Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Jauno VID vadītāju nosauks pēc Saeimas vēlēšanām

© f64

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora amata konkursu izsludinās līdz augustam, taču pieteikšanās termiņš būs garš un uzvarētājs tiks nosaukts pēc Saeimas vēlēšanām, šodien žurnālistus informēja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Ministre stāstīja, ka patlaban Valsts kanceleja meklē jaunu personāla atlases kompāniju, kuru piesaistīt VID vadītāja amata konkursam. Kad tā būs atrasta, konkursa komisija pārskatīs pretendentu prasību kritērijus, kā arī paredzēs gana daudz laika, lai pretendēti varētu sagatavoties konkursam.

Plānots, ka VID vadītāja amata konkurss varētu tikt izsludināts jūlija beigās vai augusta sākumā, paredzot gana ilgu laiku, lai pretendenti varētu pieteikties. "Lēmums par jauno VID vadītāju jāpieņem pēc oktobrī gaidāmajām Saeimas vēlēšanām, lai samazinātu spriedzi, ko rada priekšvēlēšanu periods," pauda ministre.

Savukārt VID vadītāja pienākumu izpildītāja Dace Pelēkā žurnālistiem norādīja, ka vēl nav izlēmusi, vai pieteiksies VID ģenerāldirektora amata konkursā, jo vispirms vēloties redzēt konkursa nolikumu. Reizniece-Ozola gan piebilda, ka viņa gribētu, lai amata konkursā pieteiktos arī kāds no VID vadības, lai konkursam uzstādītu augstāku latiņu un nodrošinātu lielāku konkurenci.

Aicināta vērtēt situāciju iestādē, Pelēkā pauda gandarījumu, ka kopš 2015.-2016.gada, kad VID bija vērojama iekšējā krīze, patlaban situācija iestādē ir būtiski uzlabojusies. "Publiskajā telpā paustās sazvērestības teorijas par VID ir meli. Iestādē atmosfēra ir mierīga, darbinieki zina savus pienākumus un ir motivēto tos izpildīt," uzsvēra Pelēkā.

Jau ziņots, ka iepriekš par VID vadītāja amata konkursa uzvarētāju pasludinātais Māris Skujiņš atsauca savu pieteikumu, tāpēc drīzumā plānots izsludināt jaunu amata konkursu.

Šā gada jūnijā pēc Reiznieces-Ozolas un Valsts kancelejas direktorā Jāņa Citskovska tikšanās puses vienojušās, ka Valsts kanceleja jaunajam amata konkursam piesaistīs jaunu personāla atlases kompāniju. Iepriekšējos divos VID vadītāja amata konkursos tika izmantoti kompānijas "Eiropersonāls" pakalpojumi.

Tāpat puses vienojās nedaudz mainīt VID vadītāja amata konkursa komisijas sastāvu, lai lēmuma pieņemšanas procesā tiktu iesaistītas pēc iespējas vairākas puses. Par konkrētu komisijas sastāvu vēl tiks lemts, taču finanšu ministre atklāja, ka VID vadītāja amata konkursa komisijās piekritušas līdzdarboties Konkurences padomes vadītāja Skaidrīte Ābrama un Ārvalstu investoru padomes Latvijā vadītāja Zlata Elksniņa-Zaščirinska.

Reizniece-Ozola arī atzina, ka jaunajā VID vadītāja amata konkursā būs nepieciešama plašāka tiesībsargājošo iestāžu iesaiste, lai nebūtu kā līdz šim, kad pastiprināti tika vērtētas kandidāta profesionālās prasmes. Viņas ieskatā, drošības iestāžu uzdevums būs izvērtēt izraudzītā VID vadītāja amata kandidāta reputāciju konkursa noslēguma posmā, nevis visa konkursa gaitā.