Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Izlasi! Slimības lapu izmaiņas var pasliktināt ģimeņu situāciju

© F64

Bērnu slimnīcas Vecāku padome aicina labklājības ministru Jāni Reiru vēlreiz pārdomāt Labklājības ministrijas izstrādātos grozījumus par slimības apdrošināšanu, lai to pieņemšana nepasliktinātu ilgstoši smagi slimu bērnu ģimeņu finansiālo stāvokli.

Neatkarīgā rakstīja, ka Labklājības ministrija sagatavojusi priekšlikumus, lai vecāks, kura bērns ir smagi saslimis, saņemtu slimības lapu arī ilgāk nekā 21 dienu, kā tas likumā ir noteikts pašlaik. Ja ārstniecības iestādē ārstējas bērni vecumā līdz trim gadiem, kā arī smagi slimi bērni līdz 14 gadu vecumam, tad darbnespējas lapu var izsniegt uz neierobežotu laikposmu, arī ilgāk par 21 dienu, taču cits likums, kas nosaka, kā izmaksā pabalstu, neparedz pabalsta izmaksu, ja bērns slimo ilgāk par 21 dienu.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Vecāku padome ierosina pagarināt un apmaksāt darbnespējas lapu vecākiem, kuru bērni slimo ar ilgstoši ārstējamām slimībām, kas pārsniedz 365 dienas

Labklājības ministrijas sagatavotie grozījumi paredz pagarināt slimības pabalsta izmaksu slima bērna kopšanai atsevišķos smagas saslimšanas gadījumos bērniem vecumā līdz 18 gadiem un slimības pabalsta ilgumu noteikt tāpat kā pilngadīgas personas darbnespējas gadījumā, tas ir, 26 nedēļas, bet ne ilgāku par 52 nedēļām. Teorētiski tas nozīmē, ka pabalstu varētu saņemt vismaz gadu, taču, kā Neatkarīgajai norāda bērnu vecāki, realitāte ir cita.

«Ja bērnam ir noteikta onkoloģiska diagnoze, ir smaga trauma vai cita smaga ilgstoši ārstējama saslimšana, pastāv ļoti liela iespēja, ka viens no vecākiem, kurš līdz šim godīgi strādājis un maksājis nodokļus, vairs nevar apmeklēt darbu, jo viņam jābūt kopā ar bērnu. Dažkārt šis periods ieilgst pat uz trim četriem gadiem. Jaunais likumprojekts paredz, ka līdzšinējā finansiālā atbalsta vietā ģimenēm vairs nebūs iespēja saņemt pabalstu, ja bērns ārstēsies ilgāk par vienu gadu, kas ir ne vien negodīgi, bet arī papildu pārbaudījums ģimenēm,» norāda bērnu vecāki, kuri iepazinušies ar sagatavotajiem grozījumiem. Vecāku padomes pārstāve Inga Baļe skaidro, ka pašreizējā situācija un pašreizējais likums pieļauj situāciju, ka vecāki, kuru bērns smagi slimo, paņem darbnespējas lapu uz 21 dienu, pēc tam uz vienu dienu formāli atjaunojas darbā, kam seko atkal 21 dienas darbnespēja. Faktiski tā vecāki rīkojas, jo likums neparedz nekādu citu legālu iespēju būt kopā ar savu bērnu slimošanas periodā. Diemžēl jaunie grozījumi - lai arī pagarina slimības pabalsta saņemšanas ilgumu līdz 52 nedēļām - neļaus vairs saņemt pabalstu ilgāk par vienu gadu. Risinājums šādai situācijai pagaidām nav paredzēts.

Apkopojot gan vecāku, gan arī Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas ārstu ierosinājumus, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Vecāku padome ierosina pagarināt un apmaksāt darbnespējas lapu vecākiem, kuru bērni slimo ar ilgstoši ārstējamām slimībām, kas pārsniedz 365 dienas, proti, pagarināt un apmaksāt darbnespējas lapu par visu reālo bērna saslimšanas laiku. Tāpat vecāki iesaka kopā ar Bērnu slimnīcas ārstiem izveidot diagnožu sarakstu, kurā uzskaitītas ilgstoši ārstējamas slimības, īpaši izceļot diagnozes, kuru terapija ilgst vairāk nekā vienu gadu, kā arī pagarināt un apmaksāt darbnespējas lapu arī vecākiem, kuri ir spiesti ārstēt bērnu ārpus Latvijas ilgāk par 21 dienu, ja Latvijā nav iespēja saņemt terapiju, operāciju vai rehabilitāciju.