Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Ēkas īpašniekam būs pienākums pie publiskas ēkas izvietot energosertifikātu

CIK MAKSĀ? Viena energosertifikāta cena var būt no 300 līdz 1500 eiro, atkarībā no ēkas atrašanās vietas, lieluma, sarežģītības un tirgus apstākļiem © Publicitātes foto

Ēkas īpašniekam būs pienākums pie publiskas ēkas izvietot energosertifikātu, paredz Ministru kabinetā atbalstītie grozījumi Ēku energoefektivitātes likumā.

Eiropas Komisijas direktīva nosaka, ka visiem publisku ēku īpašniekiem ir jāizvieto ēkas vai tās daļas energosertifikāts vai ēkas pagaidu energosertifikāts apmeklētājiem redzamā vietā, ja ēkai vai tās daļai ir veikta energosertifikācija. Latvijai tika pārmests, ka tā nav izpildījusi vairākus direktīvas punktus, bet tie tika apstrīdēti un noraidīti. Tagad likumprojektā noteiktie grozījumi nerada jaunus pienākumus publisku ēku īpašniekiem, jo Ēku energoefektivitātes likuma 7. pantā ir noteikti gadījumi, kad ēkai ir nepieciešams veikt energosertifikāciju. Gala lēmums par likumprojektu vēl jāpieņem Saeimai.

Valdība ir atbalstījusi grozījumus Ēku energoefektivitātes likumā, kas paredz, ka ēku īpašniekiem būs pienākums un atbildība veikt energosertificēšanu, ir jāinformē pircējs, īrnieks vai nomnieks par ēkas energoefektivitātes rādītājiem. Noteikts, ka energosertifikātā ne tikai tiek noteikts tās enerģiju patērējošais gada līmenis, bet tiek sniegti arī ieteikumi energoefektivitātes uzlabošanai, kas var samazināt attiecīgās ēkas izmaksas. Energoefektivitātes uzlabošana samazina gan enerģijas patēriņu, gan ļauj samazināt oglekļa dioksīda izmešu daudzumu atmosfērā, un tas ir saskaņā ar Kioto protokolu par klimata pārmaiņām, kura prasības ir saistošas Eiropas Savienības dalībvalstīm. Lai veicinātu enerģijas racionālu izmantošanu, Eiropas Parlaments un Padome 2010. gada 19. maijā pieņēma direktīvu 2010/31/ES par ēku energoefektivitāti.

Pirms apmēram 10 gadiem Latvijā bija reģistrēts vairāk nekā 50 000 dzīvojamo māju. Veco dzīvojamo ēku enerģijas patēriņš ir samērā augsts, bet jaunas ēkas netiek būvētas un vecās - renovētas tādā apjomā, lai būtiski samazinātu kopējo enerģijas patēriņu un siltuma zudumus. Jo lielāks enerģijas patēriņš, jo vairāk energoresursu jāizlieto, lai nodrošinātu komfortu ēkās. Jo lielāka ir vajadzība pēc energoresursiem, jo vairāk tie jāiepērk. Pirms 50 gadiem būvētajās sērijveida daudzdzīvokļu ēkās pēc renovācijas iespējams ietaupīt no 30 līdz 70% energoresursu.

***

Līdzfinansējums - vēl četrām mājām

Šogad Rīgas dome apstiprināja jaunu programmu, kas paredz pašvaldības finansiālu atbalstu dzīvokļu īpašnieku biedrībām ne tikai energoauditu veikšanai, bet arī daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas tehniskās paraugdokumentācijas izstrādei un apmaksās pusi no energoefektivitātes pasākumiem, kā arī dzīvojamās mājas atjaunošanas darbiem. Jūnija vidū septiņu māju pārstāvji parakstīja līgumus par pašvaldības atbalstu māju remontdarbos. Pirmdien vēl četru māju iedzīvotāji saņēma līgumus par pašvaldības līdzfinansējumu.

Kopējais finansējuma apjoms šajā programmā ir pusmiljons eiro. Par līdzfinansējuma piešķiršanu katru mēnesi lemj īpaša komisija, un līdzfinansējuma saņēmēju skaits nepārtraukti aug. Rīgas domē informē, ka pēdējā komisijas sēdē tika lemts par līdzfinansējuma piešķiršanu vairāk nekā 100 000 eiro apmērā. Minētajās četrās mājās kopā ir 410 dzīvokļi.