saņēmusi sešu nekustamo īpašumu dāvinājumus no Rīgas Grebenščikova Vecticībnieku draudzes. Par šiem dāvinājumiem 2005. gadā Saeimas deputāts no Latvijas Pirmās partijas, vecticībnieks Pāvels Maksimovs vērsās Ģenerālprokuratūrā ar iesniegumu, kas bija adresēts Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras virsprokurorei Dagmārai Uščai.

«Pasaules kristīgo baznīcu vēsturē pastāv tradīcija, ka ticīgie ziedo vai dāvina kaut ko baznīcai. Latvijā radās pasaules vēsturē pirmais precedents, kad tiek darīts otrādi - baznīca dāvina baznīcai nepiederošai personai īpašumus 500 000 latu vai apmēram 1 000 000 dolāru vērtībā,» deputāta P. Maksimova iesniegumu citēja vairāki mediji (MK Latvija, Kommersant Baltic, Nedēļa u.c.) .

Paslēpj īpašumu

Vienu no šiem Grebenščikova draudzes dāvinātajiem nekustamajiem īpašumiem Brīvības gatvē L. Cvetkova kā aizdevēja iepriekšminētā E. Kušnera organizētā darījuma ietvaros ieķīlāja par labu Carew Estates LLC, liecina Zemesgrāmatas dati.

Neatkarīgā šeit nav kļūdījusies - atbilstīgi E. Kušnera parakstītajam Aizdevuma līgumam, kredīta devēja savu īpašumu ieķīlāja par labu kredīta ņēmējam. Neatkarīgās aptaujātie dažādu riskantu darījumu veicēji nevarēja iedomāties, kur slēpjas šāda darījuma jēga. «Tas ir absurds, tas ir pretēji tirgus ekonomikai, kaut ko saķīmiķojuši pārāk sarežģītu,» bija, piemēram, daži no komentāriem.

Tomēr, ja ņem vērā to, ka ieķīlātais īpašums juridiski pieder ķīlas ņēmējam (līdz brīdim, kamēr izpildīti visi līguma nosacījumi), tad varbūt ka tā arī bija šā darījuma jēga - lai L. Cvetkova varētu tajā brīdī atbrīvoties no īpašumiem juridiski?

Jo - kas tad notika brīdī, kad tika parakstīts aizdevuma līgums? Tajā brīdī L. Cvetkova juridiski atbrīvojās no naudas aptuveni 1,2 miljonu eiro apmērā - to viņa bija aizdevusi ASV Delaverā reģistrētajai Carew Estates LLC. Neviens viņai nevarēja pārmest, ka aizdevums ir bijis fiktīvs, jo līgumā teikts, ka tas izsniegts «darījumiem ar finanšu tirgus instrumentiem». Bet kurš gan mēģinās apgalvot, ka Carew Estates LLC rīkotājdirektors E. Kušners, kurš vienlaikus ir arī LB Juridiskās pārvaldes priekšnieka vietnieks, nemācēs tirgoties ar «finanšu tirgus instrumentiem»? L. Cvetkova jebkura priekšā varēja palepoties, cik veiksmīgi aizdevusi naudu (līgums ir publiski pieejams, jo reģistrēts Uzņēmumu reģistrā).

Aizdevuma līguma parakstīšanas brīdī L. Cvetkova juridiski atbrīvojās arī no nekustamā īpašuma, kuru viņa esot saņēmusi kā dāvinājumu no Grebenščikova Vecticībnieku draudzes, bet par kura dāvināšanas apstākļiem ar iesniegumu Ģenerālprokuratūrā bija vērsies Saeimas deputāts...

Pretī L. Cvetkova ieguva prasījuma tiesības pret Delaverā reģistrētu ofšorkompāniju, un, ja kādam par to būtu kādas pretenzijas, «laipni lūgtum uz turieni tiesāties» - tā vienu no ofšorkompāniju izmantošanas mērķiem nesen spilgti raksturoja fotogrāfs, bijušais baņķieris Mārcis Bendiks savā esejā Pavisam īss ieskats ofšoros un ofšorizācijā.

Laulāto nedienas

Šeit aplūkojamajā darījumā iesaistīts arī L. Cvetkovas laulātais Vitālijs Grinčišins - starp abiem 2007. gadā reģistrēts laulību līgums. Būtiski ir tas, ka pēc laulību līguma noslēgšanas L. Cvetkova tieši V. Grinčišinam cedēja ar Carew Estate LLC noslēgto darījumu. Respektīvi - no 2007. gada nevis L. Cvetkova, bet V. Grinčišins bija šā darījuma dalībnieks.

Arī viņš ir pazīstams nekustamo īpašumu tirgotājs. Pētnieki Lato Lapsa un Kristīne Jančevska 2010. gadā V. Grinčišinu iekļāva Latvijas lielāko zemes īpašnieku simtniekā (73. vietā). Arī viņš presē minēts kā apšaubāmu darījumu veicējs ar Grebenščikova Vecticībnieku draudzes nekustamajiem īpašumiem.

Vismaz no 2014. gada abiem laulātajiem nekustamo īpašumu tirgū vairs nav veicies. 2014. gadā Latvijas Vēstnesis ziņoja, ka «AS «Reverta» izsolīs Vitālijam Grinčišinam piederošo zemesgabalu Brīvības ielā. Zemes gabals atrodas starp Brīvības un Cēsu ielu, blakus Brīvības ielas 121. namam. Nekustamā īpašuma piespiedu pārdošanas vērtība noteikta 408 000 eiro».

Zemesgrāmatā atrodami ieraksti, ka arī pret citiem L. Cvetkovai vai V. Grinčišinam piederošiem nekustamajiem īpašumiem 2014.-2015. gadā vērsta Revertas piedziņa kopumā par 2,28 miljoniem eiro. Savukārt LETA 2014.-2017. gadā ziņoja par 38 izsolēm, kurās par parādiem izsolīti dažādi abiem laulātajiem piederošie nekustamie īpašumi.

Strīdus ābols

No publiskiem avotiem neko daudz nevar noskaidrot par LB prezidenta padomnieka E. Kušnera vadīto ASV Delaveras štatā reģistrēto Carew Estate LLC.

Toties Uzņēmumu reģistra un Zemesgrāmatas datos var atrast pietiekami daudz informācijas par četriem ķīlas devējiem, kuriem vajadzētu būt civiltiesiski saistītiem ar Carew Estate LLC - citādi 1,2 miljonu eiro darījums ir pilnīgi absurds.

Aizdevums 822 000 latu tātad tika garantēts ar SIA Būvmateriālu tehnoloģijas centrs (BTC) kapitāla daļām. Savukārt BTC pieder domājamās daļas nekustamajā īpašumā K. Barona ielā 88, kas atrodas no pilsētbūvniecības viedokļa perspektīvā vietā - pretī nojauktajai Rīgas Sporta pilij. BTC 2005. gadā ienākumus (54 000 latu) guva, iznomājot šo nekustamo īpašumu.

Nekustamais īpašums K. Barona ielā 88 bija un ir pietiekami sarežģīts, jo tas sastāv no vairākiem nodalījumiem (arī 88a, 88 k-1, 88 k-2) un domājamām daļām, kas pieder dažādiem īpašniekiem - vairākām privātpersonām un BTC. Piemēram, starp Privatizācijas aģentūras oficiālajiem paziņojumiem ir atrodams, ka Vitālijs Grinčišins kā pirmpirkuma tiesīgais pretendents 2007. gadā «apliecinājis gatavību privatizēt zemesgabala Rīgā, Krišjāņa Barona ielā 88a valstij piederošās 23/1000 domājamās daļas».

Trasta komercbankas intereses

Bet 2005. gada decembrī, kad E. Kušners un L. Cvetkova parakstīja aizdevuma līgumu par 822 000 latu kredītu, starp nekustamā īpašuma K. Barona ielā 88 domājamo daļu īpašniekiem, kā arī ar Trasta komercbanku saistītām struktūrām bija sācies konflikts, liecina Zemesgrāmatas dati.

Šis fakts ļauj paskatīties uz E. Kušnera un L. Cvetkovas darījumu tā, ka LB prezidenta padomnieks E. Kušners tobrīd iesaistījies «civiltiesiskā konfliktā» (paša E. Kušnera atzinums) vienā no strīdnieku pusēm - iespējams, pretēji Trasta komercbankas īpašnieku interesēm.

Zemesgrāmatā informācija liecina, ka viens no K. Barona ielas 88 līdzīpašniekiem savas domājamās daļas 2005. gada sākumā bija ieķīlājis Trasta komercbankā par 270 900 latiem.

Bet 2005. gada augustā BTC īpašuma tiesības uz nekustamo īpašumu Rīgas apgabaltiesā apstrīdēja SIA Īpašuma projekts 88 - Zemesgrāmatā reģistrēta aizlieguma atzīme. SIA Īpašuma projekts 88 īpašnieks tobrīd bija ASV Aiovas štata Māršaltavnā (Marshalltown) reģistrēts uzņēmums, bet no 2016. gada šīs uzņēmējsabiedrības vienīgā īpašniece ir fiziska persona - Latvijas pilsone, Trasta komercbankas lielākā īpašnieka I. Buimistera dzīvesbiedre Jeļena Buimistere.

Savukārt 2007. gada februārī SIA Īpašuma projekts 88 vērsās pret BTC akcionāru Aigaru Bērziņu un BTC valdes priekšsēdētāju, iepriekšminēto L. Cvetkovas dzīvesbiedru V. Grinčišinu Rīgas apgabaltiesā sakarā ar «pirkuma līguma izteikšanu rakstveida formā, īpašuma tiesību atzīšanu». Šī lieta 2008. gada janvārī, februārī un maijā tika iztiesāta arī Augstākajā tiesā, bet 2009. gada februārī - Augstākās tiesas Senātā.

No šiem faktiem ir acīm redzams, ka «civiltiesisks konflikts» starp K. Barona ielas 88 līdzīpašniekiem tiešām bija nopietns, savukārt konstatēt, vai bija arī interešu konflikts E. Kušnera darbībās, vairs nav žurnālistu uzdevums.