Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Nagļa dzīvesbiedre zaudē "Privātajai Dzīvei" lietā par "paparaci" fotogrāfiju publicēšanu

Augstākās tiesas (AT) Senāts šodien atstāja spēkā spriedumu, ar kuru noraidīta uzņēmēja Jāņa Nagļa dzīvesbiedres Kristīnes Dupates prasība pret žurnāla "Privātā Dzīve" (PDz) izdevēju par prettiesisku iejaukšanos indivīda personiskajā dzīvē, bez atļaujas publicējot žurnālā viņas fotogrāfijas.

Dupates prasība bija pirmā prasība par tā dēvēto paparaci fotogrāfiju publicēšanu Latvijā.

Strīdus fotogrāfijas, kurās Dupate redzama pēc otrā bērniņa piedzimšanas, iznākot pa Dzemdību nama durvīm, 2004.gadā bija publicētas gan uz žurnāla pirmā vāka, gan ceturtajā un piektajā lappusē.

Senāts šodien noraidīja Dupates kasācijas sūdzību par Rīgas apgabaltiesas 2008.gada 11.decembra spriedumu, ar kuru tiesa noraidīja viņas prasību pret PDz izdevēju SIA "Žurnāls "Santa"". Senāts apgabaltiesas spriedumu atstāja negrozītu, aģentūru LETA informēja tiesas preses sekretāre Baiba Kataja

Šodien pieņemtais Senāta spriedums nav pārsūdzams.

Kā ziņots, izskatot lietu pirmajā instancē, 2007.gada 24.janvārī Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa Dupates prasību daļēji apmierināja un uzlika par pienākumu žurnālam publicēt atvainošanos un samaksāt viņai 700 latu kompensāciju.

Spriedumu toreiz pārsūdzēja gan Dupate, gan žurnāla izdevējs - SIA "Žurnāls "Santa"".

Rīgas apgabaltiesa apelācijas sūdzības izskatīja 2007.gada 11.decembrī un Dupates prasību noraidīja. Viņa iesniedza kasācijas sūdzību Senātā, kas 2008.gada 10.septembrī viņas interesēm nelabvēlīgo spriedumu atcēla un lika prasību vēlreiz izskatīt Rīgas apgabaltiesā, taču jau citā tiesnešu sastāvā.

Arī atkārtoti izskatot Dupates prasības lietu, Rīgas apgabaltiesa 2008.gada 11.decembrī pieņēma viņas interesēm nelabvēlīgu spriedumu. Par šo spriedumu Dupate iesniedza kasācijas sūdzību Senātā, kas šogad lietu izskatīja paplašinātā - septiņu senatoru - sastāvā.