Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Tiesās muitas amatpersonas, kuru dēļ Latvijas ekonomika zaudējusi 1,7 miljonus eiro

© F64

Latgales tiesas apgabala prokuratūras prokurors tiesai nosūtījis krimināllietu, kurā trīs personas, tai skaitā divas muitas amatpersonas, ir apsūdzētas par akcīzes preču kontrabandu lielā apmērā un bezdarbību, pavēstīja Ģenerālprokuratūras pārstāve Aiga Eiduka.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai, privātpersona un divas muitas amatpersonas izveidoja organizētu grupu un savā starpā sadalīja pienākumus, lai ar kravas automašīnu, šķērsojot Krievijas un Latvijas robežu, ievestu Latvijā cigaretes un alkoholu lielā apmērā, izmantojot viltotus dokumentus.

Sadalot pienākumus, muitas amatpersonas ļaunprātīgi izmantoja savu dienesta stāvokli un veica tīšas darbības nolūkā īstenot šo noziegumu. Kopumā kravas automašīnas puspiekabē kontrabandas veidā tika ievesti 14 500 000 cigarešu ar Baltkrievijas akcīzes nodokļa markām un 239 litri degvīna ar Krievijas akcīzes nodokļa markām, kā rezultātā Latvijas valstij tika nodarīts mantisks zaudējums 1 793 878,47 eiro apmērā.

Savukārt divas robežsardzes amatpersonas nolaidīgi pildīja savus amata pienākumus, kā rezultātā pieļāva kontrabandas kravas nelikumīgu izlaišanu no robežkontroles punkta.

Visi apsūdzētie pie kriminālatbildības saukti pēc Krimināllikuma 190.panta trešās daļas - par kontrabandu, ja to izdarījusi organizēta grupa vai tā izdarīta lielā apmērā, par ko draud brīvības atņemšana uz laiku no diviem līdz 11 gadiem.

Savukārt abiem muitas darbiniekiem inkriminēta Krimināllikuma 318.panta trešā daļa - dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana, ja šīs darbības ir izraisījušas smagas sekas, par ko draud brīvības atņemšana līdz pieciem gadiem, kā arī 319.panta trešā daļa - valsts amatpersonas bezdarbība, ja ar to izraisītas smagas sekas, par ko draud brīvības atņemšana līdz pieciem gadiem.

Lieta izskatīšanai nodota Rēzeknes tiesai.