Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Plastmasai nē. Rasolu veikalā liks kartona kārbiņās

© depositphotos.com

Patērētājiem no jaunā gada nāksies pamainīt savus maisiņu lietošanas paradumus – tirgotājiem ar likumu būs aizliegta bezmaksas plastmasas maisiņu izdāļāšana, bet vēl pēc pieciem gadiem visiem tirdzniecības vietās pieejamajiem maisiņiem jābūt no papīra, dabiskajām šķiedrām vai bioplastmasas.

To paredz valdības pieņemtie grozījumi Iepakojuma likumā, un nav šaubu, ka Saeima tos akceptēs. Arī pašizjūkošie plastmasas maisiņi būs pieejami tikai par naudu, jo šis vides eksperiments pasaulē oficiāli atzīts par neveiksmīgu - plastmasa, arī izjukusi mazākos gabaliņos, ir videi kaitīga. Vienīgais izņēmums attieksies uz ļoti vieglās plastmasas iepirkumu maisiņiem, kuru biezums nepārsniedz 15 mikronu. Veikalos tādos tiek iesaiņota gaļa, zivis, augļi. Viss, kas var tecēt, vai kļūt nehigiēnisks. Tie arī turpmāk būs automātiski iekļaujami pirkumā, ja tirgotāji tā gribēs. Vēl viens jaunums drīzumā sagaidāms no pašiem tirgotājiem - caurspīdīgās plastmasas kastītes, kurās pārtikas veikalos tiek saiņots rasols, siļķe kažokā un visādi citi uzreiz patērējami ēdamie, tiks aizstātas ar kartona kārbiņām. Materiāls līdzīgs kā olu bretēs izmantotais. Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs skaidro, ka tas būs pašu veikalnieku ieguldījums vides saudzēšanā. Varbūt šīs kastītes būs nedaudz dārgākas, taču iesaiņojuma tehnoloģijas iet uz priekšu, un tādas ir daudz vienkāršāk utilizēt. Kas attiecas uz aizliegumu izdāļāt plastmasas maisiņus bez maksas - tirgotājiem par to nekādu kreņķu. Viņi varēs tos pārdot, un summa likumā nav noteikta. Var par centu, var par eiro. No 2025. gada, kad plastmasas maisiņi būs aizstājami ar papīra vai kādas dabai draudzīgas šķiedras maisiņiem, tos viņi drīkstēs gan tirgot, gan dāļāt bez maksas.

Iepriekšējos piecos gados plastmasas maisiņu daudzums Latvijā audzis par 35% un pērn valstī izplatīti 1700 tonnu plāno maisiņu un 2000 tonnu biezāku.

Jaunā kārtība vērsta uz to, lai patērētāji pakāpeniski atteiktos no plastmasas maisiņu lietošanas vai vismaz lietotu tos daudzkārt un radinātos izmantot auduma maisiņus. To prasa Eiropas Savienības direktīva par vieglās plastmasas iepirkumu maisiņu patēriņa samazināšanu. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pasūtinātā pētījumā konstatēts, ka iepriekšējos piecos gados plastmasas maisiņu daudzums Latvijā audzis par 35% un pērn valstī izplatīti 1700 tonnu plāno maisiņu un 2000 tonnu biezāku. Tirgotājiem gan ir cita versija par iemesliem nekā ministrijai. Nevis vietējie iedzīvotāji izlaidušies un visu saiņo plastmasā, bet pieaudzis tūristu un īstermiņa vizitētāju daudzums, kuriem ilglaicīgi maisiņi ir lieks apgrūtinājums.

Zīmīgi, ka vairākumā pārtikas lielveikalu maisiņu politika jau šobrīd atbilst jaunajām prasībām, proti, pārdevēja pie kases pajautā: «maisiņš vaig?», un, ja pircēj atbild: «mmm», viņa izsit mazo maisiņu par pieciem centiem vai lielo par desmit. Taču rūpniecības preču bodēm gan būs jāradinās pie jaunās kārtības. Apģērbi, apavi, medikamenti, rotas, mājsaimniecības preces: tas viss šobrīd tiek krāmēts plastmasas maisiņos un daudzos gadījumos par brīvu. No jaunā gada, par plastmasas maisiņu būs jāiekasē vismaz simboliska samaksa, un nav arī nekādu argumentu, lai jaunas bikses nevarētu likt papīra turzā. Ir zīmolu veikali, kas jau pašlaik sāk piedāvāt klientiem videi draudzīgu iesaiņojumu bez maksas.