Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

"Ātrie" vairāk strādās dienā, nakts brigāžu skaits saruks

© Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests ieplānojis reformu, kuras iznākums pagaidām nav pilnīgi skaidrs un nepārprotams. Sākot no jūlija, dienests sāks samazināt brigāžu skaitu, kuras strādā naktī, vienlaikus palielinot dienas laikā strādājošo ātrās palīdzības brigāžu skaitu. Reformas ietvaros veidos arī dažāda profila un sastāva brigādes atbilstoši izsaukumu specifikai.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienesta direktore Liene Cipule, skaidrojot reformas nepieciešamību, norādīja uz vairākiem problēmjautājumiem: dienesta resursiem, proti, mediķu, kuri strādā ātrās palīdzības brigādēs, skaitu un iespēju nokomplektēt brigādes, izsaukumu struktūru, kas ir neviendabīga un līdz ar to neļauj nodrošināt dienesta darba efektivitāti, kā arī neapšaubāmi - Satversmes tiesas lēmumu par pagarinātā normālā darba laika atcelšanu mediķiem. L. Cipule stāstīja, ka pašlaik lielākā daļa izsaukumu - 80 procenti - notiek dienas laikā. Pašlaik dienā strādā 188 brigādes, kuras vidēji izbrauc uz 963 izsaukumiem, bet naktī ir 177 brigādes, kuras izbrauc uz ievērojami mazāku skaitu izsaukumu, proti, 243. «Taču, strādājot dienā ar lielu intensitāti, mediķi saņem mazāku atalgojumu, nekā strādājot naktī ar mazāku izsaukumu intensitāti,» uzsver L. Cipule. Tas rosinājis dienestu izanalizēt šo izsaukumu struktūru un mainīt dienas un nakts izsaukumu attiecību, lai labāk izmantotu NMP dienestā pieejamos resursus un uzlabotu brigāžu darbu dienas laikā. Pašlaik no visām 188 brigādēm dienas brigādes ir 18, bet pārējās strādā diennakts režīmā. Taču pēc veiktajām reformām dienas brigāžu skaitu palielinās divas reizes - līdz 36 brigādēm. NMP dienesta vadība uzsver, ka kopumā diennaktī strādājošo brigāžu skaits nemainīsies, proti, tas nesamazināsies.

Brigāžu punkti Latvijā izvietoti dažādās vietās, un šajos punktos ir dažāds naktī strādājošu brigāžu skaits.

Tomēr kāpēc šo NMP dienesta lēmumu pašlaik vēl nevar nosaukt par skaidru reformu plānu? Pavisam vienkārša iemesla dēļ - dienests pagaidām nevar nosaukt (vai nevēlas, vai nezina?) tos brigāžu punktus visā Latvijā, kur samazinās tieši diennakts brigāžu skaitu, kuras strādā naktī. Brigāžu punkti Latvijā izvietoti dažādās vietās, un šajos punktos ir dažāds naktī strādājošu brigāžu skaits. Reforma risināšoties visa šā gada laikā, un par brigāžu skaitu un nākotni izlemšot sarunās uz vietas reģionos. Tajā pašā laikā pašvaldību vadītāji jau dzirdējuši aizkulišu sarunas, kur un kā brigāžu vairs nebūs, kas tracinot arī vietējo sabiedrību. Piemēram, Alūksnes novadā naktī strādā divas brigādes, plānots atstāt nakts laikā tikai vienu, līdzīgs jautājums ir par Gulbenes novadu un citām vietām Latvijā. NMP dienesta vadītāja uzsvēra, ka nevienā vietā nebūs tā, ka vairs nebūs nevienas brigādes nakts laikā, tomēr, kur un kā mainīsies brigāžu skaits, L. Cipule sīkāk vēl nestāstīja, norādot, ka tas vēl nav zināms.

Otrkārt, dienests plānojis pārveidot arī pašas brigādes, organizējot tās atbilstoši izsaukumu profilam. Uz izsaukumiem ar visaugstāko prioritāti, kad palīdzība vajadzīga nekavējoties, dosies divu veidu diennakts brigādes - ar diviem mediķiem un šoferi, kā arī kā atbalsts šai brigādei arī ārstu speciālistu brigāde, kura ir bez šofera. Neatliekamas prioritātes izsaukumus apkalpos gan diennakts, gan dienas brigādes, kurās būs divi mediķi - neatliekamās medicīnas ārsta palīgi. Savukārt uz izsaukumiem, kuri nav steidzami, dosies dienas diennakts brigādes, kurās varēs atrasties arī cilvēks, kurš apgūt ārsta palīga profesiju, lai uzlabotu savas praktiskās iemaņas. Ieviešot šīs pārmaiņas, tiktu palielināts mediķu atalgojums, piemēram, mediķiem, kuri strādās brigādēs bez šofera, atalgojums pieaugtu par 45%, bet mediķiem, kuri strādās lielas izsaukumu intensitātes laikā - par 30%.

FAKTI

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta plānotais darbs

Brigāžu sastāvs atkarībā no izsaukuma prioritātes

Sarkanā. Jārīkojas nekavējoties (bezsamaņa, infarkts, insults, smagas traumas)

Diennakti: Specializētā ārstu brigāde un intensīvās terapijas brigāde

Dzeltenā. Nopietnas traumas un slimības

Dienā: neatliekamās medicīnas ārsta palīgi, arī brigādes bez šofera

Diennakti: brigādes ar neatliekamās medicīnas ārsta palīgiem

Zaļā. Izsaukumi ar zemu prioritāti (hroniskas slimības saasinājums, paaugstināta temperatūra)

Dienā: ārsta palīgu brigādes bez šofera

Diennakti: ārstu palīgu brigādes

Avots: Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests