Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

"ABLV Bank" vairs nav, bet saistības paliek

© Foto: Arnis KLUINIS

Eiropas Centrālās bankas lēmums anulēt ABLV Bank licenci ir stājies spēkā trešdien, 11. jūlijā, pulksten 24 pēc Latvijas laika.

Ir pavērusies kārtējā aina bankas likvidācijas seriālā, kas sākās šā gada 13. februārī un turpināsies vēl vismaz piecus gadus. Jau izspēlētas daudzas sižetiski asas sērijas, kuru laikā bankas likvidācija pārvērtās par pašlikvidāciju. «Šis ir plānots un likumsakarīgs solis bankas pašlikvidācijas procesā, un tas nekādā veidā neietekmē pašlikvidācijas procesa gaitu. Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) turpina pašlikvidācijas procesa uzraudzību saskaņā ar iepriekš apstiprināto plānu un kārtību,» sasniegto rezumē komisijas priekšsēdētājs Pēters Putniņš.

Eiropas Centrālās bankas lēmuma praktiskās sekas ir ABLV Bank izslēgšana no maksājumu un norēķinu sistēmas TARGET 2 (Trans-European Automated Real-time Gross settlement Express Transfer System). Vairs nav iespējams veikt tiešos maksājumus uz kontiem, kuru IBAN numurā ir iekļauts AIZK, kā arī no ceturtdienas slēgti visi klientu atvērtie norēķinu konti ABLV Bank. Tomēr norēķinu turpināšana ir vajadzīga arī pašlikvidācijas realizēšanai. Tāpēc ABLV Bank jau ir atvērusi norēķinu kontus citās kredītiestādēs, par ko bankas likvidatori tagad informē bankas klientus un sadarbības partnerus.

Eiropas Centrālās bankas lēmums neietekmē ABLV Bank kreditoru prasību apstrādes procesu. Termiņš kreditoru prasību pieteikšanai ir šā gada 18. septembris. Pēc tam FKTK uzraudzībā sāksies šo pieprasījumu izvērtēšana, un nākamā gada sākumā banka sāks dzēst tos parādus, kuru pieteikumi un pieteicēji nebūs radījuši aizdomas.

No otras puses, licences anulēšana neatceļ bankas parādnieku pienākumu turpināt segt savas saistības pret tagad oficiāli slēgto banku.