Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

OCTA zaudējumi samazinās par teju 4 miljoniem eiro

© F64

Latvijas apdrošināšanas sabiedrību zaudējumi no transportlīdzekļu īpašnieku obligātās civiltiesiskās atbildības (OCTA) apdrošināšanas šogad pirmajā ceturksnī bija 120 000 eiro, kas ir ievērojami mazāk nekā 4,054 miljonu eiro zaudējumi pirmajā ceturksnī pērn, liecina Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) apkopotā informācija.

LTAB valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins uzsvēra, ka, neskatoties uz ievērojamo atlīdzību pieaugumu nozarē, inflācijas kāpumu un citiem faktoriem, šis ir pēdējos gados vēsturiski mazākais pirmā ceturkšņa zaudējumu apmērs.

"Zaudējumu apmērs šī gada pirmajā ceturksnī ir vēsturiski mazākais kopš 2009.gada, kad OCTA nozare pēdējo reizi strādāja bez zaudējumiem. Lielā mērā tas ir pateicoties apdrošināšanas prēmiju pieaugumam, kas ļauj apdrošinātājiem segt ne vien pieaugušās atlīdzību izmaksas, bet arī inflācijas radīto cenu kāpumu, kas vērojams gandrīz visās ekonomikas nozarēs," skaidroja Abāšins.

Lai arī salīdzinot ar pagājušā gada pirmajiem trim mēnešiem par gandrīz 10% samazinājies apdrošinātājiem pieteikto ceļu satiksmes negadījumu skaits, kopējā atlīdzību summa pieaugusi par vairāk nekā 10%, savukārt vidējā atlīdzība - no 762 eiro pirmajā ceturksnī pērn uz 830 eiro šogad.

"Redzam, ka samazinās arī apdrošinātāju darbības tehniskie izdevumi, kas liecina, ka OCTA nozare kļūst efektīvāka. Ja nepiedzīvosim strauju inflācijas pieaugumu vai citus neparedzētus riskus, ir pamats cerēt, ka zaudējumu apmērs šī gada ietvaros ievērojami nepieaugs," prognozēja Abāšins.

Latvijā OCTA apdrošināšanu piedāvā desmit risku apdrošināšanas kompānijas.

LTAB nodrošina OCTA apdrošināšanas sekmīgu darbību valstī. OCTA Latvijā tika ieviesta 1997.gadā, lai nodrošinātu ceļu satiksmes negadījumā cietušo trešo personu interešu aizsardzību. Sākotnēji birojs darbojās Finanšu ministrijas pakļautībā, bet kopš 2004.gada tā ir neatkarīga institūcija.