Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Latvijas armijai būs 2,4 miljonus eiro vērti bezpilota lidaparāti

© AP/Scanpix

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) nākamgad plāno saņemt bezpilota lidaparātus, kas iegādāti ar ASV finansiālu atbalstu 2,4 miljonu eiro apmērā, informēja Aizsardzības ministrijas preses nodaļa.

Atbilstoši ASV valdības Ārvalstu militārā finansējuma programmai NBS piegādās trīs uzņēmuma "AeroVironment" taktiskās bezpilota lidaparātu sistēmas "RQ-20A Puma" sistēmas. Šīs vairāk nekā 3 miljonu dolāru (2 435 658 eiro) vērtās sistēmas stiprinās novērošanas un izlūkošanas spējas.

Katrā sistēmā ietilpst trīs bezpilota lidaparāti, tātad Nacionālie bruņotie spēki kopā saņems deviņus lidaparātus. Operacionālās drošības apsvērumu dēļ ministrijā neatklāja, vai lidaparātus varēs arī apbruņot.

Jau ziņots, ka Nacionālie bruņotie spēki sākuši attīstīt bezpilota lidaparātu koncepciju, un ir uzsākta šo lidaparātu iegāde. Speciāla koncepcija novērošanas un atpazīšanas spēju uzdevumu izpildei pieņemta 2016.gadā.

ASV tehnoloģiju uzņēmums "AreoVironment" nodarbojas ar bezpilota lidaparātu tehnoloģiju izstrādi un ražošanu, un tas ir lielākais mazo bezpilota lidaparātu sistēmu piegādātājs ASV bruņotajiem spēkiem, kā arī daudzām sabiedroto valstīm.

Dažādu militāro atbalsta programmu ietvaros ASV ir sniegusi atbalstu Latvijai jau vairāk nekā 20 gadus, piegādājot NBS attīstībai tādu būtisku ekipējumu kā sakaru līdzekļus, nakts redzamības ierīces un transportlīdzekļus.

Šī gada 3. aprīlī pēc ASV un Baltijas valstu prezidentu tikšanās ASV valdība paziņoja, ka plāno piešķirt gandrīz 100 miljonus dolāru lielkalibra munīcijas iepirkšanai Baltijas valstu bruņoto spēku vajadzībām un vairāk nekā 70 miljonus dolāru Baltijas valstu armiju apmācību un aprīkojuma piegādes programmām.